Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hokejový bohém Klíma (†58): Dojemný pohřeb a legendy z Nagana! Růžička přišel s Marií

    Na poslední rozloučení s Petrem Klímou dorazily legendy z Nagana! | foto: Koláž Expresu

    Ještě letos v únoru se proháněl na ledě během exhibičního zápasu. Necelé tři měsíce poté náhle zemřel. Nyní se Petr Klíma (†58), ikona českého hokeje a vítěz Stanley Cupu, dočkal velmi dojemného rozloučení. Kromě truchlící rodiny dorazilo také několik jeho parťáků z hokejového prostředí. Nechyběly legendy z Nagana Martin Ručinský (52), Robert Reichel (51) či Vladimír Růžička (59). Poslední jmenovaný, o němž se ví, že pohřby psychicky nezvládá, dorazil s manželkou Marií, která mu v těžký den jistě byla velkou oporou.

    V úterý dopoledne se rodina a známí rozloučili s bývalým hokejovým útočníkem Petrem Klímou. Pohřeb s bývalým hráčem Litvínova či Edmontonu, který náhle zemřel 4. května, proběhl na kadaňském hřbitově.

    S hokejistou, který měl pověst bohéma, se přišlo rozloučit mnoho jeho spoluhráčů. Mezi prvními smutečními hosty byl Vladimír Růžička, který dorazil se svou manželkou Marií.

    Na pohřeb dorazil Vladimír Růžička s maželkou Marií

    Legendární „Růža“, o němž se ví, že pohřby psychicky příliš dobře nezvládá, se před novináři se slzou v oku svěřil, že Petr Klíma měl pro jeho kariéru velmi zásadní vliv. Naučil ho totiž anglicky a pomohl mu tak se začátky v NHL.

    „Byl pořád samá legrácka a trénoval bez helmy. Byl úžasný kamarád a kluk,“ řekl pro deník Sport Růžička, který se na pohřbu sešel s parťáky z Nagana Robertem Reichelem i Martinem Ručinským.

    Martin Ručinský a Vladimír Růžička s manželkou Marií

    „Byl jsem naprosto v šoku, nemohl jsem tomu uvěřit. Původně jsem si říkal, že jde o nějakou blbou legraci. Poslední měsíc jsme se neviděli, jinak jsme ale spolu byli v pravidelném kontaktu. Jak říkám, byl jsem v šoku, dodnes mi to přijde jako zlý sen. Odešel strašně mladý člověk, 58 let nic není. Je to nesmírná škoda,“ svěřil se novinářům na místě Ručinský.

    Martin Ručinský na pohřbu Petra Klímy

    Do poslední chvíle se čekalo, zdali se na pohřbu objeví také fenomenální Jaromír Jágr, který se nikdy netajil tím, že Petra Klímu velmi uznával.

    Ještě v únoru vedle sebe bruslili během exhibičního zápasu 25 let po olympijském zlatu v Naganu. Jágr na poslední rozloučení nakonec nedorazil kvůli plánované dovolené v USA.

    Robert Reichel na pohřbu Petra Klímy

    Pohřeb si naopak nenechali ujít oba synové Petra Klímy, Kevin a Kelly. Rodina po smutečním obřadu dostala řadu kondolencí. Velké emoce přemohly zdrcenou Klímovu partnerku, která se před zraky ostatních několikrát rozplakala.

    Pohřeb hokejové ikony Petra Klímy

    Kdo se ráno nestydí, ten se večer nebavil! Klíma měl pověst bohéma

    Petr Klíma zemřel náhle 4. května. Důvody jeho úmrtí zatím nejsou známy, měl být nalezen doma bez známek života a všechny kolem smrt bývalého hokejisty šokovala. Ještě v únoru se Klíma proháněl na ledě během hokejové exhibice.

    „S velkou bolestí v srdci oznamujeme, že nás nečekaně opustil Petr Klíma. Legendární Kozel, vítěz Stanley Cupu a jedna z největších postav litvínovské hokejové historie,“ uvedl hokejový Litvínov na sociálních sítích.

    Petr Klíma se ještě letos v únoru proháněl na ledě během exhibice.

    Bývalý československý reprezentant Petr Klíma odehrál 13 sezon v NHL. S Edmontonem Oilers získal v sezoně 1989/90 Stanley Cup. V elitní soutěži nastupoval také například za Detroit Red Wings a Tampu Bay. Hodně pomáhal ostatním parťákům z reprezentace s aklimatizací. V NHL dal celkem 313 branek.

    Ve své sbírce měl Petr Klíma také mimo jiné dva tituly z československé nejvyšší soutěže, oba s Duklou Jihlava, kde utvořil „smrtící“ útok spolu s Petrem Rosolem a Vladimírem Kamešem.

    I přestože měl Klíma skvělou kariéru plnou úspěchů, často se o něm říkalo, že to mohl dotáhnout ještě mnohem dál. Není tajemstvím, že měl pověst nenapravitelného flamendra. Důkazem budiž věta, kterou Klíma velmi rád opakoval, a tak nějak podtrhuje jeho životní styl: „Kdo se ráno nestydí, ten se večer nebavil!“

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:29 středa 13. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      38
    • Haha
      19
    • Cože
      17
    • Trapas
      17
    • Tvl
      16
    • Sladký
      15