Bleskový EUROpostup: 5 důvodů, proč Češi valí na Francii

  • Češi porazili Lotyše a postoupili
  • Pomohla jim Vrbova odvaha i štěstí
  • Kadeřábek klíčovým mužem

Milan Škoda, Vrbův objev na postupové cestě. | foto: iDNES.cz

Osm zápasů a je jasno. Český fotbal slaví postup na mistrovství Evropy do Francie, už šestý v řadě na kontinentální šampionát. Proč zvládla parta kouče Pavla Vrby splnit úkol v bleskovém čase?

ODVAHA

Riskoval – i když k tomu byl dotlačen také okolnostmi – ale je mu to každopádně ke cti. Trenér Vrba neváhal a vsadil na hráče z české ligy. David Lafata byl jeho klíčový útočník, Pavel Kadeřábek (nyní už v německé bundeslize) zase nejlepší hráč.

Vrbova odvaha se ukázala i při posledním dvojzápase s Kazachstánem a Lotyšskem. Vlnu zranění zastavil dalšími novými muži – a vyplatilo se to. Milan Škoda sestřelil Kazachy, Josef Šural nahrával na klíčové góly a David Pavelka ukázal, že je lepší než Lukáš Vácha.

Václav Pilař slaví gól proti Nizozemsku.

START

Vstup do kvalifikace byl snad i lepší než vysněný. Čtyři zápasy, plný počet bodů – mezi tím se blyštily výhry doma nad Nizozemskem a v Turecku. Takový úvod se ukázal jako naprosto klíčový pro postup na mistrovství Evropy.

Získaný náskok už český tým jen udržoval. A do posledních dvou těžkých duelů s Nizozemskem a Tureckem má klid. „Přiznám se: Bál jsem se toho, že s nimi budeme bojovat o postup. To by bylo hodně složité,“ řekl trenér.

Pavel Vrba, odvážný trenér.

KOLAPS FAVORITA

Nizozemsko vstoupilo do bojů o EURO jako třetí tým mistrovství světa, zkrátka jasný favorit. Jenže začalo prohrou v Praze a pak už se vezlo dolů po šikmé ploše. Nyní je v situaci, kdy se nemusí dostat ani do baráže, turnaj může být bez něj.

„Nevím, čím to je, že se nám nedaří. Může to být otázka kvality, stejně jako koncentrace. Tohle natrénovat nemůžete, to musí jít přímo z vás,“ řekl hvězdný Wesley Sneijder. Jeho tým je dva zápasy před koncem na čtvrtém místě tabulky, ani dvě výhry na závěr nemusí stačit.

LEHČÍ CESTA

Ano, Evropy se vyrovnává, to je nezpochybnitelný fakt. I proti Kazachům či Lotyšsku jsou zápasy složité. Nemluvě o progresu, jež předvedli vládci skupiny Islanďané.

Přesto byla prostě v této kvalifikaci cesta na EURO otevřenější. Ve Francii si totiž zahraje čtyřiadvacet mužstev, o osm víc než na minulých turnajích. Proto z kvalifikační skupiny postupují vždy dva celky přímo a třetí dostane možnost opravy v baráži.

I to Česku nahrálo.

ŠTĚSTÍ

Štěstí je krásná věc, ale prachy si za něj nekoupíš, zpívá Richard Müller. Při fotbale to však platí. Tahle veličina mezi nebem a zemí pomohla Vrbovu výběru, to je prostě fakt. A kvůli postupu na EURO vydělá fotbalová asociace velké peníze.

Připomeňme například neuvěřitelný odraz míče od tyče v poslední minutě duelu s Nizozemskem, po němž Václav Pilař vstřelil vítězný gól. A další příklad? Vlastní branka Islanďanů v duelu v Plzni...

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:29 středa 6. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 5
  • 5
  • 5
  • 4
  • 4
  • 3