Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hokejista Buchtela má nádor na srdci, porazit vzácnou rakovinu mu pomáhají Plekanec i Voráček

    Na ledě bojoval za českou reprezentaci, teď statečně bojuje o svůj život! Příběh talentovaného hokejisty Ondřeje Buchtely (20), jemuž lékaři před dvěma měsíci diagnostikovali vzácný zhoubný nádor na srdci, který už navíc zasáhl obě plíce, šokoval a zároveň dojal českou veřejnost. Lékaři zatím nevědí, jak mladému sportovci pomoci. Případná léčba bude jistě velmi nákladná. Před časem vznikl transparentní účet, na němž je už hodně přes milion korun. Hokejistovi posílají peníze i legendy jako Jakub Voráček (30) či Tomáš Plekanec (37).

    Ondřej Buchtela je brán za velký talent českého hokeje. Rodák z Ústí nad Labem hrál v minulosti například za Piráty Chomutov. 

    Poslední sezonu strávil jako hráč Liberce na farmě v Benátkách nad Jizerou. Před časem se jeho kamarádi divili, že už není tak aktivní na sociálních sítích. Pak ale přišlo něco, co nikdo nečekal.

    „Lékaři mi diagnostikovali zhoubný nádor na srdci. Poslední dva týdny byly hodně zvláštní pro mě i pro celou rodinu. Jestli se dá život během dvou dnů přehodit vzhůru nohama a úplně od základu zpřeházet priority, říkám vám, že to jde,“ šokoval na svém Instagramu mladý hokejový obránce, který si zahrál na šampionátu do 18 let.

    Teď Buchtela žije v rodném Ústí nad Labem, je upoután na invalidní vozík a největší oporou mu je jeho rodina a přítelkyně. 

    Ondřej Buchtela se svou partnerkou

    Mladý hokejista má obrovské odhodlání bojovat, ale vzhledem k tomu, že jeho onemocnění je velmi vzácné, lékaři jsou zatím bezradní.

    „Pořádnou léčbu nemá, nikdo neví, co s tím. Sdělili mi, že je to na mně, že se můžu rozhodnout, jak a jestli chci pokračovat. Já jsem se rozhodl pro další kolo chemoterapie, protože zatím toho bohužel moc nezbývá. Nikdo nám víc neřekl. Od nikoho jsem neslyšel: Tohle ti pomůže, do toho jdi. Vůbec. Právě to je hrozně frustrující, chtěl bych se léčit, bojovat s tím, ale zatím vlastně není jak,“ řekl deníku Sport Buchtela, podle něhož transplantace srdce nepřichází v úvahu.

    Ondřej Buchtela bojuje o život.

    Voráček poslal 100 tisíc, Plekanec draží rukavice

    Hokejista shání pomoc v zahraničí, ale ani tam si s jeho vzácným onemocněním zatím lékaři nevědí rady. Případná léčba bude ale velmi nákladná, a tak se veřejnost rozhodla hokejistovi pomoci. 

    Na transparentním účtu 123-0762430277/0100, který založila rodina mladého sportovce, už je přes milion korun. Buchtelovi pomáhají i slavní hokejisté jako Jakub Voráček či Tomáš Plekanec.

    Ondřej Buchtela v reprezentačním dresu

    Reprezentační kapitán Voráček na účet zaslal 100 tisíc korun, dvakrát větší částkou přispěl nadační fond bývalého reprezentačního trenéra Ivana Hlinky. Útočník Tomáš Plekanec zase na sociální síti Instagram draží své rukavice.

    „Ondru sice osobně neznám, ale v hokeji, potažmo napříč sportem, se známe tak trochu všichni. To, co Ondru potkalo, může potkat kohokoli z nás, a tak rád věnuji do aukce na podporu Ondrovy léčby tyto hrané a podepsané rukavice z jedné sezony v Montrealu,“ napsal na Instagramu Plekanec.

    Ondru sice osobně neznám, ale v hokeji, potažmo napříč sportem, se známe tak trochu všichni. To, co Ondru potkalo, může potkat kohokoli z nás, a tak rád věnuji do aukce na podporu Ondrovy léčby tyto hrané a podepsané rukavice z jedné sezóny v Montrealu...

    Počáteční cena: 5 000 Kč, příhozy můžete hlásit do diskuze... Aukce skončí v pátek ve 20:00⏳...

    Ondro BOJUJ, držíme palce, ZVLÁDNEŠ TO! @ondrej_buchtela

    8. července 2020 v 19:45, příspěvek archivován: 10. července 2020 v 12:31

    Buchtelu pomoc dojala

    Podobným způsobem jako Plekanec se rozhodli pomoci i například gólmani Alexander Salák a Patrik Bartošák, kteří draží brankářské hokejky a masky.

    Hokejová Sparta zase přes Instagram draží lapačku gólmana Michala Neuvirtha. Částku 25 tisíc korun na transparentní účet poslal Slovák Juraj Valach, 20 tisíc přidal český útočník Tampy Bay Ondřej Palát.

    Novopečený hlavní trenér českého nároďáku Filip Pešán dokonce pro Buchtelu natočil video, v němž všechny kolem sebe vyzývá k podpoře na již zmíněném transparentním účtu.

    „Ondro, držíme ti palce,“ říká ve videu mladý trenér.

    Samotného Buchtelu vlna solidarity od ostatních hokejistů velice překvapila.

    „Nečekal jsem, že se něco takového stane. Rozjelo se to opravdu neskutečně. Všem, kdo se do toho zapojili, moc děkuju, jsem jim opravdu vděčný. Doufám, že mi to co nejvíc pomůže,“ věří mladý bojovník Buchtela.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:39 sobota 7. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      66
    • Cože
      47
    • Trapas
      47
    • Haha
      46
    • Tvl
      43
    • Sladký
      40
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...