Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Petr Čech oznámil návrat z brankářského důchodu. Nosit bude číslo po další legendě

    Během úterý musely všechny týmy Premier League zveřejnit soupisky. Mezi stovkami jmen se objevilo jedno, které zarazilo nejen české fanoušky. Petr Čech byl dopsán na soupisku londýnské Chelsea, a přestože ihned zaznělo, že se jedná pouze o provizorium kvůli řádění koronaviru, angličtí novináři připomínají, že bývalá opora Rennes či pražské Sparty má na hřiště blíž, než by se mohlo zdát.

    Snil o pohádkovém konci kariéry. Finále Evropské ligy proti sobě svedlo Arsenal a Chelsea, v prvně jmenovaném klubu byla česká brankářská ikona připravena na svou derniéru a v tom druhém odchytala většinu své kariéry a přepsala mnoho rekordů. Vždyť dodnes nikdo v Anglii nevychytal více čistých kont a minimálně několik následujících let tento rekord nebude nikým překonán. Jestli vůbec někdy bude.

    Loučení s fotbalem bylo pro Petra Čecha nesmírně hořké. Ve finále prohrál a se slzami v očích přiznával, že chtěl končit na úplném vrcholu s trofejí v ruce. O několik týdnů později už oznamoval svůj návrat do Chelsea, kde na něj nezapomněl ani ruský oligarcha Roman Abramovič, který mu nabídl práci poradce sportovního a technického úseku.

    Pro některé to bylo zklamání, jelikož Chelsea má uvolněný post sportovního ředitele a tak trochu se očekávalo, že ho obsadí právě plzeňský rodák. V Londýně dobře věděli, co dělají, protože Čech teprve potřeboval čas, aby si na novou roli zvykl, ale je jasné, že pokud se v klubu osvědčí, sportovním ředitelem se stane.

    Místo chytání míčů se v létě soustředil na lovení miliardových posil pro Chelsea, která využila nejen toho, že má Čech nepopiratelné sportovní renomé, ale také ovládá několik světových jazyků, a tak si klidně mohl doletět do Německa pro Wernera či Havertze nebo zvednout telefon a volat do Rennes, kde si klub vyhlédl senegalského reprezentanta Mendyho.

    Všichni svorně tvrdili: „Když vám zazvoní telefon a je tam Petr Čech, je to něco neuvěřitelného. Jako malí jsme ho sledovali v televizi.“

    Své schopnosti vyjednávače Čech prokládal sportovními výkony na ledové ploše, když začal chytat za Guildford. Na své brankářské helmě má mimo jiné i podobiznu Dominika Haška, jenž byl zase jeho vzorem.

    A skutečně by se mohlo zdát, že hráčská kariéra je pro českou brankářskou legendu ukončena. Vždyť Chelsea koupila nejdražšího brankáře planety Kepu Arrizabalagu a jeho první sezona v klubu nebyla vůbec špatná. Pak přišel propad formy, jedna hrubka za druhou a koronavirus!

    Chelsea začala své problémy s brankáři řešit na přestupovém trhu a koupila Mendyho, ten sice ve Francii podával výborné výkony, ale na seznam nejlepších brankářů současnosti by jej zřejmě zařadil málokdo.

    V Arsenalu Čech občas nosil i kapitánskou pásku.

    Během reprezentační přestávky se Mendy zranil a nahradit ho musel Kepa. A vše se opakovalo znovu, laciná chyba a ztráta bodů. Trenér Chelsea Frank Lampard nevěřil vlastním očím, prokletí na brankářském postu pokračovalo.

    Tou dobou už se na sociálních sítích začaly objevovat první fotografie a videa, kde se Petr Čech účastní tréninků jako aktivní brankář. A 20. října vše potvrdila finální nominace! Čech je zpátky v Premier League a vezme si číslo 39, které nosil také Dominik Hašek.

    „Důvodem je určitě pandemie, jelikož jsme sami viděli, že týmy musely dávat pozitivní hráče do izolace. Samozřejmě v současnosti máme brankářů dost, ale člověk nikdy neví. Tím, že bylo místo na soupisce a já jsem coby nouzová varianta připraven, tak jsme se tak rozhodli. Každopádně doufáme, že to nebude potřeba,“ řekl Čech v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

    Svou logiku tento tah pochopitelně má. Brankáři vždy trénují ve velmi sevřených skupinách, a pokud by se nakazil jeden, velmi pravděpodobně budou mít pozitivní test i jeho kolegové. Právě proto Chelsea rozhodla, že Čech bude chytat odděleně od této skupinky.

    Slova o tom, že bude Čech pouze tím čtvrtým vzadu, vůbec nemusejí platit. Anglický novinář a odborník na Chelsea Matt Law upozorňuje, že házet Čecha do starého železa by byla velká chyba.

    „Mluvil jsem s lidmi, kteří přihlíželi tréninkům brankářů v této sezoně. Všichni mi řekli, že byl naprosto neuvěřitelný,“ říká Law.

    Petr Čech nejprve s tréninky brankářů pomáhal, teď už se rovnou staví do brány.

    Petr Čech ani není nejstarším z brankářů londýnského klubu. Argentinci Caballerovi je devětatřicet, tedy jen o rok víc. Trenér Lampard zná Čecha dokonale ještě z jejich aktivních hráčských let. Byl to právě Čech, který si Lamparda vysadil na ramena, když se po zápase s Aston Villou stal nejlepším střelcem v dějinách klubu.

    Kdoví, třeba slzy, jež brankář ronil ještě v dresu Arsenalu a které měly znamenat jeho smutné loučení s brankářskými rukavicemi, byly předčasné. Petr Čech není od svého návratu vůbec tak vzdálený, jak by se mohlo na první pohled zdát.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:12 čtvrtek 18. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      34
    • Trapas
      23
    • Sladký
      18
    • Cože
      16
    • Haha
      15
    • Tvl
      14