Komentář: Pan Dokonalý končí. Čech by mohl vyčistit českou fotbalovou žumpu

Po sezoně skončí kariéra největšího Čecha. Petra Čecha. Proslulý brankář to oznámil s předstihem, po důkladném dumání, jak je jeho zvykem. Co bude dělat od léta? Český fotbal by ho potřeboval i dál. Jaké šéfa, lídra, hlavní postavu.

Dochytá ročník v londýnském Arsenalu a v sedmatřiceti uzavře roli, díky níž se stal světovou hvězdou. Petr Čech, fotbalový brankář v helmě, tak ho zná celá planeta.

Ale pozor, Čech není personou jen pro přilbu, již nosí po těžkém zranění. Čech je hlavně famózní gólman, nějakých deset let patřil mezi deset nejlepších brankářů světa. V Anglii ho překřtili na Mr. Perfect, pana Dokonalého.

Petr Čech dohraje v Arsenalu tuto sezonu, pak uzavře kariéru.

Vedle toho je také osobnost, která přesahuje sport. Vždy rád diskutuje, neschovává se.

V reprezentaci mu někteří spoluhráči přezdívali Google, věděl prý všechno. On však především nezapadal do škatulky zvané klasický fotbalista. Neřešil (alespoň na veřejnosti) nadupané káry, modelky, zlatokopky, hadry.

Po podzimním zranění ztratil Petr Čech v Arsenalu pozici prvního brankáře.

I proto je jasné, že fatální krok, tedy uzavření kariéry, ze všech stran promyslel. Čech nedělá nahodilé kroky, za svými rozhodnutími si stojí.

Jako když skončil po mistrovství Evropy 2016 v národním mužstvu. V době poté se několikrát mluvilo o jeho možném návratu, ale on byl rezolutní.

Teď to bude stejné. Je to jasné, brzy bude konec…

Největší chvíle v kariéře Petra Čecha: V roce 2012 vyhrál s Chelsea Ligu mistrů.

Nyní bude přitažlivé sledovat, kam se brankář vydá dál. Užívat rentu nebude, na to je příliš hyperaktivní. Vždyť během kariéry studoval jazyky, naučil se bubnovat, ve volném čase si šel zachytat hokej. Má tři děti…

Čech těžko dokáže vypnout.

„V létě to bude dvacet let, co jsem podepsal první profesionální smlouvu. Bude to patnáct let, co jsem v Anglii. Přemýšlel jsem dlouho. A jsem přesvědčený, že nastal správný čas skončit,“ stojí v jeho prohlášení o konci. „Veškeré další budoucí plány budu řešit až v létě. Vím, že možností se přede mnou otevírá několik, nechám si všechno pečlivě projít hlavou,“ neprozradil, co bude dál.

Možností bude mít mraky.

Petr Čech na mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku

Vystudoval trenérskou licenci. I když před pár lety říkal, že to pro něj není atraktivní kvůli nedostatku času, názor změnil. „Třeba licenci někdy využiju,“ nechal se slyšet.

Další – a v Anglii preferovanou možností – je práce v managementu Chelsea. V modrém klubu strávil jedenáct let, vyhrál s ním Ligu mistrů, stal se (bez přehánění) jeho legendou.

Český fotbal by však potřeboval, aby se vrátil domů, aby se pokusil dostat do čela asociace. Smradlavé poměry plné intrik, protislužeb, korupce, amatérismu, alibismu by mohl vyvětrat.

„Dokážu si to představit, ale jen tehdy, pokud bych měl možnost věci opravdu měnit. A ne být jen reprezentantem toho, co mění jiní. Je to velká role, zodpovědnost předsedy národní asociace je obrovská. A jeho možnosti měnit věci přitom patrně nejsou tak jednoznačné. Bylo by potřeba mít možnost nahlédnout do toho, co se dá změnit, jakým způsobem a jak se pak o tom dá případně rozhodovat,“ řekl v roce 2013 v rozhovoru pro server Aktuálně.

Právě on by byl – podobně jako Pavel Nedvěd – dobrou volbou. Poznal zvyklosti v největších klubech světa. Z anglické ligy je zvyklý dodržovat pravidla. Díky majetku je nepodplatitelný. Má respekt ve světě.

Na jeho osobu se dozajista nabalí další persony, které nechtějí spolupracovat se současným vedením fotbalu reprezentovaným především místopředsedou asociace, ale jejím faktickým vládcem Romanem Berbrem.

Jakou cestu Big Pete zvolí?

Čechovy úspěchy

Týmové:

Česká republika

Mistr Evropy do 21 let: 2002

Semifinalista mistrovství Evropy: 2004

Chelsea

Premier League: 2005, 2006, 2010, 2015

Liga mistrů: 2012

Evropská liga: 2013

Anglický pohár (FA Cup): 2007, 2009, 2010, 2012

Ligový pohár: 2005, 2007, 2015

Anglický Superpohár: 2005, 2009

Arsenal

Anglický Superpohár: 2015, 2017

Anglický pohár (FA Cup): 2017

Individuální:

Nejlepší brankář světa (FIFA): 2005

Zlatý míč ČR: 2005 až 2008, 2010 až 2014, 2016 až 2018, celkem 12x

Fotbalista roku: 2005, 2008 až 2013, 2015, 2016, celkem 9x

Nejlepší brankář francouzské ligy: 2004

202 vychytaných čistých kont v Premier League (absolutní rekord)

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:05 čtvrtek 16. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 9
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6