„Kdybych to udělal, byl bych sebevrah!“ reagoval Žondra na výpověď Kvitové

Tenistka Petra Kvitová se dnes vůbec poprvé dostavila ke Krajskému soudu v Brně, aby vypovídala v případu svého napadení z konce roku 2016. Popisovala, jak se měl Radim Žondra lstí dostat až do její koupelny, tam jí dal nůž před krk a následně jí způsobil vážné poranění ruky, po němž začala zuřivě krvácet. Právě Žondra ovšem dostal slovo krátce po Kvitové a všechna obvinění opět popřel. „Že bych tam šel bez rukavic a krytí obličeje? To by byla sebevražda,“ prohlásil!

Tenistka Petra Kvitová si u brněnského soudu vyžádala oddělenou místnost, aby se nemusela tváří v tvář setkat s obžalovaným Radimem Žondrou (psali jsme ZDE). Právě on totiž má být tím, kdo ji v jejím prostějovském bytě o Vánocích 2016 přepadl, oloupil o 10 tisíc korun a především ji vážně pořezal na ruce, kvůli čemuž musela být rok bez tenisu.

Kvitová u soudu popisovala, jak se muž, kterého na policii už dříve sama označila za pachatele, dostal do jejího bytu pod záminkou, že jde na revizi kotle, aby jí následně přiložil nůž ke krku a žádal po ní peníze. Tenistka pak prý sevřela zbraň do obou dlaní, a když ji útočník ze sevření vysmekl, vážně ji při tom pořezal.

Jenže když pak přišel na řadu Žondra se svojí obhajobou, označil obvinění za holý nesmysl. A dokonce podobný čin přirovnal k sebevraždě!

„Že bych v Prostějově, v tom bytě 400 metrů od policejní stanice, že bych tam šel bez rukavic, krytí obličeje, to se rovná sebevraždě,“ řekl Žondra v soudní síni.

Radim Žondra přichází k soudu.

„Způsob toho provedení je naprosto nepochopitelný, ten člověk si dal návleky, ale nekryl si tvář, ruce. Já kdybych tam šel, tak si to budu pamatovat,“ dodal muž, který je policii dobře známou firmou a v minulosti už si odpykával trest za přepadávání důchodců.

Po výpovědi Kvitové a Žondry přišli na řadu soudní znalci Dobiáš a Špiroch. Ti zkoumali poranění, které měl tenistce obžalovaný nožem způsobit. První jmenovaný oznámil, že zranění odpovídalo tomu, jak Kvitová útok popisovala.

„Průběh tak, jak jej popsala poškozená, že uchopila nůž rukou, odpovídá charakteru zranění. Nebylo to život ohrožující zranění, ale přechodné omezení horní končetiny v délce osmi týdnů,“ řekl Dobiáš.

Ten také na dotaz soudkyně připustil, že hojení poranění Kvitové sice probíhalo nezvykle dobře, i tak si ale z útoku odnesla i menší trvalé následky.

Kvitové na rukou zůstaly jizvy a její citlivost je prý snížena.

„Je tam porucha síly úchopu prstů v koncových článcích zejména prvního a druhého prstu. Jemná manuální činnost je znevýhodněna,“ popsal.

S dotazem se na znalce obrátil i obžalovaný Žondra. Toho zajímalo, jak je možné, že byla Kvitová poraněna i na hřbetě prstů, když Kvitová sevřela nůž vnitřní stranou.

„Záleží na intenzitě úchopu,“ zněla odpověď.

Výslechem znalců dnešní soud skončil, další jednání je však naplánováno hned na středu. Soudkyně bude vyslýchat další dva svědky, s rozuzlením případu se však zatím nepočítá.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:30 středa 5. června 2019. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 14
  • 14
  • 11
  • 11
  • 8