Švancara o Kúdelovi: Nese to špatně, zničili mu kariéru! Bojím se opravdového rasismu

Pohádkové tažení pražské Slavie Evropou je u konce. Svěřenci kouče Trpišovského předvedli na domácí půdě proti Arsenalu poněkud ustrašený výkon a po čtyřgólovém debaklu letos v Evropské lize končí. Podle bývalého útočníka Slavie Petra Švancary hrál velkou roli desetizápasový trest pro slávistického klíčového stopera Ondřeje Kúdelu za neprokázaný rasistický útok na záložníka Rangers Glena Kamaru. „Kluci jsou z toho samozřejmě špatní a Ondra to nenese dobře,“ řekl Expresu Švancara.

Na hráčích Slavie byla ve čtvrtek večer znát únava a trenér Jindřich Trpišovský po prohře 0:4 s Arsenalem také uznal, že jeho svěřenci nebyli zrovna v ideálním rozpoložení kvůli kauze spoluhráče Ondřeje Kúdely

Ten vyfasoval od UEFA desetizápasový trest za údajný rasistický útok na Glena Kamaru z Rangers, i přestože vyšetřovatel nenašel jediný důkaz, že by Kúdela rasistickou poznámku skutečně Kamarovi do ucha pošeptal.

„Řešilo se to hodně. Trest jsme se dozvěděli den před zápasem, Ondra je už zdravý, trénuje s námi... Pro něj to znamená, že přišel nejen o tenhle zápas, ale asi i o Euro a další utkání. Hlavně ta výše trestu a odsouzení bez důkazů nás zasáhla,“ řekl Trpišovský, podle něhož ale kauza neměla vliv na výkon hráčů.

Trochu jiného názoru je bývalý útočník pražské Slavie Petr Švancara. Ten si myslí, že kauza kolem zkušeného stopera mohla mít na výkon hráčů výrazný vliv.

„Přišlo mi, že už toho na ně bylo moc, nepodepsalo se to na nich dobře. Muselo je to ovlivnit, je to zástupce kapitána, lídr zadních řad. Slavia má dobrou partu a drží hodně pospolu. Určitě cítí nespravedlnost, musí být naštvaní. Nutno dodat, že Arsenal byl ale fantasticky nachystaný. To není jen o fotbale a o Slavii, každého člověka musí štvát, že to bylo takhle rozhodnuté. Já jsem také naštvaný a vadí i to,“ řekl Expresu Švancara, který ale jinak před výkony slávistů v pohárové Evropě smekl.

Ondřej Kúdela měl být po zápase brutálně napaden.

Ondra je na tom špatně, zničili mu tím kariéru, soptí Švancara

Švancaru, stejně jako mnoho českých fanoušků, rozzuřilo, že Kúdela vyfasoval tvrdý trest, i když neexistuje žádný důkaz o jeho údajné rasistické poznámce.

„Jsem z toho úplně hotový! Nejsou důkazy a oni mu dají stopku na deset zápasů a ještě to vypadá, že jsme rasisté. Myslím si, že tady žádný rasismus vůbec není a nebyl. Bojím se naopak toho, že to, co se teď děje kolem kauzy Kúdela, rozjede u nás skutečný rasismus. My jsme národ, který drží při sobě, a teď se na ty lidi jiné pleti budeme dívat jinak. Že jsou ubrečení, že toho zneužívají... Myslím si, že v nás ta nespravedlnost je. To, co se stalo, je obrovská nespravedlnost. U fanoušků to vybudí opravdový rasismus,“ bojí se Švancara.

„Spěje to tam, že nebudeme moci mít černé oblečení. Já mám černého psa, mám ho tedy zastřelit? Nebo co mám dělat? Jako že jsem bílý a mám černého psa? Je to problém? Dříve jsem se tomu smál, ale teď to tam fakt směřuje, bojím se toho,“ soptí Švancara.

Bývalý ligový kanonýr zná Ondřeje Kúdelu osobně a Expresu se svěřil, jak na tom v Británii nenáviděný stoper teď je.

„Ondra je normální obyčejný kluk, který má srdce a každý, kdo má srdce, by tu současnou situaci nedával dobře. Tohle by neskousla ani velmi silná povaha. Je mu to líto, musí z toho být hotový, je to pro něj strašné. Je smutný a špatný z toho. Sportovně se mu teď dařilo, těšil se na Euro. Je to pro Ondru likvidační trest. Kdyby dostal trest na deset zápasů v české lize, popere se s tím, ale tohle bude mít strašně těžké. Má už nějaký věk, je ve formě a byl pro reprezentaci stoperem číslo jedna. Zničili mu kariéru,“ říká Švancara.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:06 neděle 15. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 56
  • 22
  • 16
  • 15
  • 13
  • 13