Pastrňákův příběh: V mládí šetřil i na omotávce na hokejku, teď smetl Rusko

Proti Rusku na mistrovství světa ukázal, že má Česko znovu hokejovou superstar. Válel jako Jaromír Jágr, bez přehánění. David Pastrňák dal dva góly a přispěl k výhře 4:3 nad rivalem největším.

V NHL, kde hraje za Boston Bruins, se před pár týdny zaměřili na jeho hokejku, přesněji na omotávku čepele. Nedivte se, za mořem studují všemožné detaily hry, vybavení nevyjímaje.

Vždyť třeba samotný Wayne Gretzky, nejslavnější hráč všech dob, ve své biografii popisuje způsob, jakým si omotával hokejku, velmi pečlivě. Proč používal černou pásku, proč ne bílou? Jak často ji měnil?

A David Pastrňák má hokejku olepenou naprosto neuvěřitelně. Jako kdyby si ji chystal po pár pivech.

Takto vypadá hokejka Davida Pastrňáka.

„Je to nejhůře omotaná hokejka v dějinách NHL,“ psalo se v zámoří.

Pastrňák večer předtím dal proti Torontu tři góly a na tři nahrál. Překonal tím i samotného Gretzkyho. V jedenadvaceti letech se stal nejmladším hráčem, který v play-off NHL zaznamenal šest bodů v jednom utkání.

A to s jeho hokejkou…

„Omotávku jsem si odmalička dělal sám. V Česku většinou platí, že si pásku platíte sami, takže jsem ji používal co nejméně, abych ušetřil,“ vykládal poté pobaveně Pastrňák. „Čím víc mám hokejku omotanou, tím hůř se mi ovládá puk,“ doplnil další důvod.

Je to tak, páska na hokejku není nejlevnější a Pasta, jak se mladé hvězdě přezdívá, nebyl ze zámožné rodiny. Maminka Marcela vychovávala v Havířově Davida a jeho staršího bráchu Jakuba sama. S manželem Milanem se rozešla.

David Pastrňák s maminkou Marcelou.

„Byla jsem máma i táta,“ vzpomínala. I proto je pořád nejbližším člověkem hokejové superstar.

Když Pastrňák v létě podepsal novou smlouvu s Bostonem (bere 6,7 milionu dolarů ročně), vzal mamku na večeři. V Praze jí koupil byt, když vloni vyhrál prestižní anketu Zlatá hokejka, byl na vyhlášení s ní.

Jejich pouto se netrhá, i když je David už od patnácti pryč z domova. Takhle mladý totiž vyrazil do Švédska, odkud se chtěl odrazit do velké NHL. Byl to zásadní krok v životě. Na severu Evropy se omlátil, v Södertälje se zlepšil v hokeji, angličtině. Proto byl v sedmnácti draftován (vybrán) Bostonem Bruins.

David Pastrňák letos zářil v play-off NHL. Ve dvanácti zápasech dal šest gólů a na čtrnáct přihrál. Boston přesto vypadl už ve druhém kole.

To už nezažil jeho táta Milan, bývalý výborný hokejista. Krátce před Davidovými sedmnáctinami zemřel na rakovinu. „Myšlenka na tátu byla to první, co mi při draftu proběhlo hlavou, pak jsem hned objal mámu, která byla se mnou. Oni jsou dvě nejdůležitější osoby v mém životě,“ vykládal.

„Je strašná škoda, že táta u toho nemohl být, ale on to stejně viděl, jen z jiného místa, měl to z VIP... Musím to brát pozitivně, nejde to jinak. Jsem strašně rád i za něj, vím, že by byl pyšný.“

Když hrál v roce 2016 poprvé na mistrovství světa, posílal při oslavě gólů vzkazy do nebe. Tátovi. Letos v tom může pokračovat.

Hned v prvním duelu proti Rusku se trefil dvakrát, zápas rozhodl v prodloužení. Skvěle spolupracoval se spoluhráčem z Bostonu Davidem Krejčím. Tahle dvojka přitom přiletěla do Dánska ani ne dvanáct hodin před střetnutím.

Dvojice z Bostonu David Krejčí – David Pastrňák se stala hlavní českou zbraní na šampionátu.

„Šli v podstatě rovnou z letadla hrát, chtěli pomoct týmu. Nechávali jsme rozhodnutí čistě na nich, proto si zaslouží velký respekt, jak zápas odehráli,“ chválil útočníky kouč Josef Jandač.

„Cítím se překvapivě dobře. Ale pěkně ze mě leje,“ glosoval sám Pastrňák. „Celkem to šlo,“ dodal.

Jestli to proti Rusku jen šlo, těšme se, až jejich motory pojedou na sto procent.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 neděle 9. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 8
  • 8
  • 8
  • 8
  • 7