Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Švancara o Vrbovi ve Spartě: Rosický musí být smutný, ať jdou spolu na pivo

    Strůjce plzeňského úspěchu Pavel Vrba se stal novým koučem Sparty. Mnohým fotbalovým fanouškům tato zpráva vyrazila dech. Někteří sparťané trhají permanentky a vyhrožují bojkotem, Plzeňané zase trhají plakáty se svým bývalým idolem. Fotbalový expert a někdejší ligový kanonýr Petr Švancara je ale jiného názoru. „Jsem rád, že je Pavel Vrba ve Spartě. Může to pomoci celému českému fotbalu,“ říká borec s přezdívkou Mercedes. Co poradil Rosickému?

    Pavel Vrba dokázal s Viktorií Plzeň třikrát vybojovat mistrovský titul. Je neodmyslitelně spojený s obřím vzestupem západočeského celku. Není tak divu, že pro české fotbalové fanoušky byl jeho nečekaný přesun do konkurenční Sparty bombou nevídaných rozměrů.

    Bývalý ligový útočník Petr Švancara, který se netají tím, že Vrba patří mezi jeho oblíbené trenéry, ale zase tak překvapený nebyl a myslí si, že tato změna může prospěšná pro celý český fotbal.

    „Myslím si, že se Sparta pod Pavlem Vrbou zvedne. Českému fotbalu by hodně prospělo, kdyby Sparta byla zase nahoře a vytvářela tlak na další přední kluby. Pavlovi to přeji, máme mezi sebou dobré vztahy, hodně mu fandím. Jsem rád, že je tam on, a ne trenér Kotal, to je spíše defenzivní kouč a já mám radši, když se hraje útočný fotbal. Myslím si, že je Vrba správná volba,“ řekl na úvod Expresu Petr Švancara.

    „U Sparty mi chybělo válcování týmů ze spodní části tabulky, nebyl to ten fotbal, který by sparťanský fanoušek chtěl vidět. Může se stát, že s Bohemkou prohrajete, ale nemůže se stát, že Bohemka vyhraje na stoprocentní šance 4:0,“ dodal bývalý ligový kanonýr, který tak připomněl bídný výkon Sparty v malém pražském derby proti Bohemians.

    Pavel Vrba se stal novým trenérem pražské Sparty.

    V kabině byla špatná komunikace, to se teď změní

    Právě domácí prohra 0:1 proti klokanům definitivně zlomila vaz zkušenému trenérovi Václavu Kotalovi, který se ve Spartě poslední dobou snažil dávat šance mladým hráčům.

    Oproti němu Vrba rád spoléhá na ostřílené matadory. I Švancara je toho názoru, že se dost možná už v příštím ligovém kole do sestavy vrátí zkušení borci, jako například Bořek Dočkal či Libor Kozák.

    „V minulé sezoně měli dobrá čísla, jsou to kvalitní hráči, teď byli na lavičce. Divil jsem se tomu. Asi tam ale byla trochu zvláštní komunikace, těchto hráčů je škoda. Okolo nich by se měli mladí hráči učit. Myslím si, že pod Pavlem Vrbou se zlepší komunikace celého týmu. Očekávám, že speciálně Kozák s Dočkalem se dostanou na hřiště častěji,“ myslí si fotbalový expert z Brna.

    Švancara se pozastavil také nad chováním sparťanských fanoušků, kteří Vrbu jako nového trenéra odmítají přijmout. Někteří z nich dokonce na protest přestřihávají permanentky, které kvůli pandemii koronaviru vlastně ani nepotřebují.

    „Nějakou dobu jim určitě bude vadit, ale pokud Sparta letos skončí alespoň na 2. místě a bude se hrát dobrý fotbal, myslím si, že mu to odpustí. Něco jiného je ale to tvrdé jádro, takzvaní ultras, kteří mají problém s každým, kdo není odchovanec. Když přijdou ale dobré výsledky, věřím, že i oni přestanou Vrbu tolik řešit. Velkou výhodou pro Pavla je, že fanoušci teď nemohou na stadion,“ zmínil Švancara.

    Pavel Vrba v dobách, kdy trénoval plzeňskou Viktorii.

    Problémy mezi Rosickým a Vrbou? Ať jdou na pivo, radí Švancara

    V médiích se v posledních dnech také rozebírá údajně nepříliš harmonický vztah mezi Pavlem Vrbou a jeho nadřízeným, sportovním ředitelem Tomášem Rosickým. 

    Oba mají trochu jiný pohled na fungování klubu a bývalý skvělý záložník si navíc na pozici hlavního kouče přál jinou sparťanskou ikonu, Michala Bílka. 

    Svůj požadavek ale u klubového majitele Daniela Křetínského nedokázal prosadit.

    Podle Švancary by ale k žádným velkým střetům mezi Rosickým a Vrbou docházet nemělo. Bývalý ligový útočník jim dal také jednu cennou radu.

    „Jsou to chlapi, měli by spolu zajít na pivo a vyříkat si to mezi sebou,“ myslí si Švancara.

    „Pro Rosu je to ale každopádně hodně smutné. Je to obrovská legenda a asi by chtěl za ty dva roky, co je ve Spartě, aby byl klub trochu jinde. Věřil, že se to více zvedne, ale neměl šťastnou ruku na trenéry. S Pavlem si ale nesmí házet klacky pod nohy, na prvním místě je vždy klub. Všichni musí zahodit ega a dělat vše pro to, aby to klapalo. Myslím si ale, že Rosický s Vrbou mohou vytvořit dobrý tandem,“ dodal Švancara.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:51 neděle 6. června 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      47
    • Haha
      31
    • Super
      28
    • Sladký
      21
    • Tvl
      21
    • Cože
      20