Švancara ostře o Spartě: Potřebují českou kabinu, Rosa už musí zabrat a Kanga pryč!

Mizérie nejslavnějšího českého fotbalového celku pokračuje! Pražská Sparta ve 25. kole tuzemské nejvyšší soutěže padla doma po slaboučkém výkonu proti druhé Viktorii Plzeň 1:2 a krčí se na ostudném devátém místě. Pouze pět bodů dělí Letenské od skupiny o sestup. Podobnou krizi většina fanoušků Sparty nepamatuje. Jak z toho ven? Jsou na vině hráči, trenér, nebo snad vedení klubu? Na to jsme se zeptali bývalého ligového útočníka Petra Švancary (42).

Podle Petra Švancary ligový šlágr rozhodl jednak fakt, že Viktoria Plzeň přijela na Letnou velmi dobře připravená. Výkon sparťanů ale dobrý ani zdaleka nebyl a svěřenci kouče Adriana Guľy to tím pádem neměli zase až tak složité.

Švancarovi se zdá, že ve Spartě chybí hráčská kvalita a klub stále doplácí na neúspěšný projekt internacionalizace, pod který se podepsal bídný italský trenér Andrea Stramaccioni.

„Zastávám názor, že sázka na zahraniční hráče nebyla dobrá. Myslím si, že Sparta potřebuje udělat českou kabinu, někteří zahraniční hráči, ač můžou působit statisticky dobře, například Kanga, nemusí fungovat v kabině. Mám zkušenosti, že zahraniční hráči kabinu nedělají. Musí tam být česká osa. Kvalita u nich asi není tak vysoká, aby hráli o první šestku,“ řekl Expresu Švancara.

První hráč, který by měl být ve Spartě na odstřel, je podle Švancary kontroverzní gabonský playmaker Kanga. Část fanoušků excentrického středopolaře miluje pro jeho fotbalové schopnosti. 

Sparťan Guélor Kanga je skvělý hráč, ale také složitá osobnost.

Afričan patří bezpochyby mezi nejlepší hráče ligy. Má ale zároveň pověst nezvladatelného solitéra, který své vlastní úspěchy staví nad ty týmové. Kangovi navíc po této sezoně končí smlouva a nezdá se, že by se dočkal nové.

„Já bych ho určitě nebral, on má sice dobrá čísla, ale Sparta potřebuje hráče, jako je Bořek Dočkal, který je v mých očích dvakrát tak lepší fotbalista. Kanga podle mě není tak rozdílový pro Spartu, nemyslím si, že je to tahoun a nadstandardní hráč pro velké zápasy, jako jsou boje o titul a evropské poháry. Lidsky ho neznám, ale smlouvu bych mu neprodloužil,“ říká bez váhání Švancara, který se ale zastal současného kouče Sparty Václava Kotala.

„Je to zkušený harcovník, ve Spartě je dlouhodobě zapsaný jako dobrý trenér. Je to stará škola, zaměřený spíše na defenzivu. V něm problém není. Musí mít důvěru a hlavně hráče,“ říká brněnská legenda s přezdívkou Mercedes.

Rosický musí zabrat!

Kdo se ale u Švancary nedočkal zastání, je současný sportovní ředitel Sparty a jeden z nejlepších českých fotbalistů historie Tomáš Rosický.

„Je to obrovská persona a ve fotbale něco dokázal, to ale neznamená, že z něj bude dobrý manažer. Některá jeho rozhodnutí mohla přijít dřív nebo později, Rosa by neměl být jen tváří, ale měl by ukázat, kam by se měla Sparta pod jeho vedením dostat. Myslel jsem si, že ze své pozice přivede kvalitní kluky ze zahraničí, čekám na nějakou top zajímavou posilu... Třeba Karlsson je ale zajímavý hráč, toho bych mu pochválil. Je samozřejmě také pod tlakem, fandové chtějí vidět změny hned. Měl by se ukázat už v tomto přestupovém období,“ míní Švancara.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 neděle 27. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 92
  • 65
  • 54
  • 44
  • 43
  • 42