Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Proč je Kvitová zatím lepší než Plíšková? Pomáhá jí úsměv a osud

    Petra Kvitová, finalistka Australian Open, je první hvězdou českého ženského tenisu. Co k ní chybí Karolíně Plíškové? | foto: Profimedia.cz

    Karolína Plíšková byla světová jednička. Přesto je v Česku až ta druhá. Petra Kvitová je hlavní hvězda českého tenisu, jak ukázalo i v neděli skončené Australian Open.

    Obě prohrály se stejnou soupeřkou. Japonka Naomi Ósakaová, prý nová Serena Williamsová, zastavila v semifinále prvního grandslamu sezony Karolínu Plíškovou. Ve finále pak Petru Kvitovou.

    Petra Kvitová tažení za triumfem na Australian Open nedotáhla.

    Obě Češky odehrály na Australian Open skvělý turnaj. Plíšková vykopla ve čtvrtfinále z pavouka Serenu Williamsovou, legendu nad jiné. Kvitová se vrátila mezi absolutní špičku po dlouhé pauze zaviněné zraněním ruky po napadení nožem, došla do finále.

    České hvězdy si zaslouží stoprocentní poklonu. Přesto si Kvitová užívá větší uznání než Plíšková. Tak to prostě je. Důvodů je vícero.

    Karolína Plíšková předvedla na Australian Open skvělý tenis. Ale myslela na víc...

    Tím hlavním jsou úspěchy. Ano, Plíšková byla světová jednička, zatímco Kvitová se v uvozovkách jen dvakrát prodrala na druhé místo žebříčku. Na něj usedla i nyní po Australian Open.

    Jenže Kvitová je vítězka. V tenise – i každém další sportu – platí, že vyšší bere. Jaromír Jágr sice vyhrál pětkrát soutěž produktivity v NHL, přesto není řazen mezi dvacet nejlepších hráčů v historii. V kariéře totiž „jen“ dvakrát bral Stanley Cup, a to ještě jako mladík.

    Karolína Plíšková odchází z kurtu po prohře v semifinále Australian Open.

    Plíšková nemá v sedmadvaceti letech ani jeden grandslamový triumf. To Kvitová vyhrála dvakrát Wimbledon a jednou Turnaj mistryň.

    Už se objevily obavy, aby Plíšková nebyla ženský Tomáš Berdych. Český tenista patří už léta do absolutní špičky, grandslam však ani jednou nevyhrál. Jeho kariéra je úctyhodná, ale…

    Karolína Plíšková předvedla na Australian Open skvělý tenis. Ale myslela na víc...

    Druhou předností, jež mluví pro Kvitovou, je její nátura. Petra je usměvavá, pozitivní. Na kurtu emocionální. Její heslo „pojď“ je legendární. Karolína je tak trochu ledová královna. I když se lepší.

    „Já bohužel Kájiny mače hrozně prožívám, někdy až moc. Zatímco Kája byla na kurtu až moc chladná, tak mě musela mírnit. Ona se zlepšila, já se taky snažím,“ řekl Michal Hrdlička, manžel Karolíny Plíškové, po čtvrtfinále Australian Open. V něm jeho žena neuvěřitelně otočila duel se Serenou Williamsovou.

    Třetím faktorem, jenž mluví pro Kvitovou, je její příběh posledních let. Na konci roku 2016 byla napadena, poté se vracela do hry. Sama mluví o druhé kariéře.

    Je hotovo. Naomi Ósakaová je šampionkou Australian Open, ve finále na ni Petra Kvitová nestačila.

    „Prošla jsem si mnoha obdobími a ne vždycky skvělými. Jak už jsem říkala, nevěděla jsem, jestli budu ještě někdy držet raketu v ruce. A držím, což je skvělé,“ řekla osmadvacetiletá tenistka.

    „Cítím se skvěle. Hraju vynikající tenis. Ani jsem si nedokázala představit, že zase budu takovou hráčkou. Tenis je krásný sport a jsem ráda, že ho hraju. Mívám propady, ale doufám, že jich bude míň než vrcholů. Rok začal skvěle,“ hodnotila.

    Právě tato story jí pomáhá, aby byla ve vnímání fanoušků nad Plíškovou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 28. května 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      29
    • Tvl
      8
    • Cože
      7
    • Haha
      6
    • Trapas
      6
    • Sladký
      6