Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběh Pergla: Plivance, rasismus, berle hozené na trenéra i poslední vyloučení

    Známého trenéra Jaroslava Hřebíka označil za lháře – a taky po něm hodil berle. Ve Švýcarsku ho pasovali na nejneférovějšího fotbalistu ligy. Na sparťana Leonarda Kweukeho údajně řval, že je zas*aná opice. Pavel Pergl, který se ve čtyřiceti letech oběsil, byl vždy rád v centru dění.

    V půlce dubna nastoupil v divizi, ve čtvrté nejvyšší soutěži, za Velkou Bíteš v zápase na hřišti Sokola Tasovice. On, který si zahrál Ligu mistrů proti Chelsea či Manchesteru United. Nikdo netušil, že duel v Tasovicích je jeho posledním v životě.

    Pavel Pergl ho navíc nedohrál – v 62. minutě byl vyloučen.

    O dva týdny později se oběsil, protože už dál nesnesl spory s přítelkyní, s níž měl dcerku narozenou v lednu minulého roku. Pár měsíců po porodu začaly problémy ve vztahu mezi bývalým obráncem pražské Sparty a jeho partnerkou, jež skončily tragicky.

    Skončil tak život fotbalisty, který jel vždy na plný plyn. Na hřišti byl jako velká voda. Nikdy neuhýbal, pro ránu nešel daleko. Rád se hádal se soupeři, byl ostrý jako břitva.

    Jeho náturu dokumentují dvě záležitosti z doby, kdy kopal švýcarskou ligu za tým Bellinzony. V sezoně 2010/11 nastřádal ve čtyřiadvaceti startech jedenáct žlutých karet a dvě červené. To je výkon hodný Tomáše Řepky, rovněž bývalého obránce Sparty.

    „Je to nejneférovější hráč ligy,“ psalo se o Perglovi ve Švýcarsku. Navíc dostal čtyřzápasový trest za to, že plivl na jednoho ze soupeřů. I když sám Pergl popisoval situaci jinak: „On plivl na mě a já na zem.“

    Distanc však dostal…

    Pavel Pergl (s číslem 4) vedle trenéra Sparty Jaroslava Hřebíka, jehož později označil za lháře.

    Při angažmá v Bellinzoně ale zažil ještě jeden průšvih. I když se vlastně nikdy neprokázalo, jak velkou na něm měl vinu.

    V zimě 2012 hrál jeho mančaft přípravný zápas se Spartou, tedy s klubem, v němž Pergl kopal od deseti let a vyhrál s ním dvakrát českou ligu. Střetnutí však skončilo už po čtyřiceti minutách – kvůli Perglově konfliktu s Leonardem Kweukem.

    „Český hráč v soupeřově týmu mě rasisticky urážel,“ prohlásil kamerunský útočník. „Je nám stydno za ubohost českého hráče, který Lea opakovaně rasisticky urážel, protože na něj po sportovní stránce neměl,“ rozohnil se generální sportovní manažer Sparty Jaroslav Hřebík.

    Podle Sparty měl Pergl křičet, že je Kamerunec „fucking monkey“ a „nigger“ (zas*raná opice a negr).

    Pergl popisoval roztržku jako strkanici, přiznal, že Kweukemu nadával. Ale ne rasisticky.

    Pavel Pergl spojil kariéru především se Spartou.

    „Řekl jsem mu ‚You fucking shit‘ (ty zku*vené ho*no) a ‚You fucking bastard‘ (ty zku*vený bastarde) – ale to není nic rasistického, to mi on taky řekl desetkrát,“ vykládal a pustil se do Hřebíka: „Hřebík je neuvěřitelný lhář, moje manželka už kontaktovala právníka a možná podnikneme nějaké kroky.“

    Nic takového se nestalo, ale kauza jen připomněla spory, které mezi sebou Pergl s Hřebíkem měli, když trenér vedl obránce při angažmá ve Spartě. Hráč tehdy dokonce po Hřebíkovi hodil berle a tvrdil, že ho kouč nutil hrát a trénovat, i když byl zraněný. Hřebík to – samozřejmě – popíral.

    Vztah mezi Perglem a Spartou se tehdy rozpadl.

    Ale to už je zapomenuto. Včera Sparta na svém Twitteru uvedla: „Spartu a všechny fotbalové fanoušky zasáhla tragická zpráva. Pavel Pergl oblékal dres Sparty od svých deseti let a v prvním týmu odehrál 68 zápasů. Odpočívej v pokoji.“

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 2:10 pátek 31. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      19
    • Sladký
      12
    • Super
      11
    • Cože
      10
    • Tvl
      9
    • Haha
      8
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...