Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nabídli mi 60 tisíc, smlouva letěla do koše! Příběh o tom, jak se Sparta zbavila Schicka

    Klubu, který ho vychoval pro velký fotbal, mohl vydělat neuvěřitelné peníze. Patrik Schick (25), jehož jméno se po pondělní parádě proti Skotsku nyní skloňuje po celém světě, ale místo toho z pražské Sparty odešel ve zlém před čtyřmi lety za „drobné“. Rok poté za něj slavný AS Řím vysázel na stůl miliardu! Schick se netajil tím, že měl zájem za nejúspěšnější český klub kopat dále, problém ale byl v tom, že mu vedení klubu nabídlo naprosto směšnou smlouvu, která ho urazila. Jeho agent ji okamžitě vyhodil do koše.

    Už před lety šly o útočníkovi Patriku Schickovi zprávy, že je to nový klenot českého fotbalu a jednou bude tahounem reprezentace. Pražská Sparta, která Schicka pro velký fotbal vychovala, ale v minulosti mladým hráčům v prvním týmu příliš příležitostí nedávala. 

    Nikoho tak nepřekvapilo, že talentovaný borec šel hostovat do menšího klubu, konkrétně do pražské Bohemky, aby měl herní vytížení a mohl se rozvíjet. U Botiče se Schick rozjížděl pomalu, ale nakonec se vypracoval mezi nejlepší hráče týmu. V sezoně dal osm branek a začalo se nahlas mluvit o jeho návratu na Letnou. I přestože se o Schicka zajímaly evropské velkokluby, on chtěl hrát za Spartu, které odmala fandil.

    Jenže klubové vedení o talentovaného útočníka evidentně nestálo. Na hrotu útoku tehdy řádil fenomenální střelec David Lafata, přes něhož cesta do sestavy nevedla.

    „Pořád jsem byl hráčem Sparty, která mi měla navrhnout novou smlouvu. A budu upřímný, nabídla 60 tisíc měsíčně. Když jsem tu cifru slyšel, nevěřil jsem: To není možný, říkal jsem si,“ vzpomínal Schick v rozhovoru pro magazín Reportér.

    „Chápu, že pro spoustu lidí je to hodně peněz, ale fotbalista má krátkou kariéru, během které se potřebuje zabezpečit. A hlavně na Spartu to je nesmyslná částka, jiným tam ve stejnou dobu dávali 400 tisíc měsíčně, a pak je okamžitě posílali coby nepotřebné na hostování,“ rozpovídal se dále Schick, který ve Spartě oznámil, že smlouvu ani ve snu nepodepíše.

    Patrik Schick je jednou z největších hvězd české fotbalové reprezentace.

    Prodali ho za pakatel, příští rok stál miliardu!

    Jeho agent Pavel Paska dokonce demonstrativně vyhodil návrh nového kontraktu do koše a svému klientovi oznámil, že nastal čas na velký přestup do zahraničí.

    Sparta měla dvě možnosti. Buď si Schicka nechat ještě do konce sezony, kdy mu vyprší smlouva, poté ho nechat odejít zdarma, nebo ho za výrazně menší peníze, než by si klub představoval, prodat do ciziny.

    Podřízení klubového majitele Daniela Křetínského tehdy pochopitelně zvolili plán B a domluvili se na přestupu Patrika Schicka do italské Sampdorie Janov, která Schickovi nabídla plat zhruba milion korun měsíčně.

    Mladý fotbalista měl o své budoucnosti jasno.

    Patrik Schick dostane v Sampdorii po necelém roce novou smlouvu.

    „Najednou nebylo co řešit. Otázka zněla, jestli se mám za 60 tisíc měsíčně prát o místo na hřišti s Davidem Lafatou, který bude dávat góly do pětačtyřiceti, nebo se prát za milion v Itálii, kde mám zhruba stejnou šanci. Mně nejde primárně o peníze, jen jsem v duchu porovnával dvě možnosti a bylo mi až úzko z toho, co Sparta nabízí. Říkal jsem si, že to od ní je buď nepochopení situace, nebo pokus o urážku. Byl jsem naštvaný a mrzí mě to vlastně pořád,“ nechal se před lety slyšet reprezentační kanonýr.

    Nejlepší hráč, kterého jsem tu zažil, říkal o Schickovi legendární Cassano

    Začátky v Itálii pro Schicka rozhodně jednoduché nebyly. Trenér ho vůbec neznal a český fotbalista se musel učit novou řeč. 

    V těžkém období mu hodně pomáhala jeho přítelkyně Hanka a také Slovák Milan Škriniar, který s ním tehdy nastupoval v Janově a dnes válí ve slavném Interu Milán. Netrvalo dlouho a ze Schicka se v Janově stala hvězda. Sázel jeden gól za druhým, jeho cena rostla a spoluhráči si ho oblíbili.

    „Je to nejlepší hráč, kterého jsem v Sampdorii zažil,“ vysekl mladíkovi poklonu legendární útočník Antonio Cassano.

    „Abych byl upřímný, řekl mi to i osobně. První den na předsezonním soustředění jsem Cassana sledoval, ale neměl jsem kuráž s ním promluvit. Vždyť je to Cassano. Ale za pár měsíců ke mně přišel a řekl: Víš, že jsi opravdu dobrý?“ uvedl Schick v rozhovoru s listem La Gazzetta dello Sport.

    Stačila jedna sezona v Sampdorii a Schicka si jako novou posilu vybral slavný AS Řím, který za mladého útočníka vysázel na stůl v přepočtu více než miliardu korun. 

    Schick se tak stal nejdražší posilou v historii klubu a po Pavlu Nedvědovi také druhým nejdražším českým fotbalistou.

    Patrik Schick, nová hvězda římského AS.

    Sparta se poučila, megatalent Hložek odejde za „ranec“

    V Římě se ale Schickovi nedařilo podle představ. Doplatil na to, že ho trenér dával často na pozici, která mu nesedí. 

    Po povedeném hostování v Lipsku tedy Schick loni v létě opět změnil adresu a přestoupil do tradičního bundesligového celku Bayer Leverkusen. 

    Částka? Zhruba 660 milionů korun.

    Patrik Schick slaví branku nad Skotskem.

    Sparta z Schickova transferu do Říma samozřejmě získala zajímavé peníze díky domluveným procentům z přestupu. To nic ale nemění na tom, že hráče, o něhož bude po letošním Euru opět jistě velký zájem mezi top mančafty, měla prodat za úplně jiné peníze.

    Naštěstí to vypadá, že se letenský klub ze své chyby poučil. Nedávno Sparta prodloužila smlouvu se supertalentovaným osmnáctiletým útočníkem Adamem Hložkem, okolo kterého krouží už nějakou dobu evropské velkokluby. 

    Zdá se, že Hložek, který se letos společně se slávistou Janem Kuchtou stal i králem střelců, za pakatel z Letné rozhodně neodejde. Už teď se spekuluje o částkách větších než půl miliarda korun.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:15 středa 13. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      91
    • Haha
      24
    • Tvl
      18
    • Cože
      17
    • Trapas
      17
    • Sladký
      13
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...