Švancara o zářezu Slavie: Prasárna jako od Colliny! Já bych se na hřišti neudržel

Fotbalisté pražské Slavie byli krůček od postupu do základní skupiny Ligy mistrů. Za stavu 1:1 chytil brankář Ondřej Kolář penaltu a vypadalo to, že Pražané udrží postupový výsledek. Pak ale přišlo nepochopitelné rozhodnutí. Slovinský sudí Damir Skomina dostal od videorozhodčího pokyn, aby nechal penaltu opakovat kvůli lehkému Kolářovu vyběhnutí. „Po Collinovi je to druhý největší zářez českého fotbalu,“ myslí si bývalý hráč pražské Slavie Petr Švancara.

Brněnská legenda Petr Švancara měl před časem pocit, že jeho milovanou Zbrojovku nedávno poškodil rozhodčí v zápase s Plzní přísně nařízenou penaltou. S tím, co se ve středu stalo Slavii v Dánsku, se to nedá srovnávat.

„To byl čajíček oproti tomuhle. Tohle byla strašná prasárna. Mrzí mě to moc za český fotbal,“ řekl Expresu na úvod Petr Švancara.

V kritice sudího Skominy bývalý ligový útočník pokračoval dále.

„Fotbal jsem hrál a vím, jaké jsou na hřišti emoce. Dokážu se vžít do psychiky hráčů. Rozhodnutí rozhodčího je nesmysl, nedělá se to, nezajímá mě, jestli si to obhájí, tohle je o lidskosti. Kdyby Kolář dělal nějaké opičky, nebo kroky kupředu, ale on to poctivě odstál a to, že video rozhodne o nějakých centimetrech, to je z morálního hlediska strašná prasárna. Můj názor je, že po Collinovi to byl druhý největší zářez českého fotbalu,“ míní Švancara, který dal vzpomenout na italského rozhodčího Pierluigiho Collinu, o němž se říkalo, že Čechy nemá příliš v lásce.

Stěžovaly si na něj ikony, jako je Pavel Nedvěd či Tomáš Řepka. V roce 2000 Collina zařízl český reprezentační tým v zápase proti Nizozemcům přísnou penaltou v závěru utkání.

Já bych dostal červenou, před Houšteckým smekám, že se udržel

Švancara byl za svou kariéru znám jako velmi emotivní hráč. Sám na rovinu přiznává, že být ve středu na hřišti, neovládl by se.

„Reagoval bych hodně emotivně, asi bych odjel s červenou kartou. Ty emoce ze mě musí jít ven, a kdybych to viděl, hned jak přijdu do šatny, bublalo by to ve mně ještě víc. Je zázrak, že Zdeněk Houštecký (asistent trenéra Trpišovského, pozn. red.) dorazil vůbec do Česka. Dovedu si představit, co on tam musel udělat. Jestli se udržel, smekám před ním. Asi ho raději zavřeli do kabiny po zápase, aby nikam nešel,“ myslí si Švancara.

Pro Slavii znamená nepostup do Ligy mistrů výrazný ekonomický zásah. Dá se očekávat, že klub v nejbližších dnech prodá některé své nejcennější hráče. Přestup do anglického West Hamu dokončuje klíčový obránce Vladimír Coufal. Kdo ho bude následovat?

„Těžko říct, myslím si, že Slavia to nastartuje jedním směrem a tím je zisk titulu. Jsou tam zajímaví hráči, kteří by mohli odejít, nemyslím si ale, že by to byl nějaký velký výprodej. Tipuji, že odejdou třeba dva kluci. Slavia potřebuje mít co největší a kvalitní kádr,“ odhaduje Švancara.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:59 pátek 29. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 45
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 16