Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    5 důvodů, proč má kouč Vrba po losu EURO těžkou hlavu

    Pavel Vrba nebyl z losu mistrovství Evropy moc nadšený. | foto: ČTK

    Španělsko, Chorvatsko, Turecko. Horká krev – a k tomu nesporná kvalita. Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy, jež se bude hrát v červnu ve Francii, poměří s elitou. Tento osud určil sobotní los v Paříži.

    Dva nejlepší týmy mají jistý postup do osmifinále. K nim se ze šesti skupin přidají další čtyři ze třetích míst. Vypadá to jako snadná cesta, jenže po sobotním losu bude pro Čechy zatraceně zapeklitá. Důvodem jsou silní soupeři, ale také další faktory, jež přidělávají vrásky hlavnímu trenérovi Pavlu Vrbovi i celému jeho ansámblu.

    Které to jsou?

    Trenéři a soupeři: Chorvat Ante Čačič, Španěl Vicente del Bosque, Turek Fatih Terim a Pavel Vrba.

    DRSNÝ LOS

    Protivníci straší. Není divu, Česko se potká s velkou silou, o tom není třeba pochybovat. Španělé jsou obhájci titulu, Chorvaté mají tým plný hvězd a Turky poznala Vrbova družina v kvalifikaci.

    „Pavel Nedvěd tvrdil, že ideální by byla těžká skupina, což se mu splnilo. Doufám, že se mu vyplní i druhé přání - abychom ze skupiny postoupili. To už bude na nás,“ řekl po losu kouč v rozhovoru pro iDnes.

    Španělsko sice na posledním mistrovství světa v Brazílii naprosto zkolabovalo a vypadlo už v základní skupině, jenže do Francie přijede s vizitkou mužstva, které vyhrálo dva evropské šampionáty v řadě. V sestavě má velká jména z Barcelony (Pique, Iniesta, Jordi Alba) či kapitána Realu Madrid Ramose. K tomu další hvězdy: Casillase, Fábregase, Costu. Prostě jasný favorit.

    Chorvatsko je mírně nevyzpytatelné, jenže při pohledu na sestavu může Petra Čecha a spol. jímat hrůza. Dříč Rakitič z Barcelony, mozek hry Modrič z Realu, jemuž se kdysi přezdívalo Chorvatský Rosický, a odstřelovač Mandžukič z Juventusu Turín. Rovněž Turecko patří mezi kontinentální nadprůměr, což ukázalo i na podzim při zápase v Praze.

    „Zase těžká skupina, jako pro kvalifikaci. Je tu jeden velký favorit, a to Španělsko, pak budou zbylá tři mužstva bojovat o postup,“ myslí si Vrba.

    Pohár pro mistra Evropy: Jeho držitel bude znám 10. července.

    MALÉ STADIONY

    Už je to tradice, na zápasy Čechů v rámci mistrovství Evropy vyrážejí tisíce fanoušků. Platilo to ve všech případech od památného šampionátu v roce 1996 v Anglii, na němž tým vybojoval šokující stříbrnou medaili. Na minulý turnaj do Polska dorazilo na každý souboj na patnáct tisíc příznivců v barvách trikolóry.

    Zájem bude dozajista i v červnu. Jenže nastává tady problém. Každá účastnická země má totiž nárok na přibližně dvacet procent lístků na každý svůj duel. Vrbův tým byl však nalosován do skupiny, jež se bude hrát na těch nejmenších stadionech: V Toulouse je kapacita 33 tisíc, v St. Etienne necelých 42 tisíc a v Lens, kde si udělal velké jméno Vladimír Šmicer, 38 tisíc.

    „Bohužel. Počet vstupenek bude ohromný problém. Dostaneme tak pět šest tisíc, ale zájem očekávám dvoj až trojnásobný. Musíme se s tím vypořádat,“ řekl v rozhovoru s českými novináři po losu předseda asociace Miroslav Pelta.

    TURECKÁ OPAKOVAČKA

    Nepřál si je, poznal totiž jejich sílu v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy. Turci během ní začali velmi špatně, ale nakonec slavili přímý postup, k němuž dospěli i výhrou nad Českem na stadionu Sparty na Letné.

    „To, že Turecko bylo před losem ve čtvrtém výkonnostním koši, neodpovídá jeho kvalitě,“ řekl Vrba.

    Je to tak, euroasijská země má v sestavě například barcelonského Ardu Turana, to je borec nejvyšší kvality. Navíc je tu fakt, že za sebou mají protivníci dva vzájemné duely v kvalifikaci, a proto bude těžké celek kouče Fatiha Terima překvapit.

    Antonín Panenka byl jedním ze slavných fotbalistů, kteří losovali mistrovství Evropy.

    CESTOVÁNÍ

    Na cestách stráví fotbalisté červnový šampionát. Centrum budou mít v Tours, městě nějakých 200 kilometrů od Paříže. Odtud bude vyrážet na duely v základní skupině.

    „Budeme bydlet patnáct minut od letiště,“ upozornil Vrba.

    První utkání je na programu v Toulouse na jihozápadě Francie, které leží 530 kilometrů od Tours. Do St. Etienne (ve středu země) je to čtyři sta padesát a do Lens (sever) čtyři sta čtyřicet kilometrů.

    Rozmístění měst, v nichž se reprezentace představí, je navíc samozřejmě problematická také pro fanoušky. Jak pro ty, kteří budou vyrážet na jednotlivé zápasy přímo z Česka, tak pro ty, již stráví ve Francii fotbalovou dovolenou.

    MAROD ROSICKÝ

    Na konci pracovního týdne přilétla z Londýna nepříjemná zvěst. Bohužel ale tak trochu očekávaná a především opakovaná. Kapitán reprezentace Tomáš Rosický, jenž kvůli zranění nehraje už od června, bude na marodce minimálně do konce ledna. Jeho pauza se tak oproti posledním zprávám protáhla o další měsíc.

    Záložník s nevšedním talentem ale také předlouhým chorobopisem sice už trénuje, ale koleno by zatím zápasové vypjetí nesneslo. „Vypadá to s ním pozitivně. Běhá venku, ale ještě není připravený. Konec ledna,“ upřesnil datum návratu Arséne Wenger, kouč Arsenalu.

    Snad to tak bude.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 úterý 12. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      7
    • Haha
      7
    • Trapas
      7
    • Cože
      6
    • Sladký
      6
    • Tvl
      6