Zlatý sen se rozplynul, ale… Stříbro Sáblíkové se zrodilo z bolesti

Překonala atleta Emila Zátopka, legendu legend. Martina Sáblíková má medaili už z třetí olympiády, v Pchjongčchangu skončila v závodě na 5000 metrů na druhém místě. Zlato to není, ale její cenu zvyšuje zdravotní stav, v němž česká hvězda do závodu šla.

Na své zlaté trati, z níž už má nejcennější medaili z Vancouveru a Soči prohrála na velkém podniku po dvanácti letech. Naposledy se jí to stalo na olympiádě v Turíně, od té doby všechny „pětky“ na hrách či mistrovství světa ovládla.

Tentokrát se to nepovedlo, přesto… „Musím smeknout,“ řekl bývalý reprezentant a televizní spolukomentátor Petr Novák. „Po těch všech peripetiích,“ připomněl.

Sáblíková má totiž za sebou měsíce plné bolesti. Na jaře minulého roku ji trápila podkolenní šlacha, na podzim záda. „Šla přes bolest,“ upozornil Novák.

Až během ledna se začala situace zklidňovat, slavná rychlobruslařka se navíc rozhodla, že kvůli olympiádě půjde do boje. „Záda vydrží, nebo ne,“ řekla lakonicky.

Martina Sáblíková byla po závodě na pět kilometrů nadšená.

Při jízdách jí bolest vystřelovala do nohou, často se nemohla ohnout. Přesto v Koreji rozšířila svou medailovou sbírku: Nyní jich má šest, tři zlata, dvě stříbra a bronz.

Sáblíková rozšířila českou medailovou produkci na současných olympijských hrách. Trikolóra má zatím čtyři úspěchy, Sáblíková a biatlonista Michal Krčmář získali stříbro, snowboardistka Eva Samková a biatlonistka Veronika Vítková bronz.

Největší aspirantkou na zlato je tak nyní Ester Ledecká, favoritka paralelního obřího slalomu ve snowboardingu.

Rychlobruslařský závod na pět kilometrů zajela fenomenálně nakonec zlatá Nizozemka Esmee Visserová, která o šest sekund překonala svůj osobní rekord. Sáblíková za ní zaostala o 62 setin sekundy. Třetí skončila překvapivě Natalia Voroninová, která reprezentuje olympijské sportovce z Ruska.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:00 sobota 16. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 7
  • 6
  • 6
  • 5
  • 5