Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběh nejtvrdšího hokejisty Gudase: Je po tátovi, nezná bolest

    Radko Gudas, tvrďák z obrany české hokejové reprezentace i Philapdephie Flyers. | foto: Profimedia.cz

    Má vizáž Buda Spencera, hrdiny s tvrdou pěstí. Však se také klidně pustí do bitky na ledě, i když není na hokejistu žádný obr, měří jen 183 centimetrů. Jenže Radko Gudas hraje ve jménu otce, někdejšího drsňáka z obrany československé reprezentace.

    Pozor, tenhle chlap ale není jen tvrďák, i když jím zůstává. Radko Gudas se rozvinul ve skvělého hokejistu s dobrým bruslením i rozehrávkou. A také ranou, jak ukazuje na nynějším mistrovství světa. Ve třech zápasech dal dva góly, což je ojedinělá bilance.

    Radko Gudas hraje na svém prvním mistrovství světa.

    „Všichni ho vnímají jen jako bitkaře, ale on už není,” klaní se spoluhráči z národního mužstva i Philadelphie Flyers kapitán reprezentace Jakub Voráček.

    Je to tak, Gudas junior se změnil, ale přitom zůstává v jednom směru stejný. Pořád hraje na hraně. Nakonec i jeho góly proti Bělorusku a Finsku byly tvrdé rány. Při prvním dokonce přelomil jednomu ze spoluhráčů hokejku...

    Vedle branek přispívá i svou klasikou, neústupností, důrazem, nepříjemností pro protivníky. V prvním duelu s Kanadou knoukautoval kapitána soupeře a svého spoluhráče z Flyers. Claude Giroux, hvězda výběru s javorovým listem, šel k zemi jak hruška.

    „Kanaďani se mi nelíbí, mají jiný dres. Ani on se mi nelíbil,” pronesl po zápase. „Viděl jsem kanadský dres, věděl jsem, že je tam někde Giroux, ale netušil jsem, že to byl zrovna on. Stejně tak jsem netušil, že půjde dolů takhle jednoduše.“

    Proti Finsku zase sestřelil klasickým bodyčekem Mikka Rantanena. Zákrok to byl čistý, žádný faul. „Fin chtěl vystřelit, ale měl smůlu. Jo, pěkný moment, kdežto on byl hořký. Možná nás to zvedlo,” povídal o momentu za stavu 0:3. I tahle chvíle přispěla ke konečnému obratu Češi vyhráli 4:3.

    Fotogalerie

    Zákrok proti Rantanenovi byl symbolický. Ke jménu Gudas patří. Radkův táta Leo byl stejný - v osmdesátých a devadesátých letech se ho bál celý svět. Dotáhl to k medailím na olympiádě i mistrovství světa. „Chtěl bych ho překonat,” přiznal junior.

    Může se mu to podařit, hokeji dává všechno, stejně jako táta nezná bolest.

    „Strachovat se na ledě nemá smysl. Ani když padáte do střely, ani když jdete do bitky s mnohem větším hromotlukem,“ řekl v rozhovoru pro magazín Víkend DNES. „Z pětadevadesáti procent všech zranění se přece dá dostat. K hokeji to patří, není to balet. V NHL není nijak výjimečné hrát s vyraženými zuby, nalomenýma rukama, nohama. Nikdo se neptá. Nanejvýš prohodí: Zlomený to není, viď? Jen nalomený. To se ti v brusli nezhorší, pokud do toho nedostaneš ránu. Takže hraješ!“

    Přitom mimo led je Radko úplně jiný. „Kdo ho osobně nezná, netuší, jaký je. Na ledě dělá svou práci. Se svým synem bych se nechtěl srazit. To je, jako když do vás narazí vagón. Je strašně silný, zpevněný. Ale v osobním životě to není nějaký řezník. Naopak: milá a citlivá povaha. Je vázaný na rodinu. Máme parádní vztahy,” vyznal se pro server iDnes Gudas starší.

    Ten synovi pomáhá v létě s přípravou. Ale oni dva nejsou v hokejovém prostředí sami. Radkova sestra Karolina, která se prosadila i jako muzikálová zpěvačka (v roce 2015 dostala cenu Thálie), je partnerkou třetího z české party z Philadeplhie, gólmana Michala Neuvirtha.

    „Pěkně se to vyvinulo,” usmál se Radko Gudas. Jemu se nedávno narodil druhý potomek, sestra je těhotná. Hokejová rodina se zase rozroste.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:08 čtvrtek 7. září 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      15
    • Tvl
      9
    • Haha
      7
    • Sladký
      7
    • Cože
      6
    • Trapas
      6