Olympiádu v Pekingu budu bojkotovat, říká herec Mádl. Přidal se kanoista Dostál

Letošní olympiáda v Pekingu ještě ani nezačala a už se ozývají první bojkotující. Z umělců dal svůj názor najevo například herec Jiří Mádl (35), o němž se dobře ví, že je velký hokejový fanoušek. „Nebudu se dívat ani na jeden přenos,“ slíbil Mádl, který tak protestuje proti konání her v zemi, kde stále vládne totalitní režim. Olympiádu nebude sledovat ani úspěšný kanoista Josef Dostál, který je prý velmi rád, že v roce 2008, kdy se konala letní olympiáda v Pekingu, byl ještě moc mladý na to, aby bojoval o účast.

Zimní olympijské hry v Pekingu odstartují v pátek 4. února. Kvůli porušování lidských práv ze strany Číny už v nedávné minulosti ohlásila řada velmocí včetně USA diplomatický bojkot her, tedy neúčast vrcholných politických představitelů.

Nyní se s bojkotem vytasily české osobnosti, například herec Jiří Mádl, který se rozhodl, že nebude mlčet.

„Olympiáda v Číně je historický lapsus moderní společnosti. Naprosto chápu sportovce, kteří tam jedou, a budu jim přát hodně úspěchů. Je to vrchol jejich sportovního úsilí. Ale nebudu se dívat ani na jeden přenos. Vynechám i můj milovaný hokej,“ uvedl na Facebooku Mádl.

„Nemůžu přenést přes srdce, že země, která hybridně útočí na kdekoho, má koncentrační tábory pro vyhlazování svébytného etnika, nerespektuje lidská práva apod., hostuje něco tak vznešeného, jako je tento svátek sportu,“ vysvětlil svůj bojkot známý herec, který prý ale nikoho k podobné akci nevyzývá.

Olympionici nechtějí Číně dělat reklamu, píše kanoista Dostál

Kritická slova na konání olympijských her v Číně se ozývají také z úst některých českých sportovců. Ozval se například úspěšný kanoista Josef Dostál.

„Jsem smutný z toho, že Mezinárodní olympijský výbor svým rozhodnutím udělit pořadatelství Pekingu staví sportovce do nelehké pozice. Kromě sportu musí sportovci řešit dilema, které s přípravou na jejich sportovní vrchol nemá nic společného,“ uvedl čtyřnásobný olympijský medailista na sociální síti.

Dostál je prý rád, že v roce 2008 byl ještě příliš mladý a nemusel řešit dilema, zda jet na letní olympiádu do Pekingu.

„V mém sportu není víc než zlatá olympijská medaile, a proto si uvědomuji, jaké jsem měl štěstí. Štěstí, že jsem nebyl a nebudu součástí olympiády, kterou nedemokratická země zneužívá, aby si vylepšila svůj obraz po celém světě, za což jsem zpětně opravdu rád,“ konstatoval osmadvacetiletý závodník, který pak zkritizoval čínský totalitní režim.

„Na rozdíl od jiných jsem kvůli plnění sportovního snu nemusel letět do země, ve které se porušují lidská práva, neexistuje tam svoboda slova a hlavně drží miliony Ujgurů v koncentračních táborech... Věřte mi, že olympionici nechtějí svými mnohdy až neuvěřitelnými výkony dělat reklamu zemi, jako je dnešní Čína,“ dodal Dostál.

Josef Dostál a Radek Šlouf

Do Pekingu nepojedu já ani nikdo jiný z vlády, uvedl premiér Fiala

K výše uvedenému diplomatickému bojkotu se minulý týden oficiálně připojila také České republika. Znamená to, že do Pekingu nepojede žádný člen vlády premiéra Petra Fialy.

„Na jednání s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem a místopředsedou Liborem Varhaníkem jsem potvrdil, že na olympiádu v Pekingu nepojedu já ani nikdo jiný z vlády. Česká republika se tak připoje k většině zemí Evropské unie a k USA, které zástupce na olympiádu nevyšlou,“ uvedl na Twitteru premiér Petr Fiala.

Už dříve oznámil, že na olympijské hry nepoletí ani předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. 

„Avizoval jsem, že za mým rozhodnutím neletět do Číny jsou výhrady k organizaci. Zimní olympiádu pořádá Peking, kde nikdy nesněžilo. A je to první město, které pořádá po čtrnácti letech zimní i letní hry,“ řekl Neusser v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:14 středa 1. června 2022. Anketa je uzavřena.

  • 342
  • 49
  • 32
  • 6
  • 5
  • 4