Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Olympijské příběhy: Dohnat bráchu, dovézt medaili. Koukal věštil postup už před nájezdy

    V rodině už jednu olympijskou medaili mají, získal ji brácha Martin v běhu na lyžích. Petr Koukal, šikula z českého útoku, teď pracuje na tom, aby přibyla další. Zkušený útočník rozhodl penaltový rozstřel čtvrtfinále hokejového turnaje proti Spojeným státům americkým.

    V sobotu to bude přesně šest let. V roce 2010 seděl Petr Koukal u televize, pak stál, nervozita ho neudržela v klidu.

    „Brácha dojížděl a já jsem skákal u televize jak o život. Ve finiši jeli tři, šlo o stříbro a bronz,“ vzpomínal hokejista na jeden ze životních závodů sourozence Martina. Ten jako finišman dotáhl českou štafetu k nečekanému bronzu na olympiádě ve Vancouveru.

    O čtyři roky mladší Petr (dnes pětatřicetiletý) se šance uspět na olympijských hrách dočkal až letos. Dříve na ně jezdili hokejisté z NHL, mezi ně se nikdy nevklínil. „To bylo sci-fi,“ usmál se.

    Bratrům se proto nesplnil klukovský sen.

    „Když jsme byli menší, říkali jsme si, že na olympiádu pojedeme spolu. Tak jsme se nakonec minuli. Kdyby ale nezakázala NHL svým hráčům start, tak jsem se tam nedostal. Ale to už je osud,“ řekl Petr.

    Martin Koukal dotáhl na olympiádě ve Vancouveru běžkařskou štafetu ke třetímu místu.

    Nakonec se mu to povedlo, byť se zpožděním.

    Teď může dohnat bráchu v hlavních úspěších. Titul světového šampiona mají oba: Martin ovládl v roce 2003 trať na padesát kilometrů, Petr byl o sedm let později v Německu u nečekaného triumfu podceňované party kolem Jaromíra Jágra.

    Tehdy český hokej definitivně poznal, co v Koukalovi má. Na turnaji hrál skvěle oslabení, bojoval, byl neúnavný, navíc pozitivní.

    Proto ho také letos vzal kouč Josef Jandač do olympijského výběru.

    Petr Koukal se při duelu s USA ocitl v americké bráně. Tenhle gól ještě neplatil.

    „Patří mezi hráče, ze kterých cítím, že chtějí uspět. Kouky je trošku nenápadný, ale umí obrovsky pozitivně strhnout mužstvo. Vidíte, jak bojuje, i když má handicap, není úplně velký, ale nahrazuje to něčím jiným,“ vysvětlil trenér. „A ta jeho touha po vítězství…“

    Koukal opravdu není rabiát – měří 177 centimetrů. Prostě patří mezi hokejové prcky.

    Přesto na něj Jandač sází v klíčových momentech. Na ledě byl ve čtvrtfinále s USA, když hrál soupeř na konci třetí třetiny a na začátku prodloužení přesilovku. Útočníkova zaťatost i chytrost pomohly zvládnout společně se spoluhráči a gólmanem Pavlem Francouzem tenhle kritický moment.

    Vše o olympiádě najdete ZDE --->

    A poté přišla Koukalova chvíle v penaltovém rozstřelu.

    Nejprve se na střídačce postavil a potvrdil pověst týmového hláškaře: „Pavel Francouz nepustil ani jeden nájezd a jsme v semifinále!“

    To vskutku pronesl už před deseti nájezdy!

    Pak se sám rozjel na ten druhý a nápaditým manévrem přelstil gólmana. Z deseti střelců byl jediný úspěšný, Francouz opravdu ani jednou nezaváhal, a tak Česko postupuje do pátečního semifinále proti Rusku.

    Gól! Petr Koukal zvládl nájezd proti USA.

    „Už v Moskvě při mistrovství 2016 jsem jel nájezd ve čtvrtfinále, takže jsem se malinko otrkal. Už jsem pochopil penalty na mistrovství světa ve fotbale. To neznamená, že by frajer neuměl kopnout do balonu. Tlak je fakt velký. Takové situace se neopakují každý den,“ popsal po zápase v mixzóně, jak přemýšlel.

    V Moskvě neuspěl a Češi s Američany vypadli. V Pchjongčchangu to zvládl, tým se soupeři pomstil a dál myslí na medaili.

    A Koukal také na to, že dorovná staršího bráchu…

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 čtvrtek 21. června 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      14
    • Cože
      8
    • Sladký
      8
    • Tvl
      8
    • Haha
      7
    • Trapas
      7