Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Řekl o černochovi, že je černoch, prý je to rasismus. Rozhodčího se zastávají i černoši

    Tohle není žádný rasismus, zastává se rumunského rozhodčího i mnoho černochů. | foto: Reuters

    Černou kaňkou na včerejším fotbalovém svátku v podobě Ligy mistrů je utkání mezi PSG a tureckým Basaksehirem. To se nedohrálo, hráči obou týmů opustili hřiště na protest proti údajně rasistickým výrokům rozhodčího. Co provedl? Černošského asistenta trenéra Basaksehiru Pierra Webóa označil za černocha. A rázem tu máme další nafouknutou bublinu, která akorát rozděluje svět a skutečný rasismus ve finále posiluje. Nad událostí kroutí hlavou i mnoho černochů, kteří se ptají: To se máme stydět za svou barvu kůže?

    „Byl to ten černý, támhle. Běž se na něj podívat. Ten černý tam, takhle nemůže mluvit,“ řekl čtvrtý rozhodčí Sebastian Coltescu do vysílačky, když nahlásil hlavnímu arbitrovi zápasu nevhodné chování Pierra Webóa, který měl být vyloučen na tribunu.

    Problém byl, že tým rozhodčích tvořili Rumuni a rumunsky se černoch řekne „negro“. A to se lavičce Basaksehiru vůbec nelíbilo.

    „Proč říkáte ‚negro‘?“ zakřičel Pierre Webó na asistenta zhruba pětadvacetkrát. Podpořil ho i útočník Demba Ba, jehož pranic nezajímala Coltescova usilovná snaha vysvětlit, že negro je v rumunštině černoch a že on rozhodně není žádný rasista.

    „Neakceptujeme tě. Nechceme tě. Jsi rasista! Proč říkáš ‚negro‘, když mluvíš o někom tmavé pleti? Proč to říkáš? Proč nikdy neřekneš ‚tenhle běloch‘, když mluvíš o bělochovi?“ pokřikoval na rozhodčího Ba.

    Hráči Basaksehiru se následně rozhodli na protest ze hřiště odejít a podpory se dočkali i od soupeře, především z iniciativy černošských hráčů PSG.

    Aféra je na světě. Coltescu nepochybně označení nemyslel rasisticky. V zápalu hry a rychlém sledu událostí zkrátka musel Webóa identifikovat, a tak řekl, že to je „ten černoch“, protože Pierre Webó je černoch. 

    Kdyby Coltescu pískal africkou Ligu mistrů a na lavičce plné černochů by byl jeden běloch, velmi pravděpodobně by řekl „ten bílý“. 

    Do diskuze ostře vstoupil i útočník Demba Ba.

    Jenže podle Piary Powara, šéfa antidiskriminační organizace Fare, se rasismu dopustil dokonce oficiálně.

    „Naši kolegové ze státní antidiskriminační organizace nám potvrdili, že v rumunštině je rasismus, když identifikujete hráče na základě jeho rasy. V tomhle případě nepanuje žádná nejasnost. Ukazuje to, že je potřeba rozhodčí lépe školit. Neúmyslný rasismus je také rasismus,“ řekl.

    Významné osobnosti fotbalového světa teď veřejně projevují podporu Webóovi a píší statusy o tom, že rozhodnutí obou týmů opustit hřiště je revolucí v boji s rasismem, protože chování rumunského rozhodčího projevem rasismu bylo. 

    Moc velkou hodnotu ona vyjádření nemají, tyto persony je musí psát, jinak by se v přecitlivělém světě fotbalu odkopaly.

    Mezi lidmi se to ale tříská. Jedni mluví o rasismu, další o nesmyslné hysterii. A bohužel je to opět přesně tak, že se propast mezi zastánci těchto dvou postojů zase o něco prohloubila, padají urážky a rasismu je mezi námi ve finále opět o něco víc.

    Pikantní je, že se v diskuzích na Coltescovu obranu staví i řada černochů.

    „Co přesně je zraňujícího na tom, že vám někdo řekne černý, když skutečně jste černý?“ ptá se v diskuzi na známém fotbalovém serveru Goal.com například Freddy z Botswany.

    „To musí rozhodčí znát jména všech? Je špatné být černochem? Přece když máš dva lidi, bílého a černého, a snažíš se je popsat, jednoduše řekneš běloch nebo černoch,“ nechápe zase Pearson z hlavního jihoafrického města Pretorie.

    „Já na tom nevidím vůbec nic špatného,“ přidává se fotbalový fanoušek z Nigérie a spousta dalších.

    Bohužel, rozhodčímu Sebastianu Coltescovi to k ničemu nebude a už si dost možná v Lize mistrů neškrtne. UEFA odstartovala šetření celé události, ne však pro bojkot zápasu, ale skutečně pro rasismus.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 pátek 9. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      88
    • Tvl
      50
    • Super
      34
    • Haha
      34
    • Cože
      33
    • Sladký
      22