Zodpovědnost na nule: 5 důvodů zrady aneb Proč trenér Vrba prchl do Ruska

Ještě před týdnem tvrdil, jak je nachystán na nové výzvy v barvách české reprezentace. Byly to řeči, dnes už je Pavel Vrba trenérem podprůměrného ruského týmu Anži Machačkala. Fotbalový národ to bere jako zradu.

Před pár lety to byl jeden z nejbohatších klubů světa. Slavný Kamerunec Samuel Eto’o tady bral 20 milionů dolarů ročně. Brazilce Roberto Carlos, mistr světa a obránce s magickou levačkou, dostal za třetí místo v lize Bugatti Veyron, nejrychlejší auto světa za bratru 37 milionů korun.

Jenže dnes je Machačkala jinde, v poslední sezoně se tak tak zachránila v lize. Přesto si ji kouč Vrba vybral za nové místo k životu.

Proč vlastně?

Peníze

To je jasná motivace. Ruská liga je prostě jinde. Byť měl Vrba u české reprezentace luxusní plat (na místní poměry) 500 tisíc měsíčně a pořádně si odřízne ze sedmdesátimilionového koláče, který jeho tým vyhrál postupem na mistrovství Evropy, v Machačkale bude žít ve vyšším levelu.

„Proč šel Pavel Vrba do Anži? Měsíční plat tady je téměř jako roční plat v České republice. Takže to je odpověď,“ řekl fotbalový manažer Sandor Varga v rozhovoru pro web sportsdaily.ru.

Šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta bude hledat nástupce Pavla Vrby.

Pelta

Na první pohled vypadali jako sehraný pár, jenže pár indícií dokládá něco jiného. Vrba se rozkmotřil s šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou. Už to, že se trenér rozhodl využít výstupní klauzule ve svém kontraktu, a odejít do Ruska, mluví za mnohé.

Vrba už podobně - tedy bez toho, aby své šéfy postupně připravil na možnost útěku - zmizel z Plzně. A teď od českého národního mužstva. Pelta sice musel vědět o jednáních s ruským zájemcem, ale podle všeho nečekal, že by trenér vábení vyslyšel. „Nezaznamenal jsem nic. Ale kdyby mi někdo nabídl, že můžu jít do Machačkaly, tak by mě to tam moc netáhlo. Myslím, že podobný názor má i trenér,” řekl během stále běžícího mistrovství Evropy Pelta.

Jistá kontroverze se navíc konala mezi klíčovými muži fotbalu kolem alkoholově - automobilového průšvihu Davida Limberského. Vrba byla na straně hráče, vztekal se při zmínce o potrestání. Pelta však prosadil dočasné (byť nedlouhé) vyřazení z reprezentačního výběru.

EURO

Průšvih: Tři zápasy, jen jedna remíza, dva vstřelené góly. Poslední místo ve skupině. Ve společnosti, která byla nazývána skupinou smrti, ale ani jeden z postupujících (Španělsko a Chorvatsko) se nedostaly mezi nejlepších osm mužstev mistrovství. Narozdíl například od Islandu či Polska.

Vrba na EURO ve Francii propadl. “Je to neúspěch,” přiznal i on sám. Trenér navíc dozajista viděl výrazně limity národního mužstva.

Kritika

Vrba je vzteklý a panovačný - to se projevilo za dva roky u reprezentace, především však v posledním půlroce i na samotném evropském šampionátu. Sebemenší náznak kritiky, byť sportovní a objektivní, je pro něj jako červený hadr pro rozezleného býka.

Přitom byl trenérem prvního týmu země, ostře sledovanou osobou, která má v popisu práce komunikovat s médii - a jejich prostřednictvím s fanoušky. Vrba to nezvládal, jeho výlevy byl ostudné.

Zápas s Tureckem na mistrovství Evropy byl podle všeho pro Pavla Vrbu posledním ve funkci reprezentačního kouče.

Vyhlídky

Jsou nulové, přiznejme si to. Tým čeká přerod, odstřihnutí se od umění kapitána Tomáše Rosického. Sice génia, jenže fotbalového maroda prvního stupně. Mladí zatím neplní, co se od nich čeká - ani ti z německé bundesligy Vladimír Darida či Pavel Kadeřábek.

V září začíná kvalifikace mistrovství světa. Ve skupině se hraje o druhé místo a případný postup do velmi ošemetné a složité baráže. Proč o druhé? Když máte za jednoho ze soupeřů Německo, je to prostě tak.

Tohle Vrba všechno vidí. I proto radši uprchl.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:03 neděle 30. října 2016. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 21
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13