Pošlete to do Skotska! „Rasista“ Kúdela se fotil se spoluhráči z Afriky. Tvrdík: Foto roku!

Fotbalová Slavia porazila ve finále MOL Cupu Viktorii Plzeň 1:0 a slaví tak double. Po zápase dojala fanoušky i slávistického bosse Jaroslava Tvrdíka velmi silná fotografie, na níž je stoper Slavie Ondřej Kúdela v obležení svých spoluhráčů tmavé pleti. Ti ho plácají po ramenou a objímají jako nejlepšího kamaráda. Hráči Slavie jako by tím chtěli poslat vzkaz do skotského Glasgow, konkrétně pak finskému záložníkovi Glenu Kamarovi, který Kúdelu obvinil z rasismu. Český bek kvůli tomu vyfasoval od UEFA desetizápasový trest. Mimochodem už příští týden se bude řešit Kúdelovo odvolání. Jaké šance má slávistická opora na případné zmírnění či zrušení trestu?

„Tuhle fotku pošlete do Skotska,“ píší někteří fanoušci Slavie na sociálních sítích.

Snímek, na němž je Ondřej Kúdela v obležení hráčů tmavé pleti, dojal i předsedu Jaroslava Tvrdíka.

„Tohle je pro mě slávistická fotka roku. Nad všechny poháry. Skutečná Slavia, klub pro všechny. Jsem na naše hráče nesmírně hrdý. Bravo, borci!“ vyťukal na Twitteru hrdý slávistický šéf.

Jak tento silný moment vznikl?

Simon Deli a ostatní cizinci, kteří hájí barvy pražské Slavie, si dělali společnou fotografii s medailemi. Jeden z hráčů pak ale spontánně přizval na focení také spoluhráče a kamaráda Ondřeje Kúdelu. 

Jako by tím plejeři tmavé pleti z Edenu chtěli jasně ukázat, že „Kudy“ není žádný rasista, ale jejich parťák a kamarád.

Ondřej Kúdela se svými spoluhráči

Ondřeje Kúdelu obvinil z rasismu během vzájemného zápasu Evropské ligy záložník skotských Rangers Glen Kamara. 

I když o údajné rasistické poznámce neexistuje jediný přímý důkaz, český obránce vyfasoval desetizápasový trest od UEFA a přišel tak o nadcházející mistrovství Evropy.

Jeden z afrických hráčů Slavie, Nigerijec Peter Olayinka, nedávno na sociální síti jednoznačně vyloučil, že by Kúdela anebo jakýkoliv jiný spoluhráč byl rasista, jak si teď mnozí britští fanoušci myslí.

„Myslíš, že kdyby to byli rasisti, byl bych v klubu dobré tři roky?“ zeptal se jednoho z internetových rýpalů na Instagramu Olayinka, který je na výše uvedené fotografii prvním mužem po Kúdelově pravici.

Věřím, že se důkazy konečně někdo bude zabývat, říká Kúdela

Ondřej Kúdela se proti desetizápasovému flastru odvolal a už příští středu by UEFA měla jeho případ znovu projednat.

Právníci českého fotbalisty navrhli vyslechnout několik svědků a expertů. Ústní jednání kvůli trvajícím opatřením proti šíření koronaviru proběhne online.

„Věříme, že se našimi argumenty a důkazy konečně někdo bude aspoň zabývat,“ vzkázal přes své právníky Kúdela.

ČTK uvedla, že Kúdelovi advokáti navrhli pro ústní jednání jako jednoho ze svědků spoluhráče Glena Kamary Bonganiho Zungua. 

Ten tvrdí, že rasistickou poznámku od Kúdely slyšel, jeho výpověď se ale neshoduje s tím, co měl podle Kamary slávistický stoper v osudný večer z úst vypustit.

Záložník Rangers Glen Kamara tvrdí, že ho Kúdela v závěru vyhroceného zápasu nazval „zkur*enou opicí“. Konkrétně měl během jedné vteřiny v angličtině říct větu: „You’re a fuc*ing monkey, you know you are.“

Kúdela, který po zápase dostal v útrobách stadionu od Kamary pěstí, tvrdí, že pouze řekl: You’re a fuc*ing guy.“ Což by se dalo přeložit jako„Jsi zkur*ený chlápek“.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:34 sobota 18. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 55
  • 21
  • 13
  • 11
  • 11
  • 10