Covidová smršť v českém týmu! Kašlali na pravidla? Lékař sportovců odmítal očkování

Už čtyři čeští olympionici měli pozitivní test na covid-19. V souvislosti s letem sportovců do Tokia se nově objevily informace, že se na palubě vládního speciálu údajně nedodržovala protiepidemická opatření. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval okamžitě zahájil vyšetřování.

Jako první měl z české výpravy do Tokia pozitivní test beachvolejbalista Ondřej Perušič, který nedávno dostal druhou dávku očkování.

Perušič měl hrát první zápas na olympiádě se svým parťákem Schweinerem 26. července proti Lotyšům Plavinšovi s Tocsem.

„Hlavně nechci sloužit jako střelivo pro zastánce konspiračních teorií. Bohužel někde jsem asi udělal chybu a nakazil se,“ řekl v rozhovoru pro deník Sport Perušič, který je v současné době v naprosté izolaci.

Po Perušičovi měl pozitivní testy také stolní tenista Pavel Širuček, který s definitivní jistotou o olympiádu v Tokiu přijde. 

V izolaci je také beachvolejbalový trenér Simon Nausch, který vede Markétu Nausch Slukovou a Barboru Hermannovou. Posledním nakaženým je lékař českých tenistů Vlastimil Voráček.

Vlastimil Voráček

Voráček údajně odmítl očkování, i když na něj měl jako lékař několik měsíců právo. Server iDNES.cz s odvoláním na své zdroje uvádí, že lékař nebyl příznivcem vakcinace. Na základě studie německých kolegů doporučoval kloktání ústní vodou, která podle výzkumu odborníků má snížit riziko šíření viru.

„Němečtí vědci nedávno zveřejnili studii, která ukazuje, že kloktání běžně dostupných ústních vod může významně ovlivnit přenášení koronaviru,“ řekl Vlastimil Voráček pro web Vitalia.cz.

Beachvolejbalistka Barbora Hermannová se na Instagramu před pár dny pochlubila fotografií, na níž jsou členové české výpravy těsně před nástupem na palubu. 

Na palubě se nedodržovala opatření? ČOV si na sportovce posvítí!

Server Seznam Zprávy nedávno přinesl informaci, že se na palubě vládního speciálu nedodržovala protiepidemická opatření.

Na tyto informace se rozhodl Český olympijský výbor nyní zareagovat.

„Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval okamžitě zahájil vyšetřování, které povede společně s místopředsedou ČOV Filipem Šumanem. Dohlížet na jeho průběh bude ombudsman ČOV Alexander Károlyi. Toto vyšetřování se konkrétně zaměří na to, zda byla dodržena všechna bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19 před, v průběhu a po charterovém letu a jestli někteří jednotlivci při cestě nezanedbali své povinnosti,“ stojí v tiskové zprávě Českého olympijského výboru.

Výsledek vyšetřování bude zveřejněn do 14 dnů. Do té doby nechá vedení českých olympioniků tento případ bez komentáře.

„Je maximálně důležité, aby se čeští sportovci mohli v klidu soustředit na bezproblémovou a co nejlepší možnou přípravu na sportovní výkon,“ píše se dále v oficiálním vyjádření ČOV.

České volejbalistky se na olympiádě nepředstaví

Počet pozitivních sportovců v české výpravě nemusí být konečný. Po potvrzení případů zamířilo ve středu na PCR testy několik olympioniků, kteří byli označeni jako blízké kontakty, včetně plážových volejbalistek Markéty Nausch Slukové a Barbory Hermannové, které čekaly na výsledky testů v karanténě.

Beachvolejbalistky Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová

Ve čtvrtek dopoledne přišla smutná zpráva. České volejbalistky měly pozitivní testy na olympiádě se tedy vůbec nepředstaví.

„Moc nevím, co k tomu říct. Převažuje obrovské zklamání. V našem sportovním mikrosvětě je pro mě strašně smutné, že naše cesta na sportovní vrchol v Tokiu končí takhle,“ řekla pro CNN Prima News Nausch Sluková.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:45 pátek 19. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 72
  • 29
  • 12
  • 10
  • 8
  • 5