PŘÍBĚH PAVLA SRNÍČKA: Jak se syn dřevorubce stal legendou

Pavel Srníček chytal v Baníku, ve Spartě pak byl trenérem brankářů. | foto: ČTK

Uznávaný, to je slovo, jež charakterizuje Pavla Srníčka, fotbalového brankáře, který v úterý zemřel. Bylo mu sedmačtyřicet let. Brali ho v Anglii, brali ho ve Spartě, kde působil jako trenér gólmanů. Přitom byl rodilý Ostravák...

Překonal rozličné těžkosti. Jako zobák z černé Ostravy se dokázal prosadit v anglickém fotbale. Z neznámého Čecha se stal postavou, již uznávaly i světové hvězdy. Vždyť i Pep Guardiola, dnes kouč Bayernu Mnichov a asi nejžádanější trenér světa, o něm říkal: „Je to fantastický člověk, hodně mi pomohl.“ Vzpomínal tak na dobu, kdy spolu kopali v italské lize za Brescii.

Pavel Srníček se stal legendou Newcastlu United.

Jeho rodina pak zvládla zkoušku, již jí připravil osud. V době, kdy už gólman ve věku veterána, působil v portugalském klubu Beira Mar, byla jeho žena podruhé v jiném stavu. Dcera, tehdy už mladá slečna, měla dostat bratříčka. Jenže nastal problém, těhotenství bylo výrazně rizikové. Srníček každý týden létal z Portugalska domů do Desenzana, městečka na břehu malebného jezera Lago di Garda, kde se v té době rodina usadila. Nakonec vše dopadlo dobře, narodil se Maxim.

Jenže přišel nedělní podvečer před dvěma týdny a problém, který ani slavný brankář nepřekonal. Srníček zkolaboval při běhu doma v Bohumíně, kam přijel na dovolenou z Prahy, kde trénoval brankáře ve Spartě. O devět dní později zemřel, lékaři ho odpojili z přístrojů. Jeho mozek byl nenávratně poškozený po dvacetiminutovém výpadku srdce.

„Odešla legenda,“ napsal Alan Shearer, asi největší hráč, který kdy působil v Newcastlu, v Srníčkově osudovém týmu.

29.prosince 2015 v 16:15, příspěvek archivován: 30.prosince 2015 v 00:41

So very, very sad to lose my friend and former teammate @PavelSrnicekUK My thoughts are with his family at this awful time. #NUFC #RIPPavel

Ale zpět na začátek neuvěřitelné cesty mladíka z Ostravy do království fotbalu, do Anglie. Na začátku devadesátých let tenhle syn dřevorubce odchytal jediný (!) rok za Baník a balil se na Ostrovy. Z Newcastlu United za něj poslali 12 milionů, to byla parádní suma. Pomohl mu fakt, že nebyl počítán mezi cizince, jeho matka Bernadette je totiž Francouzska, měl tedy i francouzský pas.

Trvalo to pár měsíců, než se stal jedničkou, týmu poté pomohl k postupu do první ligy. Fanoušci si ho zamilovali. Pokřik Pavel is Geordie se ujal ihned. Geordie je přezdívka pro obyvatele Newcastlu, pro příznivce černobílého týmu. Pavel is Geordie je navíc název biografie, kterou Srníček vydal letos v prosinci. V roce 1996 s ním v zádech dospěli United k druhému místu v lize.

„Měl jsem s fanoušky fantastický vztah. Měli mě v úctě a dávali mi to tak najevo, až jsem si říkal, že to není možné,“ divil se, kam to kluk z Ostravy dotáhl.

Srníček se stal osobností, což dokazoval i v reprezentaci. Jako dvojka byl u stříbra na mistrovství Evropy 1996, poté se posunul na místo prvního gólman. Z brány ho dostal až v roce 2002 Petr Čech, tehdy příslib budoucnosti.

V národním mužstvu odchytal Pavel Srníček devětačtyřicet zápasů.

Zachytal si v Itálii, doma v rodném Baníku, v Portugalsku. Na pár zápasů se v osmatřiceti vrátil do Newcastlu, když byl klub v nouzi. Český mušketýr byl opět hrdinou, poslední fotbalový zápas v dresu milovaného Newcastlu na Vánoce v roce 2007 vyhrál.

Jenže ten o život – o osm let později – ne.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 čtvrtek 28. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6
  • 6