Co čekat od Vrby ve Spartě? Vytočení rowdies a názorový střet s Rosickým!

V Plzni mu už skoro stavěli sochu, teď má Pavel Vrba (57) spasit nenáviděnou Spartu a nasměrovat slavný klub, jehož značka poslední roky chřadne, tou správnou cestou. Nejúspěšnější český trenér poslední dekády, který koučoval i reprezentaci, si je dobře vědom toho, že ho nečeká jednoduchá práce. Už od prvního dne na Letné čelí nenávistným reakcím ze strany fanoušků Sparty i Plzně a dá se očekávat i brzký názorový střet s jeho nadřízeným, klubovou legendou Tomášem Rosickým (40).

„Věřím, že mě budou fanoušci hodnotit podle toho, co udělám pro Spartu. Jestli mě neměli rádi, když jsem trénoval Plzeň, to samozřejmě respektuji, nedivím se tomu,“ prohlásil Pavel Vrba pro sparťanský youtubový kanál po podpisu smlouvy na Letné.

Fanoušci pražského klubu ale mají jasno. Zkušeného trenéra a sparťanského srdcaře Václava Kotala podle nich nemohl nahradit nikdo horší.

„Jako vážně nás povede tohle arogantní plzeňské prase? Chudák pán Kotal, měl jsem ho rád,“ píše na sociální síti sparťanský fanoušek František, jenž patří k těm, kteří zvolili mírnější slovník.

„Má štěstí, že jsou zavřené stadiony, jinak by měl pěkné přivítání,“ píše další příznivec rudých barev, který není z Vrbova příchodu nadšený.

Arogantní vystupování a fakt, že Vrba je legendou konkurenční Viktorie Plzeň, nejsou jediné důvody, proč sparťanští ultras tak moc zuří.

Na jednu stranu se krok Sparty zdá být logický. Vrba byl aktuálně volný, má velké úspěchy a zkušenosti a není sporu o tom, že patří mezi nejrespektovanější trenéry v zemi. Je to navíc osobnost, která dokáže srovnat rozvrácenou kabinu, což se teď Spartě sakra hodí.

Jeho příchod na Letnou ale nese velká rizika. Velmi reálně hrozí spor s klubovou legendou a sportovním ředitelem Tomášem Rosickým. 

Bývalý vynikající fotbalista jako nového hlavního kouče preferoval exsparťanského trenéra a hráče Michala Bílka, který na Letné slavil velké úspěchy. 

Vrbu si ale vysnil majitel Daniel Křetínský, o němž je všeobecně známo, že fotbalu příliš nerozumí. Třetí nejbohatší Čech lanařil Vrbu už v roce 2016, tehdy dal ale trenérský velikán přednost milované Plzni.

„Zájem Sparty byl vážný, moc si toho cením. Rozhodování nebylo jednoduché,“ popsal jednání Vrba, který poté hned v první sezoně dovedl Plzeň k mistrovskému titulu.

Vrbův příchod na Letnou také jednoznačně dokazuje, že Tomáš Rosický coby sportovní ředitel v klubu ztrácí respekt a slovo. Vybral si vysněného podřízeného, který je mimochodem také bez angažmá, majitel mu ale jakoby natruc přivede někoho, koho si vyloženě nepřál. 

Pro názornou ukázku toho, jak to vypadá, když sportovní ředitel vybírá nového kouče ve fungujícím klubu, nemusíme chodit daleko.

Když koncem roku 2017 do konkurenční Slavie přišel na pozici sportovního ředitele Jan Nezmar, vybral si nového hlavního trenéra Jindřicha Trpišovského, toho se také dočkal a zbytek slávistické pohádky už jistě znáte.

Jindřich Trpišovský se svým osudovým šéfem Janem Nezmarem

Vrbův příchod je popřením Rosického filozofie

Zpátky ale ke Spartě. Angažováním Vrby nejslavnější český klub také popírá strategii, kterou na Letné právě Rosický před časem nastolil. 

Po neúspěšné „internacionalizaci“ pod vedením italského kouče Stramaccioniho se bývalý skvělý záložník rozhodl, že novou Spartu postaví na mladých hladových hráčích, hlavně odchovancích.

Tomáš Rosický chtěl Spartu postavit na mladých hráčích.

Do sestavy se tak začali tlačit nadějní borci jako Karabec, Plechatý či Vitík. Než přišlo zranění, byl jednou z největších opor supertalent Hložek. Kapitán a lídr kabiny Bořek Dočkal v posledních zápasech seděl pouze na lavičce.

O Vrbovi se ale dobře ví, že sází hlavně na zkušené borce a talentovaní benjamínci si pod ním většinou moc nekopnou. Dá se očekávat, že svou vizi ostřílený matador jen tak nezmění. 

Tím, kdo se bude muset stáhnout, je jeho nadřízený Rosický.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:57 sobota 5. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 14
  • 12
  • 12
  • 12
  • 11