Legenda českého MMA Kníže se vrací do klece: Hrozila mu amputace, s Vémolou už jsou kamarádi

Když začínal s bojovými sporty, mnoho dnešních zápasníků ještě nebylo ani na světě. Petr „Monster“ Kníže, brzy čtyřiačtyřicetiletý ranař a legenda českého MMA, se ale v žádném případě do důchodu nechystá a hodlá ještě na stará kolena vybojovat titul v organizaci Oktagon MMA. Pro tvrďáka, který stojí za úspěchem populárního Makhmuda Muradova a proslavil ho mimo jiné vyhrocený spor s Karlosem Vémolou, bude první překážkou italský bijec Andrea Fusi.

Petr Kníže, který se na turnaji Oktagon 23 představí v kleci po dvou letech, bývá často označován za jednu z největších ikon bojových sportů v Česku. S MMA začínal v době, kdy byl tento sport v naší zemi ještě v plenkách. Tehdy se ještě nezápasilo v oficiálních váhových kategoriích a jedno kolo trvalo dvacet minut.

„Zažil jsem turnaje, které byly v garážích. Tam se rozsvítilo jedno světlo, pořád tam foukalo, takže byla zima. A tam jsme se prali celý večer. Byla zábava, kouřilo se tam, popíjelo a ty ses tam uprostřed rval v nějaké podomácku vyrobené kleci,“ rozpovídal se před časem Petr Kníže o začátcích své kariéry.

„To nemělo nic společného s klasickým MMA, to byla prostě brutální rvačka,“ dodal zápasník, který byl schopný absolvovat i tři zápasy za večer. Většina z nich není evidovaná ve statistikách, proto má Kníže oficiálně „jen“ dvanáct zápasů.

Patrně nejsledovanějším zápasem Petra Knížete byl duel s jeho tehdejším rivalem Karlosem Vémolou. Oba se dlouhou dobu provokovali a přes média si posílali drsné vzkazy. Nakonec ze zápasu odešel jako vítěz Terminátor, který Knížete dokázal uškrtit technikou north-south choke.

„Byly tam emoce a já to hodně podcenil. Karlos tady nebyl vůbec známý a z toho, co jsme viděli s trenérem, to vypadalo, že to zvládnu, jenomže jsem narazil na to, na co narazil každý soupeř z Čech. On má brutální silovou převahu. Na zápas jsem se připravoval čtrnáct dní a ještě jsem měl amnézii do toho,“ vzpomínal Kníže v rozhovoru pro youtubový kanál Oktagon MMA.

S Karlosem Vémolou jsou dnes kamarádi a společně si pomáhají v přípravách na zápasy.

„Když je potřeba, voláme si. Zároveň spolu trénujeme, jezdíme na společné sparingy. Tenkrát to bylo způsobené tím, že Karlos se neprojevoval nijak v Čechách a já v té době už dlouhou dobu dělal trenéra a přišlo mi, že kluk, který je původem Čech, ale nežije tady, se cpe do českého rybníčku a neví o něm nic a neví o lidech, co tady trénují,“ vysvětluje Kníže.

Ve svých téměř čtyřiačtyřiceti letech patří Petr Kníže stále mezi nejlepší a nejobávanější zápasníky v Česku. Proslavil se ale také jako úspěšný trenér, pod jeho křídly se už dlouhé roky připravuje populární Makhmud Muradov, který o svém trenérovi často mluví jako o druhém otci.

„Když (Muradov) přišel poprvé, byl to hubený kluk s květákem na hlavě a neuměl ani slovo česky. Chtěl se poprat. Byla neděle a chtěl si to vyzkoušet. Tenkrát to u nás fungovalo tak, že když přišel někdo nový, dostal čočku. Když vydržel, zůstal, a když ne, hledal si nový gym. On vydržel a líbilo se mu to, byl nadšený. Za pár měsíců začal zápasit v amatérské lize,“ vzpomíná na začátky s dnešním UFC zápasníkem Kníže.

Petr Kníže je v českém MMA světě znám pro svou extrémně bojovnou povahu. Dokázal udělat skvělou kariéru i přes hendikep v podobě zkrácené nohy.

Když Kníže začínal s bojovými sporty, spadl z osmimetrové výšky. Skončilo to otevřenou zlomeninou v koleni a hrozila mu amputace, protože se mu do nohy dostala infekce. Následně Kníže absolvoval několik operací a lékaři mu nohu zachránili. I přes veškerou snahu má ale jeho noha omezenou pohyblivost.

„To zranění mám dvacet let, naučil jsem se s tím žít a dělat všechno. Tu nohu mám kratší asi o dva centimetry, tak potřebuji kompenzovat celé tělo. Jak to trvá dlouho, tak hrozný nápor dostává druhá strana. Je přetížená,“ popsal Kníže.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:34 neděle 29. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 8
  • 6
  • 5
  • 5
  • 5