Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Olympionici budou na ZOH nosit „Raškovku“. Uctí tak muže, který proslavil Česko

    Zimní olympiáda v jihokorejském Pchjongčchangu se kvapem blíží. Čeští sportovci, kteří v asijské metropoli zabojují o cenné kovy, budou jistě věřit v kouzlo jednoho ze symbolů české výpravy. Tím bude čepice nazvaná Raškovka. Jedná se napodobeninu kulichu, v němž Jiří Raška, fenomenální skokan na lyžích, dolétl pro první české zimní olympijské zlato. V únoru to bude už padesát let, co Raška svým brilantním skokem omráčil francouzský Grenoble.

    Slavný spisovatel Ota Pavel popsal Raškův „zlatý skok“ z roku 1968 takto: „Byl to nádherný let v nekonečném tichu, který trval kratičký lidský věk. Malíř a redaktor Ota Mašek skoro omdlel, fotoreportér Jarda Skála přestal fotografovat. Trenér Remsa si omýval obličej sněhem a písklavý skokan Nor Wirkola přestal pískat.“ 

    Tehdy sedmadvacetiletý Raška skočil v závodě na středním můstku 79 metrů, což sice bylo o metr méně, než skočil Rakušan Baldur Preiml, ale díky lepšímu stylu po prvním kole vedl český skokan.

    Druhý skok se Raškovi už tolik nepovedl a připsal si jen 72,5 metru, prvenství i tak ale uhájil. Stal se tak prvním českým vítězem na zimních olympijských hrách v historii.

    A přicházely další úspěchy. V roce 1969 se Raška na jeden den stal světovým rekordmanem. Na novém můstku ve slovinské Planici skočil 164 metrů a o čtyři metry tak překonal den starý rekord Nora Bjørna Wirkoly. Den poté Raškovi „ukradl“ rekord Manfred Wolf, který skočil 165 metrů.

    Jiří Raška býval vynikající skokan na lyžích.

    Za svou dlouholetou kariéru získal Raška mnoho dalších medailí a ocenění, většina sportovních nadšenců si ho ale navždy bude spojovat s nezapomenutelným zlatem z Grenoblu. Tehdy Raška svým uměním ohromil celý sportovní svět.

    Kniha, vyznamenání a další pocty

    V Česku byl Raška tak populární, že v roce 1974 dokonce vyšel převyprávěný životopis Jiřího Rašky od Oty Pavla pod názvem Pohádka o Raškovi.

    Jakmile Raška ukončil kariéru, tak se vrhl na trenérskou dráhu. A v pokročilém věku se mu několikrát dostalo pořádné pocty.

    V anketě Svazu lyžařů České republiky byl zvolen českým lyžařem století. Od Českého klubu fair play zase dostal za rok 2005 cenu za celoživotní činnost. 28. října 2011 Raškovi pak tehdejší prezident České republiky Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy.

    Legendární Jiří Raška a jeho medaile.

    Pár měsíců po vyznamenání od Václava Klause Jiří Raška zemřel. Zdravotní patálie ho trápily už delší dobu. Nedlouho před tím, než naposledy vydechl, si stěžoval na problémy se srdcem, po operaci měl trojitý bypass.

    Kromě českých fanoušků si na fenomenálního skokana Jiřího Rašku vzpomenou také jeho následovníci. Česká výprava se bude v Pchjongčchangu pyšnit čepicemi, jež jsou napodobeninou té, ve které Raška dolétl pro historický úspěch.

    Čepice Raškovka.

    „Můj osobní pocit je, že to je super. Bude to padesát let od jeho zlata a je prima vzdát mu takto hold. Doufám, že to i sportovcům přinese štěstí a medailí bude co nejvíce,“ řekl serveru iSport.cz bývalý skokan Jan Mazoch, který je vnukem Jiřího Rašky. 

    Přinese čepice Raškovka českým olympionikům v Pchjongčchangu štěstí? 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 1:22 čtvrtek 22. března 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      12
    • Cože
      6
    • Haha
      5
    • Sladký
      4
    • Tvl
      4
    • Trapas
      3