Další dva kluby na odstřel kvůli „rasismu“: Neuvěříte, jaký důvod si na ně aktivisté vymysleli

Washington Redskins, Edmonton Eskimos, nově Cleveland Indians a další. Hysterie kolem údajného rasismu amerických sportovních klubů nebere konce, všechny výše zmíněné už musely měnit názvy nebo přinejmenším indiánské maskoty. Na ráně je ale i spousta dalších, třeba Atlanta Braves a Kansas City Chiefs. Co je na jménech těchto týmů rasistického? Na pohled nic, ale kdo chce psa bít, hůl si najde. A vysvětlení vám nejspíše bude připadat na hlavu.

Začněme u Atlanty. Název Braves dal tamnímu baseballovému týmu v roce 1912 tehdejší majitel James Gaffney. Jde o označení pro indiánského válečníka, na první pohled se zdá být lichotivé vzhledem k tomu, že „brave“ znamená v angličtině „statečný“. 

Jenže nejrůznější aktivisté svou hůl na psa našli. Slovo „brave“ je odvozeno ze španělského „bravo“, což také ještě znamená „statečný“. Jenže španělské „bravo“, to už je odvozeno z latinského „barbarous“, které má prý podporovat zažitou představu z filmů, že jsou indiáni divocí barbaři.

Kromě toho navíc vadí i symbol indiánského tomahavku, a to jak na dresech, tak i jako oblíbená proprieta fanoušků, ale i časté zobrazování indiánů jako maskotů týmu.

Fanoušci Atlanty mávají tomahavky.

Velmi podobně na tom je i klub amerického fotbalu Kansas City Chiefs. Aktivistům opět vadí název, který na pohled vůbec nepůsobí rasisticky. Chief v překladu znamená šéf, vedoucí nebo třeba náčelník. Ale samozřejmě i zde najdeme háček.

Tým byl pojmenován jako Chiefs někdejšími majiteli Lamarem Huntem a Jackem Steadmanem, které inspiroval bývalý starosta Kansasu Roe Bartle, jehož přezdívka byla „Chief“. Bartle byl zakladatelem dnes tradičního skautského oddílu, který se vyznačuje nošením indiánského oblečení.

A tím se dostáváme k jádru problému.

Fanoušci Kansasu dodnes nosí typické indiánské čelenky v klubových barvách, maskotem týmu je strakatý kůň, na němž se před zápasem prohání buďto indián, nebo třeba sexy blondýna a legendárním chorálem fanoušků je tzv. tomahawk chop, při kterém rukama naznačují sekání tomahavkem.

Fanoušci Kansasu se rádi oblékají do indiánského. Prý tím urážejí původní obyvatele.

Sečteno a podtrženo, Kansas City Chiefs prý zesměšňuje indiánskou kulturu a přivlastňuje si ji.

Co na tom, že se klub angažuje v boji za úctu k indiánské kultuře a před zápasy je na stadionu vždy připraven program s nejrůznějšími vzdělávacími hrami.

Vlna nátlaku na celou řadu amerických klubů se zvedla po smrti Afroameričana George Floyda. Některé už se aktivistům podvolily, jiné zatím odolávají. Šéfové Atlanty například držitelům permanentek před letošní sezonou rozeslali zprávu, ve které stálo: „Vždy budeme Atlanta Braves.“

Na ráně jsou kromě dalších třeba i hokejisté slavného klubu Chicago Blackhawks, za který hrají i čeští útočníci Dominik Kubalík a David Kämpf a v minulosti za něj chytal Dominik Hašek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:08 neděle 18. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 132
  • 33
  • 24
  • 22
  • 21
  • 18