Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bývalý boss Sparty Mach hodnotí projekt Stramaccioni: Česko není připraveno

    Daniel Křetínský, současný majitel fotbalové Sparty, šéfuje nejslavnějšímu českému klubu už od roku 2004. Jeho éra se ale nedá hodnotit jako příliš povedená. I přes stovky milionů, které do mančaftu Křetínský nasypal, se dlouhodobý efekt v podobě návratu neporazitelné a „železné Sparty“ nedostavil. Jeden z nejbohatších Čechů současnosti se tak minulé léto rozhodl zariskovat a vsadil na štědře placeného italského trenéra Stramaccioniho. Jeho angažmá se ale jako povedené zatím hodnotit nedá. Jak se na tento projekt dívá bývalý sparťanský boss Petr Mach?

    Italský lodivod Stramaccioni měl Spartě vrátit respekt. Jenže opak je pravdou. Působení rodáka z Říma na Letné se dá označit za těžký propadák. Jeho luxusní posily z ciziny jsou spíše k smíchu a mančaft, který by měl válcovat ligu, prohrává s týmy jako Olomouc či Brno.

    Není divu, že do „projektu Stramaccioni“ si čas od času „kopne“ nejedna sparťanská ikona. Jednou se naštvaným tónem vyjádří Lukáš Zelenka, podruhé zase Horst Siegl. Teď novou éru nejslavnějšího českého klubu okomentoval Petr Mach, který Spartu vlastnil v letech  1992–1996.

    Slova chvály pro sparťanské vedení Mach nemá. Sám je na tom podobně jako většina Čechů a těžko se srovnává s novou dobou, kdy Sparta neváhá za zahraniční hráče vyplatit několik desítek milionů korun.

    „Je to taková nová doba. Otázka je, jestli je na to připraven český fotbal. Já si myslím, že na to není mentálně připraven český národ. Neznám koncepci ve Spartě, ale pokud by takoví hráči za stamiliony a s platy v řádech desítek milionů ročně hráli jen českou ligu, tak mi to přijde jako velká ptákovina. Jako vyhozené peníze,“ sdělil Mach pro server iSport.cz.

    Do projektu Stramaccioni si lehce kopl i bývalý sparťanský šéf Petr Mach.

    Sparťanský exmajitel také promluvil o rumunském záložníkovi Stanciovi, kterého má Sparta v nejbližších dnech představit jako nejdražší posilu v historii. Stát má přes sto milionů a v Česku půjde o největší přestup v dějinách. Podle Macha ale Nicolae Stanciu zas až takovou hvězdou není.

    „Nevím, jestli je takový talent, jak se o něm říká. Ve čtyřiadvaceti už není zase tak mladý, vždyť Tomáš Rosický přestupoval do Dortmundu v osmnácti. Ale jestli jim pasuje do plánů a jestli o tom rozhoduje trenér Stramaccioni a má jako manažer takovou důvěru, že majiteli řekne, tohle je dobré, a ten majitel mu věří, no tak prosím. Je to jeho odpovědnost,“ řekl dále Mach.

    Pozvedne Nicolae Stanciu Spartu?

    Petra Macha si česká veřejnost nepamatuje pouze jako majitele fotbalové Sparty. Mach patřil v devadesátých letech k nejvýraznějším českým podnikatelům.

    V roce 2001 byl Mach, jinak vyučený automechanik, odsouzen k nepodmíněnému trestu 5,5 roku vězení a pokutě 300 tisíc korun za celní delikt, kterého se měl dopustit při koupi luxusního vozu BMW. Za dobré chování byl podmínečně propuštěn v roce 2003 a za mřížemi tak strávil pouze 2,5 roku.

    Petr Mach, někdejší majitel Sparty.

    Mach byl také stíhán za údajný úvěrový podvod, ke kterému mělo dojít na začátku 90. let. Mach byl ovšem osvobozen a následně se soudil s českým státem. 

    Spartu prodal Mach v roce 1993 za 13 milionů dolarů Východoslovenským železárnám, které patřily bohatému slovenskému podnikateli Alexandru Rezešovi.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:00 středa 23. května 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      3
    • Trapas
      3
    • Haha
      2
    • Cože
      2
    • Sladký
      2
    • Tvl
      2
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...