Co brzdí lvici Kvitovou? Hlava, jako vždy. Není příliš hubená?

Lvici chybí svaly, zásadní to věc v neúprosném boji. Na první pohled je to jasná věc. Na druhý otázka k zamyšlení. Každopádně Petra Kvitová, slavná česká tenistka, nezvládá konec sezony. Na Turnaji mistryň prohrála všechny tři zápasy.

Byl to sestrovražedný zápas. Kdo s koho. V posledním utkání základní skupiny Turnaje mistryň v Singapuru se potkaly Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou.

Dvě globální hvězdy, které Česko asi dostatečně nedoceňuje. Jasně, jsou skvělé, ale málokdo vnímá, že je jejich dosah podobný jako například u fotbalového gólmana Petra Čecha. Tedy celosvětový.

Velký český souboj o postup do semifinále Turnaje mistryň vyhrála Karolína Plíšková nad červenou Petrou Kvitovou.

Teď se potkaly v zásadním souboji.

Kvitová je dlouhodobě známá jako ničitelka českých soupeřek. Uvědomovala si to i Plíšková.

Proto po výhře, jež jí zajistila postup mezi nejlepší čtyři ženy turnaje, říkala: „Nemůžu mít větší radost. Vždycky mě Petra předtím na turnajích porazila, ale cítila jsem šanci. Všechno šlo dobře a jsem ráda, že jsem znovu v semifinále. Je to ještě daleko, na trofej nemyslím.“

To jsou trošku řečičky, samozřejmě na triumf v Turnaji mistryň myslí. Žene ji i motivace vyrovnat se Kvitové. Zatímco Karolína sice byla světová jednička (Kvitová ne), Petra vyhrála dvakrát Wimbledon a jednou Turnaj mistryň. Post světové vládkyně je samozřejmě prestižní, ale tituly na největších turnajích jsou prostě víc.

Petře Kvitové druhá polovina roku 2018 nevyšla.

Kvitová je má.

Jenže je tu také jeden problém. Nyní k opakování epochálních triumfů má celkem daleko.

V první polovině sezony sice zářila, ale poté přišel útlum. Vyhrála pět turnajů, jenže poslední přišel koncem června v Birminghamu. Od té chvíle dělá její zápasová bilance pouhých 10:9.

To je podprůměr.

Co stojí za proměnou české lvice, jak se Petře přezdívá? Proč už netrhá?

Zaprvé je to hlava. Ženský tenis je nevyzpytatelný. A Kvitová je modelovým příkladem. Když se jí daří, zničí kohokoli. Serena Williamsová? Žádný soupeř. Naopak je to stejné, jen se znamínkem minus.

Petra Kvitová nepostoupila na Turnaji mistryň ze základní skupiny.

Například při druhém zápase v Singapuru proti Carolině Wozniacké, již mimochodem Karolína Plíšková porazila, řekla svému trenérovi Jiřímu Vaňkovi: „Prosím tě, uklidni mě, klepu se a hraju se zataženou ruční brzdou.“

Po prohraném zápase pak uznala i vliv psychiky. „Hrály jsme super tenis, bylo to o pár míčích, i na začátku třetího setu, ale ty zlomové míče vzala ona. Nezlomila jsem to a tím mě to asi trošku víc dostalo. Nevím, jestli jsem odpadla mentálně, ona byla každopádně víc na koni,“ řekla Kvitová.

Vedle psychiky však Kvitovou ovlivňuje také váha. Dívka, která byla vždy spíše „oplácanější“, je nyní na úrovni modelky. Oficiální údaje nejsou známy, ale podle odborníků má při výšce 182 centimetrů nějakých 65 kilo. To fakt není moc.

Karolína Plíšková vystavila Petře Kvitové v Singapuru stop.

A zatímco v první části sezony jí změna postavy pomohla v pohybu, nyní (když spadla další kila) ztrácí Petra energii, sílu.

„Z oplácané holky se stala štíhloučkou krasavicí. A to je pro ženy nejdůležitější. Jim víc než na tom, kolik toho vyhrají a vydělají, záleží na tom, jak vypadají. Já teď u Kvitové postrádám větší radost, radost ze života i ze hry. Působí na mě, že ji tenis nebaví,“ řekl pro server iSport tenisový odborník Jan Kukal.

Nevidí to jen on. Kvitová je zkrátka na hraně sil.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:38 sobota 23. února 2019. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 9
  • 8
  • 8
  • 7
  • 7