Hrdina Davis Cupu Štěpánek dal tenisu vale. Kolik vydělal během kariéry?

Chce si dát oraz. A může. Osobitý tenista Radek Štěpánek ukončil perfektní kariéru, v níž vydělal velké peníze, odhadem 300 milionů korun. Dá se očekávat, že tím ale nekončí.

Jedenadvacet let na světovém tenisovém okruhu, v jeho případě spíš na kolotoči. V Česku se stal hrdinou Davis Cupu, zásadně přispěl ke dvěma triumfům v této prestižní soutěži.

Světem uctívaný (opravdu, vždyť o něm s úctou mluvili například José Mourinho či Novak Djokovič) showman Radek Štěpánek ukončil kariéru.

Za dva týdny mu bude devětatřicet.

Před pár týdny sice ještě plánoval, jak se po těžké operaci zad vrátí v lednu v Austrálii na grandslamovou scénu, jenže jeho plány se mění. Je konec, Štěpánek se rozloučil.

„Člověk nikdy nemůže být připravený na konec kariéry. Po tak dlouhé době to bude těžké. Ale já jsem se vždycky snažil umět se od tenisu i odpoutat a v poslední době mi v tom pomáhaly ty zdravotní pauzy, co jsem měl,“ vykládal na úterní tiskové konferenci.

I tahle tiskovka byla velká jízda, jako vždy. „Ve sportu je hrozně těžké odejít včas. Vždycky jsem tomu dával sto procent a nechtěl jsem končit na šedesáti procentech. Jen bych tak protahoval klinickou smrt, jak se říká,“ prohlásil už emeritní tenisový profesionál.

Nyní si chce dát nějaký čas pauzu, bude si užívat důchodu. Strádání ho rozhodně nečeká.

V kariéře vydělal velké peníze, hrubého rozhodně stovky milionů. Na tenisových kurtech, díky svým úspěchům, si Štěpánek přišel 11 milionů 343 tisíce dolarů.

Kurs americké měny osciloval během jeho působení mezi profesionály od čtyřiceti korun na přelomu tisíciletí k nějakým sedmnácti kolem roku 2010.

Štěpánek si tedy přišel tenisem na sumu kolem 300 milionů hrubého. K tomu je možné připočítat příjmy z reklam, ty však nejsou v jeho případě tak zásadní.

Radek Štěpánek byl při ohlašování konce kariéry dojatý.

Tenista se už během kariéry snažil investovat. Má byt v Monte Carlu, dům v Brandetonu na Floridě. Peníze vrazil také do luxusní nemovitosti na okraji Prahy.

Navíc se vrhl na podnikání. „Už pár let funguju v jistých projektech, do některých jsem pronikl hlouběji, v některých už i figuruju. Jde o úsporu energie, aditiva do paliv, ekologické mytí aut. To je určitě směr, který mě povede i dál,“ popsal na tiskovce.

Vedle toho by mohl dál vydělávat rovněž tenisem. Už před časem se mluvilo o tom, že by ho rád využil jako takzvaného superkouče skvělý Srb Djokovič. Štěpánkova nátura i tenisové zkušenosti ho přímo ponoukají, aby se vrhl na trenérskou dráhu.

„Myslím, že by z Radka byl vynikající trenér. Tohle je místo, kam patří. Jeho pravé místo,“ řekl na rozlučkové tiskové konferenci tenisty známý lékař Pavel Kolář, jenž se se staral o Štěpánkovo zdraví. „Hodně si toho prosadil sám, viděl to a cítil. Pokud bude někoho vést, má mu co říct,“ doplnil.

Pokud to tak bude, Štěpánek rozhodně nezchudne.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:13 čtvrtek 15. března 2018. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 5
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4