Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kauza Kúdela: Obránce Slavie byl kvůli údajnému rasismu suspendován, jaký trest mu hrozí?

    Ve čtvrtek pražská Slavia změří síly s londýnským Arsenalem a bude bojovat o postup do semifinále Evropské ligy. Na stadionu Emirates Stadium ale partě kouče Trpišovského nepomůže klíčový stoper Ondřej Kúdela, jehož do hry nepustí zranění z reprezentačního zápasu s Walesem. Kdyby byl zdravý, stejně by ale hrát nemohl, protože vyfasoval od UEFA jednozápasovou suspendaci, dokud nebude vyřešena kauza ohledně údajného rasismu.

    Vyšetřování údajného rasistického útoku slávistického obránce Ondřeje Kúdely, k němuž mělo dojít během odvetného zápasu se skotskými Rangers, vyšetřoval španělský expert z UEFA Antonio Garcia Alcaraz. 

    Ten Kúdelu pečlivě vyslechl, ale případ je podle něj natolik složitý, že požádal o odklad běžného termínu pro odevzdání zprávy o vyšetřování.

    Ve zprávě, kterou Alcaraz odevzdal na Velikonoční pondělí, se podle serveru Seznam Zprávy píše, že španělský vyšetřovatel nedošel k jasnému závěru. Vše zůstalo v rovině tvrzení proti tvrzení.

    „Vzhledem k tomu, že neexistují přesvědčivé důkazy ke stanovení obsahu poznámky pana Kúdely, není podepsaný inspektor schopen potvrdit nebo vyvrátit popis události panem Kamarou nebo panem Zunguem,“ stojí podle výše uvedeného webu ve zprávě o vyšetřování.

    Zmíněný hráč Zungu je v kauze veden jako hlavní svědek údajného rasismu. V doby, kdy si Kúdela zakryl ústa a pošeptal cosi Kamarovi do ucha, stál nejblíže.

    Finský záložník Rangers Glen Kamara tvrdí, že Ondřej Kúdela mu do ucha během jedné vteřiny stihl pošeptat následující větu: „You’re a fucking monkey, you know you are.“

    Kúdela, který byl po zápase Kamarou napaden i za přítomnosti trenéra Rangers a bývalého skvělého záložníka Stevena Gerrarda, od začátku tvrdí, že rasistickou urážku z úst nevypustil. Kamarovi prý jen řekl, že je „fucking guy“, tedy něco jako zku*vený chlapík.

    Kamara: Kúdela urazil i mou rodinu, jsem stále otřesený!

    Britská média ale i tak z Ondřeje Kúdely udělala bez jediného důkazu rasistu a rozjela obří kampaň na podporu nedávno ještě nepříliš známého finského středopolaře Kamary. Ten prostřednictvím svého právníka nedávno vzkázal, že je z celého incidentu stále otřesený.

    „Když hraju, beru to tak, že reprezentuji svou rodinu a všechny malé černé kluky, kteří sní, že budou jednou hrát za svůj tým. Takže Kúdela se nepokusil ponížit jenom mě, ale i mou matku a mou rodinu. Takové rasistické vyjádření od kohokoli je špatné, ale ještě odpornější je to od hráče, který má být profesionál,“ nechal se slyšet Kamara.

    „Dál mu chodí rasistické urážky a výhrůžky na sociálních sítích. Říkal, že slova toho hráče mají následky. Pan Kúdela bude muset sledovat, jaké to pro něj bude mít dopady a jak na to bude nahlížet UEFA,“ vzkázal Kamarův právník Aamer Anwar.

    Dostane Kamara menší trest než Kúdela?

    Co se dosavadního výsledku vyšetřování týče, ze Slavie jdou zprávy, že pro klub zatím nejde o žádné zklamání. V Edenu cítí mírný optimismus.

    „Bereme to zhruba jako lepší remízu. Podstatné pro nás je, že údajnou rasistickou urážku, ze které Kamara našeho hráče Kúdelu nařkl, neslyšel nikdo z rozhodčích nebo dalších oficiálních osob, nebyla tedy zanesena v zápisu o utkání, nedá se odezřít ani ze žádného dostupného záběru televizních kamer,“ řekl výše uvedenému webu jeden z představitelů Slavie, který nechtěl být jmenován.

    Co bude dál? V následujících dnech bude kauzu řešit kontrolní, etická a disciplinární komise UEFA. Kromě údajného rasistického útoku se bude řešit také chování Rangers po zápase. Verdikt by mohl být znám do 13. dubna.

    „V mezidobí bylo hráči preventivně uloženo suspendování na jeden nadcházející UEFA zápas. Inspektor UEFA současně navrhl disciplinární postih Glena Kamary za jeho vážný fyzický útok proti Ondřeji Kúdelovi, k němuž došlo po zápase,“ uvádí Slavia na svých webových stránkách.

    Pokud by se prokázalo, že Kúdela Kamaru skutečně nazval  zku*venou opicí, hrozil by mu trest minimálně na deset zápasů. Za obyčejné slovní napadení protihráče by stoper červeno-bílých pravděpodobně vyfasoval trest nejméně na dvě utkání.

    Zajímavé je, že Kamara, který po zápase Kúdelu napadl v útrobách stadionu pěstmi, může dostat trest zhruba na pět zápasů.

    Tvrdík: Kamara zbil Kúdelu, kamery byly úmyslně zahaleny

    Slávistický boss Jaroslav Tvrdík navíc nedávno uvedl, že Kamarův útok na Kúdelu byl plánovaný, a dokonce měli zaměstnanci Rangers v místě incidentu zakrýt kamery.

    „Delegace Rangers si přála promluvit s Ondrou, aby objasnila údajnou rasovou urážku. Rozhovor měl proběhnout v tunelu pod patronátem a za přítomnosti delegace UEFA i trenérů obou týmů. Kamery pokrývající místo setkání ale byly úmyslně zahaleny a pan Kamara poté, bez varování a zjevně bez úmyslu cokoliv si vyříkat, surově napadl Ondru tak, že ho udeřil do obličeje. Ještě zkoušel pokračovat v boji a pak prchnul do šatny společně s panem Gerrardem bez jediného slova omluvy. Je to ostudný incident,“ popsal Tvrdík.

    Kromě údajného rasismu a pozápasového napadení se v zápase mezi Slavií a Rangers odehrálo mnoho dalších šílených momentů. Například brutální zákrok Kemara Roofa na brankáře Ondřeje Koláře, který utrpěl zlomeninu v obličeji a otřes mozku.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:35 čtvrtek 5. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      15
    • Tvl
      14
    • Sladký
      11
    • Haha
      10
    • Cože
      10
    • Trapas
      10
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...