Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Švancara o Maradonově smrti: Oplakal jsem to, chtěl jsem být jako on. Drogy jsem ale nebral

    Každý začínající fotbalista má svůj velký vzor, který do jisté míry kopíruje a vidí se v něm. Pro bývalého útočníka pražské Slavie Petra Švancaru (43) byl velkým vzorem argentinský fotbalový bůh Diego Armando Maradona (†60), jehož náhlá smrt rozesmutnila fanoušky po celém světě. „Tekly slzy a teklo víno. Vždy jsem chtěl být jako on,“ říká v rozhovoru pro Expres.cz Švancara, který v mládí stejně jako jeho oblíbenec vedl dost bouřlivý život. Popíjel alkohol, střídal ženy a vymetal noční kluby. Proč se ale na rozdíl od Maradony obloukem vyhnul drogám?

    Petře, Diego Maradona byl vaším velkým vzorem, jak jste reagoval na zprávy o jeho úmrtí?

    Musím přiznat, že padly slzy a padly i nějaké ty sklenky vína. Večer jsem si pak projížděl různá videa s ním, koukal se na fotky, četl rozhovory. Takhle probíhal můj středeční večer. Musím říct, že jsem moc rád, že vznikl nedávno ten film, protože lidem, kteří Maradonu neměli tolik rádi, ukazuje, proč se dal na tu temnou dráhu a stal se drogově závislým.

    Co pro vás Maradona znamenal?

    Byl to obrovský fenomén, miloval jsem ho za to, jak hrál. Neměl na hřišti překážky. Z protihráčů dělal „skluzující sloupy“.

    Kdy jste se do argentinského šikuly tak zakoukal?

    Když mi bylo devět let. Tehdy jsem ho viděl na mistrovství světa v Mexiku. Od té doby nebylo v mém pokoji místo, které by nebylo oblepené plakátem Diega Maradony. Měl jsem jeho obrázky i ve školních sešitech. Matika, čeština, dějepis, všude byl Maradona. Neskutečně jsem ho pak sledoval a respektoval.

    Nijak se netajíte tím, že jste se hodně snažil být jako on. V čem přesně?

    Ano, on mě velmi ovlivnil v kariéře. Začal jsem si na něj hrát. Dělal jsem podobná gesta na hřišti, nosil náušnice, prstýnky, zkoušel jsem ty jeho finty a kličky, byl jsem jím úplně posedlý. Myslím ale, že je to v pořádku, každý kluk by měl mít nějaký vzor.

    Maradona byl pověstný svými hustými kudrnatými vlasy. Neuvažoval jste v mládí, že od něj okopírujete i účes?

    Ne, on měl krásné vlnité vlasy, musel být pro ženy fakt krásný chlap. V tomhle jsem ale nikdy nemohl být úplně jako on. Vlasy jsem si dělal podle sebe nebo jsem se inspiroval různými herci ze světa. A ještě v jedné věci jsem se po něm nikdy neopičil...

    Ve které?

    Nikdy jsem si nevzal číslo deset, které on nosil. Vždy když jsem v nějakém klubu byl a byla desítka volná, řekl jsem, že desítka je Diegova a já mu ji nebudu brát. Bral jsem si tedy devítku nebo jiná čísla.

    Diego Maradona

    Užíval jsem si hodně, drogy jsem ale nikdy nezkusil

    Snažil jste se Maradonovi co nejvíce podobat vzhledově i fotbalovým projevem. Vedl jste i podobně bouřlivý život mimo trávník?

    Nikdy jsem nepil před zápasem alkohol, snažil jsem se dodržovat životosprávu, ale po zápasech, to jsem na pivo chodil, to je jasné.

    A co drogy?

    Drogy jsem nikdy nezkusil. Dneska je to věc, která je celkem běžná, na večírku si to každý sežene. Neodsuzuji to, ale nikdy jsem to nezkusil. Já jsem „cigaretkový“, když jdu na večírek, rád si zapálím.

    Diego Maradona

    Maradonu proslavily románky s krásnými ženami. Byl jste dříve také podobný lamač dívčích srdcí?

    Samozřejmě že ženy byly v mém repertoáru, podobně jako u Diega, ale netroufám se s ním srovnávat. Když jsem byl mladší, užíval jsem si hodně. Vždycky jsem byl na ženské, v této stránce jsem ale vzor nepotřeboval, to má chlap v sobě. Když jsem byl sám, užíval jsem si.

    Teď už ale holky asi moc nenaháníte, nedávno jste se podruhé oženil...

    Posledních deset let jsem hodil ruční brzdu. Hodně jsem „zfotrovatěl“ a holky opravdu nenaháním. Nechci manželce lézt do zadku, ale jsem fakt spokojený. Má žena mě sbalila na dobré jídlo, vzhled a zázemí.

    Když jste kopal za pražskou Slavii, celkem jste se spoluhráči řádili. Je pravda, že jste se chodili bavit do „vykřičených domů“?

    Jasně! (smích) Mně bylo dvacet let, bral jsem statisíce měsíčně a užíval jsem si, jak to šlo. Tehdy byla taková doba, byla to součást zábavy, Praha mě vcucla do těchto radovánek.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:39 sobota 27. března 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      25
    • Haha
      18
    • Sladký
      18
    • Trapas
      16
    • Tvl
      16
    • Cože
      14
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...