Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Proč je Vrba tak podrážděný? Protože mu jde o krk

    Trenér Plzně Pavel Vrba je pod tlakem. Potřebuje úspěch v Evropské lize. | foto: Profimedia.cz

    On i Plzeň jsou na ostré hraně. Jsou hodně blízko průšvihu. Trenér Pavel Vrba a jeho Viktoria potřebují dnes zvládnout odvetu předkola Evropské ligy proti Antverpám, jimž v prvním utkání podlehli 0:1. Jinak dostane klub finanční ránu a kouč dost možná padáka.

    Je nervózní jak sáňky v létě. Tak se to říká. Je to sice starý vtip, ale na Pavla Vrbu perfektně sedí.

    Jen si vezměte tři příklady z poslední doby.

    Kdo by to čekal? Pozice Pavla Vrby není tak silná, jak bývala.

    Když dostal dotaz, zda je opravdu jeho nynější tým nejlepší, co kdy v Plzni vedl (stalo se po prohře 0:4 s Olympiakosem Pireus), odsekl: „Proč bych to měnil po jedné porážce?“

    Důvody by se našly. Například ten, že Západočeši na řeckého soupeře vůbec nestačili. Ani jednou nevystřelili na bránu. O tom, kdo bude dál bojovat o Ligu mistrů, nebylo ani na pár vteřin pochyb.

    Po porážce 0:1 s Antverpami v prvním utkání předkola Evropské ligy v Bruselu zase odmítl rozebrat důvody, proč mužstvo už třikrát v řadě nedalo v pohárech venku gól. „Na to nebudu odpovídat,“ prohodil.

    Trenér Plzně Pavel Vrba nemůže být spokojen s výkony týmu.

    I tady se měl zachovat jinak. Fanoušky Plzně (i ostatních klubů) zajímá, proč už není Viktoria tak silná. Nakonec, o týden později, to už Vrba vysvětloval, když mluvil o tom, že je mužstvo v přestavbě. Stačilo se stejně zachovat i v Bruselu, kde se duel hrál, a byl by klid.

    Po sobotní šokující domácí prohře se Slováckem se zase rozčílil při nevinné otázce na výkon hostujícího Milana Petržely. Veterán v létě z Plzně po jedenácti letech odešel. A v duelu proti Viktorii hrál tak, že by svému bývalému týmu rozhodně mohl pomoci. „Dva roky píšete, že máme staré mužstvo,“ útočil Vrba.

    Hlavy v dlaních jsou na plzeňské lavičce vidět v poslední době dost často.

    Nikdo v tu chvíli však nezpochybňoval Petrželův konec, Plzeň opravdu potřebuje okysličit, postavit nový mančaft.

    Přesto byl Vrba nevrlý. A tato blbá nálada se s ním táhne prakticky od začátku sezony.

    Důvod je jednoduchý a vrací se v kruhu k Petrželovi. Vrba a jeho spolupracovníci přestavují kádr, ten je kvůli tomu slabší, než býval (slova o nejlepším mužstvu myslel trenér spíš jako povzbuzení), nemá výsledky.

    Koučova pozice je proto v ohrožení. Jeho postavení v klubu není neotřesitelné jako dřív, to už je jasné od minulého podzimu. Tehdy se právě projevily rozdílné názory na změny v týmu mezi ním a generálním manažerem Adolfem Šádkem.

    Trenér Plzně Pavel Vrba při zápase se Slováckem

    Vrba by rád dál vsázel na vyzkoušené koně kolem Davida Limberského či právě Petržely, Šádek stál za tím, že se musí po letech udělat radikální řez. „Pavel to nerad slyší, ale opravdu potřebujeme změnu,“ řekl manažer.

    Ta nastala nyní v létě, vedle Petržely skončili rovněž Marek Bakoš s Danielem Kolářem, a je logické, že si vše musí sednout. Ale na druhou stranu Plzeň potřebuje kvůli financím postup do základní skupiny jednoho z evropských pohárů.

    Kouč Plzně Pavel Vrba nezažívá nejlepší týdny.

    Že to v Lize mistrů nevyšlo, to se dalo překousnout, Olympiakos byl opravdu jinde. Antverpy, které jdou do dnešní odvety v Plzni s náskokem 1:0, jsou však na plzeňském levelu. Proto je Vrba pod tlakem.

    Měl by postoupit.

    „Pamatuji, že když jsme hráli evropské poháry úplně poprvé, tak jsme hned vypadli s Besiktasem. Už jsem to tedy zažil a nechci to opakovat. Hrát skupinu je pro klub hodně zajímavé a určitě uděláme všechno pro to, aby se nám to podařilo,“ prohlásil trenér.

    Jenže Plzeň není v dobré kondici. Už čtyři utkání v řadě (v Evropě i v lize) nedala gól. Aby uspěla, musí to změnit. Jinak bude mít Vrba problém.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:44 pátek 13. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      50
    • Cože
      44
    • Trapas
      43
    • Sladký
      40
    • Tvl
      39
    • Haha
      37