Kmet Štěpánek zase ohromuje svět. Jeho život je plný bolesti i tenistek

Jako svůj vzor ho bere i Novak Djokovič, jeden z nejlepších tenistů historie. Radek Štěpánek, český veterán na světovém okruhu, dál ohromuje. V osmatřiceti se bravurně probil do hlavní soutěže Australian Open.

Kamarádí se s Jaromírem Jágrem. Oba snad jdou proti času, oba šokují sportovní planetu svou dlouhověkostí. Radek Štěpánek podává další důkaz i nyní na prvním grandslamovém turnaji sezony.

V Austrálii prošel kvalifikací a nastoupí do 1. kola soutěže.

V Melbourne si osmatřicetiletý tenista zahraje počtrnácté. Na grandslamech se stal nejstarším kvalifikantem od roku 1977, kdy se do hlavní soutěže rovněž na Australian Open dostal dvaačtyřicetiletý Mal Anderson.

U Štěpánka to není div. Tenhle chlapík, na kurtu showman, je inspirací například i pro Novaka Djokoviče, vládce posledních let.

„Radek je můj vzor, ukazuje mi cestu,“ řekla srbská superstar. „Miluju tenis a chci ho hrát co nejdéle. Cestu mi ukazuje právě Radek. Inspiruje mě k tomu, že bych mohl mít stejně dlouhou kariéru, jako on. Věřím tomu, že když to dokáže on, může se mi to povést také.“

Radek Štěpánek je nejstarším tenistou v hlavní soutěži Australian Open.

Štěpánek nemá přitom cestu vůbec umetenou. Po zranění se dvojnásobný vítěz Davisova poháru vracel do turnajů už několikrát. Přes půl roku nehrál třeba v roce 2006 a před třemi lety stál přes čtyři měsíce po operaci krční páteře. „Každý návrat bolí,” glosoval.

Minulý rok nebyl výjimkou - musel překonat dvě těžká zranění. Začal hrát až v dubnu, po předlouhé sedmiměsíční pauze, během níž léčil záda a nohu.

„Ta doba byla strašně dlouhá, ale musel jsem být trpělivý a vyléčit všechny neduhy,“ pronesl. Na kurtech však vydržel jen půl roku, sezonu musel uzavřít už v říjnu. „Ale byly to neuvěřitelné měsíce, všechny své cíle jsem splnil,” radoval se především z bronzové medaile z olympiády v Rio de Janeiru.

Opět se totiž ozvala pochroumaná záda.

Jenže bojovník se znovu zvedl a nyní je zpět. „Chci se zabydlet ve stovce, ve čtyřhře s novým parťákem (Vaskem Pospisilem z Kanady) myslíme hodně vysoko,” řekl.

Comeback po zdravotních lapáliích, to není jediná Štěpánkova specialita. Další jsou vztahy s tenistkami. Vždyť jeho partnerkami byly slavné dámy.

S bývalou světovou jedničkou Martinou Hingisovou byl zasnoubený, Češku Nicole Vaidišovou si dokonce vzal. Manželství však nevydrželo a nepovedl se ani pokus o restart. Chodil také s Petrou Kvitovou, dvojnásobnou wimbledonskou šampionkou.

Ani jeden vztah nevydržel, na kurtech je Štěpánek úspěšnější.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:17 úterý 16. května 2017. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 11
  • 9
  • 9
  • 9
  • 8