Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběhy ZOH 2018: Rychlobruslařka Erbanová utekla od stvořitele Sáblíkové

    České rychlobruslení není jen Martina Sáblíková. Je tu ještě jedna žena, která bude na nadcházející olympiádě usilovat – a to velmi reálně – o medaili. Karolína Erbanová k tomu ale musela udělat radikální řez: rozejít se s Petrem Novákem, trenérem, který stvořil fenomén Sáblíková.

    Petr Novák je středobod českého rychlobruslení. Pionýr, průkopník, svérázný šéf. Bez jeho posvěcení se v malém společenství nic nehne.

    On je hlava i krk, který tou hlavou hýbá.

    A najednou přišla v roce 2014 dívka, již změnil z mladé hokejistky z Vrchlabí na špičkovou krasobruslařku, že odchází. Karolína Erbanová se rozhodla změnit vzduch, vykoumala, že ji směrem ke světovým medailím posune působení v Nizozemsku, v hlavní zemi světového rychlobruslení.

    Karolína Erbanová se do velkého rychlobruslení dostala pod vedením trenéra Petra Nováka.

    „Chápu, že Petr není rád, že jsem šla pryč,“ řekla Erbanová po pár měsících v nové zemi, konkrétně na podzim 2014. „Rychlobruslení u nás s Martinou vytáhl, bez něj by už v Česku neexistovalo. Dal mi svůj čas, zázemí, všechno. Nejsem nevděčná. Těch osm let s ­ním bylo nejdůležitějších. Nikdy na ně nezapomenu.“

    Tehdy jí bylo dvacet dva a ránu dostal i její vztah s Martinou Sáblíkovou. S ní přitom léta předtím trávila mraky času, trénovaly spolu, jezdily po světě. Obě byly – samozřejmě – členkami Nowis Teamu, v němž jsou sroceni všichni čeští reprezentanti.

    Jenže Erbanová z něj vzala roha.

    „Naposledy jsme se s Karolínou viděly v dubnu. Pak jsme si napsaly k­ narozeninám. Jinak se nějak moc nebavíme. Je to pro mě hodně těžké. Moje nejlepší kámoška najednou trénuje s­ mou největší konkurentkou,“ postěžovala si Sáblíková pro iDnes na podzim 2014.

    Nakonec se ukázalo, že šlo o správný krok. Tým kolem Sáblíkové se zaměřuje spíše na delší trati, v nich je olympijská vítězka jedinečná. Jenže Erbanová je jiný typ, výbušná sprinterka, která může myslet na velké výsledky.

    Dvě nejlepší české rychlobruslařky Martina Sáblíková a Karolína Erbanová před Hrami v Soči 2014.

    Důkazem budiž především rok 2017, kdy se stala mistryní Evropy na trati na 500 metrů. To byl průlom.

    „Šla jsem do toho hodně opatrně, ale musím říct, že mě to nakoplo. Líbí se mi proces, kdy se o bruslení pořád učím. Dostanu se do styku s řadou lidí, kteří jsou u něj dlouho. Člověk si od nich hodně vezme. Nebyla jsem změnou nadšená, ale teď je to dobré,“ popisovala, jak velký vliv měla na její úspěch změna prostředí.

    Na zlatém šampionátu už bylo vše v pořádku, vztahy se srovnaly. Novák vede Erbanovou při startech za reprezentaci, Sáblíková ji podporuje. Stejné to bude na olympiádě v Koreji, kam jede Erbanová jako adeptka na medaili a vítězka posledního Světového poháru na pětistovce.

    „Určitě tam nejedu pro desátá místa. Ale nechci teď dávat mému umístění na olympiádě nějakou velkou váhu, neukázalo se to v minulosti jako dobrá strategie. Prostě si jen říkám: Odjedu pětistovku v Koreji se vším, co v ten den budu v sobě mít,“ nebyla před pár dny velkohubá.

    Její velký den přijde v neděli 18. února.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:30 úterý 5. června 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      15
    • Haha
      6
    • Tvl
      5
    • Cože
      4
    • Trapas
      3
    • Sladký
      3
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...