Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Naděje českého MMA Kutil před MS juniorů: Chci být jako Procházka, Vémola jen mluví

    Josef Král se svými svěřenci Patrikem Kutilem a Tagirem Makhmudovem | foto: Instagram

    Jeho táta je respektovaný boxer, on jako malý kluk začínal s fotbalem ve Viktorii Žižkov a bojovým sportům propadl teprve nedávno. Dnes ale osmnáctiletý Patrik Kutil platí za velkou naději českého MMA. Mladého zápasníka, jenž nastupuje ve váhové kategorii do 57 kilogramů, čeká v neděli premiéra na mistrovství světa juniorů v MMA pod hlavičkou IMMAF, tedy nejkvalitnější amatérské organizace na světě, ze které se rekrutují bojovníci do slavné UFC. Před důležitým šampionátem se nadějný bijec svěřil, koho považuje za svůj velký vzor, a prozradil také, jak se zrodila jeho láska k bojovým sportům.

    Loni se uskutečnilo amatérské mistrovství Evropy juniorů v Itálii. MMA zápasníci Tagir Makhmudov a Patrik Kutil, kteří tvrdě makají pod vedením Josefa Krále v pražském gymu Gorila, na šampionátu předvedli skvělé výkony a přivezli domů zlato.

    Patrik Kutil a Tagir Makhmudov, dva reprezentanti pražského gymu Gorila a zároveň dvě velké naděje českého MMA

    Letos budou chtít oba talentovaní bojovníci svůj úspěch posunout na další level a urvat cenný kov na mistrovství světa. V Bělehradě, kde v neděli startuje amatérské mistrovství světa, změří síly s těmi nejlepšími světovými bojovníky do 21 let.

    Patrik Kutil je velkou nadějí českého MMA. Jeho vzorem je Jiří Procházka.

    Kutila, který nastupuje ve váhové kategorii do 57 kilogramů, čeká velmi náročná zkouška vzhledem k tomu, že případného vítěze turnaje čeká pět zápasů v pěti dnech.

    „Je to složité, protože každé ráno musíme splnit váhu. Na Evropě jsem díky volnému losu měl jen tři zápasy a ve finále jsem už byl hodně rozbitý,“ vysvětluje velký talent českého MMA, kterého v pražském gymu Gorila trénuje zkušený kouč a bývalý zápasník Josef Král.

    „Navážím, napiju se, nasnídám se a pak už nejím, abych váhu udržel. Vážení je v sedm ráno a já zápasím okolo oběda. Mám malou váhu, takže zápasím během dne vždy mezi prvními, což je aspoň trochu výhoda,“ pokračuje Kutil s tím, že když nebojuje, váží zhruba o deset kilogramů více.

    Josef Král se svými talentovanými svěřenci Markem Košťákem a Patrikem Kutilem

    Jeho otec je slavný boxer, on začínal s fotbalem a teď vzhlíží k Procházkovi

    V Bělehradu bude obrovská konkurence, protože přiletí všichni medailisté z kontinentálních šampionátů.

    „Nejlépe jsou na tom asi Asiaté, protože třeba Kazaši trénují úplně od dětství. Na druhou stranu si ale myslím, že Evropané jsou dále než bojovníci z Afriky a Severní i Jižní Ameriky,“ říká Patrik Kutil, který je synem legendárního českého boxera Ladislava Kutila.

    Zajímavé je, že Kutil starší svého syna Patrika zpočátku k bojovým sportům nevedl. „Hrával jsem fotbal za Viktorii Žižkov a do toho skákal na trampolíně,“ vzpomíná mladý zápasník, který se do MMA zamiloval teprve nedávno.

    Velké naděje českého MMA trénují v pražské Gorile.

    „Když jsem před třemi lety viděl, jak v O2 aréně Végh sundal Vémolu, věděl jsem, že to chci dělat taky. První dva měsíce jsem boxoval a potom jsem se přesunul k MMA. Myslím, že měl táta nakonec radost, že jsem začal, ale nikdy mě do ničeho netlačil,“ uvádí Kutil, jehož čekají v Bělehradu zápasy i proti o tři roky starším bojovníkům.

    „Řekl bych, že jsem komplexní. Mám podobnou úroveň na zemi i v postoji, což je oproti konkurenci výhoda. Taky mám silnou hlavu, protože jsem na mistrovství Evropy nabral sebevědomí,“ říká o sobě Kutil, který by se rád přesunul mezi profesionály zhruba za čtyři roky.

    „Do té doby ale potřebuji ještě zesílit, abych nebyl pro soupeře potrava. A hlavně sbírat zkušenosti na světových a evropských turnajích pod hlavičkou IMMAF. Určitě bych se rád ukazoval i na galavečerech,“ vysvětluje mladý bojovník s tím, že velká premiéra před českým publikem ho čeká už na konci května.

    Talentovaní bijci Patrik Kutil a Tagir Makhmudov s hvězdami Oktagonu Davidem Kozmou a Parikem Kinclem během společného tréninku v pražské Gorile

    Procházka je vzor, Vémola jenom mluví

    Kutilovi v přípravě pomáhá nejenom již zmíněný Josef Král, ale také druhý reprezentační trenér Jaroslav Hovězák. Ten už dlouhé roky cepuje nejlepšího českého MMA zápasníka Jiřího Procházku. Patrikovi pomáhá s mentálním nastavením.

    „Když si mě před finále Evropy vzal stranou, hodně mi pomohl, abych zapomněl na nervozitu, a skvěle mě namotivoval,“ cení si mladý bojovník, který by se rád v budoucnu dostal do UFC.

    „Jirka Procházka je pro mě velký vzor a dodává mi motivaci. Je skvělé, že nám dělá v UFC skvělou reklamu. Oproti Vémolovi, který jenom mluví, je Procházka skvělým vzorem toho, jak by měl bojovník MMA vypadat. Přál bych si, aby moje generace navázala sportovně na Jirku,“ dodává Kutil.

    Kromě zmíněných mladíků Patrika Kutila a Tagira Makhmudova budou české barvy hájit také například talentovaní zápasníci Marek Košťák či Václav Žemla. Jejich zápasy lze sledovat na webu. IMMAF.org.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:05 neděle 11. června 2023. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      19
    • Trapas
      11
    • Super
      8
    • Sladký
      7
    • Haha
      3
    • Tvl
      3