Černý den pro Čechy v Tokiu: Dostál snil o zlatu, pak plakal. Špotáková jako „žvýkačka“

Platili za velké naděje na další medaile do české sbírky. Hvězdný kajakář Josef Dostál ale skončil až na pátém místě a po závodu neskrýval zklamání. Ještě hůř dopadla dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková, která v Tokiu ani neprošla kvalifikací. Legendární oštěpařka poté nevyloučila účast na příští olympiádě.

Kajakář Josef Dostál byl nejlepší na rozjížďce a postoupil tak přímo do úterního semifinále. Patřil mezi velké favority na zlato, závod ale nevyšel podle jeho představ.

„Dal jsem do toho všechno. Chtěl jsem vyhrát. Neměl jsem na to,“ řekl po závodě psychicky i fyzicky vyčerpaný Dostál, který se ocitl na hraně kolapsu.

„Páté místo mě hodně mrzí, zklamaný ale nejsem ze sebe, protože jsem v závodě nechal možná i víc, než jsem mohl,“ napsal dvoumetrový kajakář pár hodin po závodě na sociální sítě.

Během závodu i po něm si Dostál sáhl na dno svých sil. Když dával rozhovory novinářům, sotva se udržel na nohou, tekly mu slzy a neustále se zhluboka nadechoval. 

Přímo po závodě mu museli pomáhat pořadatelé, na břehu pak i někteří jeho konkurenti.

„V životě jsou i důležitější věci než sport a právě tohle by mohla být olympijská myšlenka,“ napsal na Facebooku Dostál.

Josef Dostál snil o zlaté medaili, ale nakonec skončil pátý.

Smolný den v Tokiu zažila také legendární český oštěpařka Barbora Špotáková. I ona si brousila zuby na další olympijskou medaili, ale nakonec skončila na 14. místě a neprošla ani kvalifikací.

„Nepovedlo se všechno. Neměla jsem v těle spojení, které potřebujete, aby to střílelo. Mně nestřílelo vůbec,“ popsala pro iDnes.cz Špotáková, která se prý necítila ideálně už během rána.

„Zdejší vedro na mě působilo. Já jsem sama od sebe hrozně hypermobilní a v tom vedru jsem pak jako žvýkačka. Doslova. Přitom vy potřebujete mít tělo jako pružinu, ne žvýkačku. Žvýkačka má k pružině daleko,“ vysvětlila svůj neúspěch legendární česká atletka.

Zklamaná Barbora Špotáková

Kromě Špotákové nepostoupily ani další dvě české oštěpařky: Nikola Ogrodníková a Irena Gillarová. Deblkanoisté Fuksovi, kteří také věřili v zisk medaile, skončili desátí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:30 středa 1. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 6
  • 6
  • 3
  • 2
  • 2
  • 2