Zvolte největšího medailového hrdinu české výpravy na olympiádě v Tokiu

Olympiáda v Tokiu skončila, česká výprava přivezla domů jedenáct medailí, z nichž čtyři byly zlaté. Jedná se o největší úspěch v historii samostatné republiky. V anketě Expresu hlasujte pro největšího českého medailového hrdinu letošních her. Zaslouží si váš hlas fenomenální judista Lukáš Krpálek, nebo vás více dostaly tenistky Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková? Svým favoritům dávejte hlasy v anketě pod článkem.

Lukáš Krpálek

Dnes už bezesporu legendární judista Lukáš Krpálek obhájil zlatou medaili z Ria. Letos ale závodil v kategorii nad 100 kilogramů.

Lukáš Krpálek se zlatou medailí

V semifinále si poradil s domácí hvězdou Hisajošim Harasawou, ve finále pak porazil Gurama Tušišviliho z Gruzie, obávaného mistra světa z roku 2018, jehož Krpálek dosud nikdy nepřemohl a měl s ním bilanci 0:2.

„Je krásné vidět znovu tolik úsměvů. Hodně to pro mě znamená,“ prohlásil dvojnásobný olympijský vítěz, když ho v Jihlavě vítaly davy fanoušků.

Jiří Prskavec

Ve stejný den jako Lukáš Krpálek získal zlatou medaili také sympatický kajakář Jiří Prskavec, který na předchozí olympiádě v Riu urval bronz.

Po závodě Prskavec dojal fanoušky roztomilým telefonátem s maminkou, který zachytily televizní kamery.

„Děkuju moc, maminko, já musím tady za klukama, taky vás mám moc rád, ahoj,“ řekl skromný Prskavec své mamince do telefonu a pak se šel pozdravit se soupeři.

Jiří Prskavec se zlatou medailí

Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková

Zlatou medaili vybojovaly také tenistky Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková, které ve finále turnaje porazily Švýcarky Golubicovou a Bencicovou 7:5, 6:1.

Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková mají zlato!

„Ještě mi úplně nedochází, že jsme vyhrály olympiádu. Bylo to těžkých deset dní, zápasy byly hodně natřískané za sebou, o to mě více těší, jak jsme to s Katkou dokázaly,“ řekla šťastná Barbora Krejčíková, která se Siniakovou hrála už coby juniorka.

Jiří Lipták a David Kostelecký

O fantastický úspěch se na olympiádě v Tokiu postarali brokaři Jiří Lipták a David Kostelecký. První jmenovaný bral zlato, jeho zkušenější kolega přivezl domů stříbro.

JIří Lipták slaví zlatou medaili! Jeho kolega a kamarád David Kostelecký získal...

Markéta Vondroušová

Před olympiádou čelila velké kritice, nakonec tenistka Markéta Vondroušová všem vytřela zrak! 

Dostala se až do finále, kde nestačila na Švýcarku Belindu Bencicovou, se kterou ale svedla velmi vyrovnanou bitvu. Sokolovská rodačka světové dvanáctce podlehla 5:7, 6:2, 3:6 a domů si přivezla stříbrnou medaili.

Markéta Vondroušová veze domů stříbro!

Josef Dostál a Radek Šlouf

Hvězdný kajakář Josef Dostál snil o zlaté medaili z Tokia. Nakonec ale skončil až na pátém místě a po závodu neskrýval zklamání.

Chuť si ale sympatický obr spravil, když s parťákem Radkem Šloufem o několik desítek hodin později vybojovali bronz na kilometrové trati.

Josef Dostál a Radek Šlouf

„Bohužel to nevyšlo v singlu, ale k tomu už se nebudeme vracet. O to víc mě těší, že to dopadlo s Radkem. Že jsme si sedli v lodi, dneska to bylo asi nejlíp, co se nám kdy jelo,“ radoval se po závodě Dostál.

Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý

O víkendu se česká výprava dočkala dalších přírůstků do sbírky cenných kovů. Oštěpaři Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý získali stříbro a bronz.

„Je neskutečné, že se to sešlo právě teď a tady. Cítil jsem se skvěle, po dnešní rozcvičce jsem si říkal, že si to můžu pokazit jen já sám. Jsem rád, že to vyšlo,“ neskrýval spokojenost Vadlejch.

Medaile získali také oštěpaři Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý.

„Stalo se něco, co jsem si už ani nemyslel, že se může stát. Sport je prostě krásný, vždycky jde o ta dramata a emoce. Všechno je možné, nikdy to není podle tabulek,“ nechal se slyšet Veselý.

Lukáš Rohan

První českou medaili na olympiádě v Tokiu vybojoval  kanoista Lukáš Rohan, který tak napodobil svého slavného otce Jiřího.

Lukáš Rohan

Rohan se sice ve finálové jízdě jednou dotkl čtvrté branky, i tak ale zajel skvělý čas 101,96 sekundy, který mu zajistil olympijské stříbro. Rodák z Mělníka tak navázal na loňské druhé místo z mistrovství Evropy v pražské Troji.

Alexander Choupenitch

Bronzovou medaili z Tokia přivezl šermíř Alexander Choupenitch, který přitom během koronavirové pandemie trénoval v garáži.

Alexander Choupenitch vybojoval senzační bronz.

Choupenitch na turnaji ukázal, že má velmi silnou psychiku. Rychle se dokázal oklepat ze semifinálové porážky, kdy nad ním zvítězil zlatý Cheung Ka Long z Hongkongu. V boji o bronz předvedl skvělý výkon a porazil domácího borce Takahiru Šikineho.

Kdo je podle vás největším hrdinou české olympijské výpravy?

Zvolte největšího českého hrdinu z Tokia
celkem hlasů: 1618

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00pondělí 16. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

Lukáš Krpálek577

Lukáš Krpálek

Jiří Prskavec268
Markéta Vondroušová215
Vítězslav Veselý131
Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková130
Alexander Choupenitch119
Jiří Lipták61
David Kostelecký38
Josef Dostál a Radek Šlouf29
Jakub Vadlejch25
Lukáš Rohan25

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 úterý 7. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 5
  • 3
  • 2
  • 1
  • 0