Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Švancara o Kúdelově napadení: Známe se, je to řezník, ale ne rasista! Gerrard mě zklamal

    Petr Švancara se zastal Ondřeje Kúdely. | foto: Koláž Expresu

    Stejně jako většina fotbalových fanoušků i Petr Švancara s otevřenou pusou sledoval šílený závěr zápasu Rangers proti pražské Slavii (0:2). Obránce červeno-bílých Ondřej Kúdela měl podle hráčů domácích rasisticky urážet záložníka Kamaru. Hráči Rangers po zápase navíc třiatřicetiletého stopera napadli v přesile v útrobách stadionu. „Ondru znám a není to žádný provokatér ani rasista, stojím za ním. To, co se stalo po zápase, je strašné,“ řekl Expresu Švancara, jehož hodně zklamal trenér Rangers Steven Gerrard. Bývalý skvělý záložník Liverpoolu měl incidentu přihlížet a teď rozjíždí štvavou kampaň proti „rasistovi“ Kúdelovi a volá po trestu.

    Zápas mezi skotskými Rangers a pražskou Slavií byl plný ostrých zákroků. V 61. minutě předvedl domácí Roofe likvidační faul, když téměř karatistickým kopem trefil do hlavy vybíhajícího slávistického gólmana Ondřeje Koláře, za což dostal červenou kartu.

    „Byl to úmysl, takhle do toho chodí hráči, kteří chtějí zranit gólmana. Jako bývalý útočník to vím. Chtěl mu dát nažrat, jak se říká. Absolutně to odsuzuji, tohle bylo z celého zápasu úplně to nejhorší. Šílený zákrok, sám jsem zvědavý, jaký trest ten hráč dostane,“ okomentoval hororový faul pro Expres.cz bývalý ligový útočník Petr Švancara.

    Boss Slavie Jaroslav Tvrdík na Twitteru uvedl, že noční vyšetření ukázalo, že má Kolář zlomenou čelní dutinu.

    Více než brutální faul na Koláře se ovšem zejména v Británii řeší údajná rasistická poznámka Ondřeje Kúdely směrem k domácímu záložníkovi Kamarovi. 

    Podle hráčů Rangers měl Kúdela finskému středopolaři tmavé pleti zašeptat do ucha, že je „zas*aná opice“. Slávistický obránce nařčení z rasismu rázně odmítá a stojí za ním i jeho známý Petr Švancara.

    „Známe se, vím o něm, že je to hodný kluk, v českém fotbale jsou mnohem větší raplové, u kterých bych nějakou takovou provokaci očekával. On by ale těžko někomu rasisticky nadával. Jsem na jeho straně. I na hřišti je to sice rázný bek, ale nikdy nebyl zákeřný,“ zastává se Kúdely Švancara.

    „Kdyby ale něco řekl, tak co? Jsme chlapi a vyříkáme si to spolu a netahal bych toho rasismus. Myslím si, že mu chtěl anglicky jenom říct něco sprostého, to je v emocích normální věc. Řeší se to jen z toho důvodu, že do toho byl zapleten hráč tmavé pleti a všichni vidí bůhvíco,“ dodává bývalý útočník Brna, Slovácka či Slavie.

    Kúdelu po zápase hráči Rangers surově zbili v útrobách stadionu.

    Gerrard mě zklamal, Kúdela je řezník!

    Vyhrocený zápas měl ještě nechutnou dohru. Po utkání nebyli hráči Slavie vpuštěni do kabin a museli několik desítek minut čekat na hřišti. Poté byl Kúdela napaden údajně až třemi hráči Rangers a trenér Steve Gerrard incidentu přihlížel.

    „To je strašné a považuji to za mnohem větší průšvih, než že někdo někomu něco řekne. Hráči Rangers můžou být rádi, že z toho nevznikla hromadná bitka. Předpokládám, že Ondra Kúdela je celkem řezník, a jestli by mu pomohl ještě někdo ze slávistů, byla by to celkem slušná chumelenice,“ říká Švancara, který stejně jako ostatní fotbaloví fanoušci věří, že skotský klub dostane tvrdý trest.

    „Očekával bych ale i morální omluvu Slavii i Ondrovi Kúdelovi,“ navrhuje Švancara.

    K něčemu takovému ale dojde jen těžko. Místo omluvy za šílené zákroky i chování po zápase Rangers pod vedením trenéra Gerrarda rozjíždějí štvavou kampaň proti Kúdelovi i celé Slavii.

    „Takovéto věci na trávník nepatří. Chceme to řešit a chceme, aby to UEFA řešila, a ne čekat, než se stane další případ,“ pronesl po zápase Gerrard, který nechápe, že napadeného Kúdelu někdo brání.

    Incidentu měl přihlížet legendární Steven Gerrard, trenér Rangers.

    Chtějí to celé hodit na rasismus, měli by ale řešit napadení a svůj výkon

    Právě legendární Steven Gerrard svých chováním zklamal mnoho českých fotbalových fanoušků, kteří k němu vzhlíželi. Mezi ně se řadí i Švancara.

    „Zklamal mě, že tomu přihlížel a nezasáhl. Je to taková persona a měl něco udělat. Přijde mi také, že oni (Rangers) tlačí na to, že šlo o rasismus, aby se nikdo nevěnoval tomu napadení a také tomu, že prohráli a nepostoupili. Chtějí to celé hodit na rasismus,“ myslí si Švancara, který byl sám nedávno nařčen z toho, že je rasista.

    „Vyrůstal jsem ve čtvrti, kde žijí Romové, dostával jsem od nich věčně do držky, brali mi prachy, tenisáky, kopačáky. Běžně mě okrádali, ale nemám vůči nim žádnou zášť,“ řekl nám bývalý fotbalista s přezdívkou Mercedes.

    Řepka: Rangers byli frustrovaní, zákrok na Koláře byl za hranou

    K zápasu Slavie na horké skotské půdě se na sociální síti vyjádřil také bývalý kapitán pražské Sparty Tomáš Řepka. Ten se sice netají tím, že Slavii nemá příliš v lásce, ale v evropských pohárech drží palce všem českým mančaftům. 

    Z agresivního chování hráčů Rangers byl Řepka v šoku.

    „Na ostrovech jsem hrál pět let, zažil jsem na hřišti leccos, když byl zápas hodně vyhrocený. Ale to, co se včera stalo, i mě samotného trochu polekalo. Zákrok na Koláře byl za hranou veškeré tvrdosti a agresivity. A to, co se dělo po zápase, bylo dovršení frustrace hráčů Rangers. Jsem proti rasismu, a i když je pravda, že pro ránu jsem nikdy nešel daleko, tohle je na mě moc. Přestože chápu, že vyřazení a prohra bolí, odsuzuji, aby byl jakýkoliv tým rukojmím na stadionu soupeře,“ napsal na Instagramu Řepka.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:48 sobota 17. července 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      48
    • Trapas
      16
    • Cože
      15
    • Tvl
      15
    • Sladký
      14
    • Haha
      13