Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Češi objevili nový sport nejen na sázky: Ragby v Japonsku trhalo rekordy a hýřilo penězi

    Jihoafrická republika porazila ve finále Anglii. | foto: Profimedia.cz

    Před čtyřmi lety si sázkové kanceláře mnuly ruce, že Češi objevili krásu ragby. Zájem o tento sport totiž roste celosvětově a příjmy letošního mistrovství mají být rekordní, počítané v miliardách korun.

    Posledních šest týdnů se fanoušci ragby mohli bavit výkony těch nejlepších nároďáků na planetě a svým zájmem jen potvrdili status největší sportovní události tohoto roku.

    Mistrovství světa v hokeji či basketbalu si může nechat o celkových číslech ragby jenom zdát.

    Z pohledu sázkařů v České republice pořád hraje prim fotbal, hokej či tenis, ale popularita ragby stále roste.

    „Ragby vzbuzuje stále větší pozornost sázkařů i médií. Lidé se v ragby začínají více orientovat a vyhledávají ho ve větší míře než v minulosti,“ uvedl mluvčí sázkové kanceláře Fortuna Petr Šrain.

    I přes poměrně dlouhou historii tohoto kontaktního sportu se doposud uskutečnilo pouze devět mistrovství světa.

    O pořádání se od roku 1987 podělila Austrálie, Nový Zéland, Jihoafrická republika a v rámci Evropy ještě Francie a země na britských ostrovech.

    Rozpočet přes 12 a půl miliardy

    Letos poprvé si pořadatelství zkusila země, která nepatří mezi elitní špičku v tomto sportu, jedná se tak o další důkaz toho, že ragby jako sport roste.

    Japonci si připravili dvanáct stadionů, kde zápasy hostili. Pořadatelé ještě před turnajem oznámili, že jen z prodeje lístků očekávají zisky pohybující se kolem 7,5 miliardy korun.

    Samotný rozpočet šampionátu byl vyčíslen na 12,6 miliardy korun a Japonsko si slibuje minimálně 40 miliard.

    Už z řeči čísel je jasné, že se nejedná o akci pro chudé, potvrzují to také ceny vstupenek, které naposledy v roce 2015 překonaly svou cenou například lístky na olympiádu či fotbalové mistrovství světa.

    Shodou okolností poslední dvě zmiňované sportovní události jsou také jediné, které se co do svého rozsahu mohou s ragby měřit.

    „Vklady na uplynulé mistrovství světa dosáhly na zhruba třicet milionů korun, což je dvojnásobek proti poslednímu šampionátu v roce 2015. Z pohledu bilance sázkařů lze říci, že se jednalo o úspěšné mistrovství. Až díky porážce Nového Zélandu v semifinále a vítězství Jihoafričanů ve finále zůstali nakonec mírně v plusu bookmakeři,“ shrnul Petr Šrain.

    A jak je možné, že se ragby stalo tak drahým sportovním svátkem?

    Je to dáno především tím, že nejúspěšnější země tohoto sportu jsou zároveň státy, které patří k těm bohatým na planetě.

    Přestěhování pořádání turnaje do Asie pak navíc způsobilo, že se o tento sport začaly zajímat také miliardové země, jako je Čína nebo Indie.

    Cenovka šampionátu je navíc také pořádně vysoká i kvůli tomu, že celý sport musí z této události žít následující čtyři roky.

    Jednotlivé svazy reprezentací tak sice nyní čekají hody, ale pak se zase opasek utáhne a bude se čekat na mistrovství ve Francii.

    Že v ragby peníze jsou a zároveň nejsou, potvrzuje také skutečnost, že v minulosti Austrálie slíbila svým hráčům odměny za případné vítězství, ale aby svaz vůbec takové peníze získal, musel sám na sebe vsadit 300 tisíc u sázkové kanceláře.

    Ačkoliv obliba ragby v České republice roste, úroveň našich hráčů na kvalifikování se na hlavní turnaj nestačí.

    Přitom si Češi mohou vzít příklad z Ruska, ale především z Gruzie. Ta se etablovala jako už téměř tradiční země pro účast na mistrovství světa.

    Češi si o tomto úspěchu mohou nechat zatím jen zdát.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:20 neděle 8. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      32
    • Cože
      30
    • Trapas
      29
    • Super
      28
    • Haha
      28
    • Sladký
      28