Sparťanští fans kvůli Vrbovi pálili permanentky, teď ho vynášejí do nebes: Největší posila!

Když fotbalová Sparta začátkem února představila jako nového kouče zkušeného Pavla Vrbu, fanoušci to nesli hodně těžko. Nelíbilo se jim, že jejich milovaný klub povede člověk, který je neodmyslitelně spjatý se vzestupem konkurenční Plzně. Někteří fanoušci dokonce na protest pálili permanentky, které letos kvůli koronavirové pandemii stejně nebudou potřebovat, jiní hrozili bojkotem. Stačilo ale pár týdnů a z původně nechtěného Pavla Vrby je pro fanoušky Sparty hrdina, spasitel a nejlepší posila za poslední roky.

Pavel Vrba si byl dobře vědom toho, do čeho jde. Tušil, že reakce na jeho příchod na Letnou budou bouřlivé.

„Věřím, že mě budou fanoušci hodnotit podle toho, co udělám pro Spartu. Jestli mě neměli rádi, když jsem trénoval Plzeň, to samozřejmě respektuji, nedivím se tomu,“ prohlásil Pavel Vrba pro sparťanský youtubový kanál po podpisu smlouvy na Letné.

Pod vedením Vrby Sparta v lize neztratila ani bod a stáhla manko na vedoucí Slavii na osm bodů. Ve středu navíc porazila na domácím hřišti ostravský Baník 1:0 a vybojovala si tak postup do čtvrtfinále domácího poháru. 

„Bylo to pohárové utkání, my jsme ho zvládli a je dobře, že jsme postoupili. Že jsme to uhráli s nulou, je samozřejmě také dobře,“ culil se po zápase spokojený Vrba, jemuž stačilo jen pár týdnů na to, aby přesvědčil o svých kvalitách fanoušky, kteří jeho příchod ještě nedávno nemohli vydýchat.

„Vrba je naše nejlepší posila za posledních pár sezon,“ píše jeden ze sparťanských fanoušků na klubovém Facebooku. „Lepšího trenéra jsme dlouho neměli,“ přidává se další příznivec historicky nejúspěšnějšího českého klubu.

„O tom, že to je odborník, nikdo nemohl pochybovat. Že to byl ten nejlepší možný tah, nakonec pochopí i ti, kteří ho nechtěli kvůli tomu, že v minulosti nás porážel s jiným týmem. Snad toto je jen začátek trofejí, na které si sáhne,“ myslí si o Vrbovi, který se stal trenérem měsíce února, fanoušek Sparty Jakub.

Vrbu chválí i experti: Křetínského nejlepší rozhodnutí!

Že by Pavel Vrba mohl být pro Spartu trefou do černého, naznačovali i mnozí odborníci, například bývalý ligový útočník Petr Švancara.

„Myslím si, že se Sparta pod Pavlem Vrbou zvedne. Českému fotbalu by hodně prospělo, kdyby Sparta byla zase nahoře a vytvářela tlak na další přední kluby. Pavlovi to přeji, máme mezi sebou dobré vztahy, hodně mu fandím. Jsem rád, že je tam on, a ne trenér Kotal, to je spíše defenzivní kouč a já mám radši, když se hraje útočný fotbal. Myslím si, že je Vrba správná volba,“ řekl před časem Expresu Petr Švancara.

Vrbův příchod na Letnou chválil i dlouholetý kritik Sparty a bývalý hráč Dukly Milan Luhový.

„Myslím, že Křetínský se trefil do černého. To je jeho nejlepší rozhodnutí, co je ve Spartě,“ řekl Luhový pro ČT sport.

„Tímhle udělali velký krok, budou se posunovat fotbalově i výsledkově. Mladí hráči z toho mohou těžit, Vrba umí ohodnotit jejich kvalitu. Není hloupý, aby nevyužil kvalit Hložka a Karabce. Půjdou nahoru,“ dodává fotbalový expert, podle něhož končí období, kdy Sparta na hřišti působila utrápeným dojmem a soupeři z nejslavnějšího českého klubu neměli patřičný respekt.

Nutno na závěr dodat, že Vrbova Sparta zatím nečelila žádnému z nejsilnějších ligových mančaftů. Teprve až blížící se duely s vedoucí Slavií, Jabloncem, Libercem nebo Plzní napoví, jak na tom Letenští doopravdy jsou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:54 pátek 16. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 68
  • 16
  • 6
  • 5
  • 4
  • 4