Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Velkolepý návrat Kvitové: Je za tím drastická dieta a psychologie?

    Není tomu dlouho, co Petru Kvitovou (28), dvojnásobnou wimbledonskou vítězku, mnozí odepisovali. Jenže ona chytla druhý dech! Letos získala už čtvrtý titul v sezoně a v současné době jí patří osmé místo ve světovém žebříčku WTA. Co stojí za jejím famózním comebackem?

    Kvitová začátkem května opanovala turnaj Prague Open v pražské Stromovce. Ve finále zdolala Rumunku Buzarnescuovou 4:6, 6:2 a 6:3. Týden poté přišel další úspěch. Česká tenistka triumfovala ještě na antuce v Madridu, kde ve finále téměř tři hodiny bojovala s Nizozemkou Kiki Bertensovou. A nakonec vyhrála 7:6, 4:6, 6:3. 

    Díky posledním úspěchům se jí podařilo v žebříčku nejlepších světových tenistek předběhnout i některá velmi zvučná jména, například Američanky Venus Williamsovou a Sloane Stephensovou. Čím to je, že se Kvitová, kterou ještě nedávno mnozí odepisovali, tak zvedá? 

    Petra Kvitová vždy byla bojovnice s velkým srdcem a nechala na kurtu vše. Po napadení dosud neznámým útočníkem, ke kterému došlo v prosinci roku 2016, navíc hrozila možnost, že se Kvitová k profesionálnímu tenisu už nevrátí. Rekonvalescence byla dlouhá, fanoušci jí příliš nevěřili. Ona ale měla nezkrotnou touhu všem dokázat, že pokud se dá dohromady, tak na to stále ještě má.

    A teď, když je konečně zdravá, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce, a v zádech má stále ještě poměrně nového trenéra (kouč Jiří Vaněk Kvitovou převzal těsně před napadením, pozn. red.), který ji během zápasů neustále motivuje, je definitivně připravená na návrat na vrchol.

    Motivátor Vaněk

    Vaněk, který v minulosti trénoval Karolínu Plíškovou, je pro Kvitovou opravdu velkou vzpruhou. Jako příklad je ideální situace z finále v Madridu. Kvitová vedla 2:1 a na poradu si zavolala svého kouče Jiřího Vaňka. Zraněná a totálně vyčerpaná mu oznámila, že snad zkolabuje. A Vaňkova reakce?

    „Nezkolabuješ! Jsi největší bojovnice na světě, tohle dokážeš. Srdce to dokáže. Musíš vydržet. Každý balon,“ sdělil Kvitové kouč, který svou svěřenkyni takto motivuje v každém zápase. A Kvitová ho poslechla!

    Zdá se, že Kvitová si našla trenéra, se kterým jí to perfektně šlape. Když Vaněk trénoval Plíškovou, tak jí dával za vzor právě Kvitovou. 

    Drastická dieta?

    Za vzestupem Petry Kvitové stojí ale možná i jiný faktor.

    Nelze si nevšimnout, že Petra Kvitová za poslední měsíce viditelně zhubla. Její paže jsou vyrýsované, záda zpevněná a břicho, kde dříve býval přebytečný tuk, je tak pevné, že by se na něm daly žehlit košile.

    Takhle štíhlá snad nikdy nebyla.

    Sama Kvitová to, že výrazně zhubla, považuje jako výhodu zejména na antuce. Žádnou speciální dietu ale prý nedrží. O její zdraví se ale bojí někteří lidé z jejího realizačního týmu. Například její kondiční trenér David Vydra.

    „Mám z toho trošku strach. Dali jsme si letos cíl padesát vítězství, v tom případě by měla odehrát nějakých sedmdesát zápasů. S touhle váhou by to neměla snadné. Snažíme se pořád pracovat, aby jí váha neubývala. Hlídáme ji,“ uvedl Vydra v nedávném rozhovoru pro iSport.cz.

    Takto Petra Kvitová vypadá dnes.

    Petra Kvitová, která měří 182 centimetrů, v současné době podle Vydry váží výrazně pod sedmdesát kilo. To je váha, kterou za dobu, co hraje, nikdy neměla. 

    Bulimie? Anorexie? Ne!

    Lidé si ji pamatují jako oplácanou tenistku, které je snad každý trikot těsný. Dnes ale na Kvitové sportovní šaty doslova visí.

    Není divu, že se ihned vyrojily spekulace o tom, že Kvitová trpí potížemi s příjmem potravy. Padaly nemoci jako bulimie či anorexie. Podle členů realizačního týmu je ale v pořádku, v „novém těle“ se cítí dobře a důkazem jsou její poslední úspěchy.

    Takto vypadala Petra Kvitová v roce 2010.

    Navíc sama Kvitová si své „štíhlé já“ chválí. Díky ztrátě přebytečných kil působí na kurtu pohyblivěji a rychleji a není tak třeba bádat nad tím, jakým způsobem toho dokázala. Nezbývá tedy než jí k jejímu velkolepému comebacku pogratulovat! 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:39 úterý 11. září 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      45
    • Haha
      10
    • Sladký
      10
    • Cože
      9
    • Trapas
      9
    • Tvl
      9