Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    4 zbraně a 1 problém: Co může Česku pomoci k medaili? A co ho brzdí?

    Pro Česko ve čtvrtek – samozřejmě v nadsázce – začne olympiáda. Národní mužstvo vstoupí dvacet let po památném Naganu do hokejového turnaje. Brousí si zuby na medaili a může ji mít. Má dost zbraní. Ale také nějakou tu potíž.

    Tak nejprve čtyři klady, pak jeden zápor.

    Trenér Josef Jandač si vybral za lídra a kapitána protřelého Martina Erata.

    Big boss

    V zámořské NHL odkroutil skoro 900 zápasů. Válel i v Rusku. Před rokem a půl se vrátil domů a jako šéf na ledě pomohl Kometě Brno k mistrovskému titulu. Asi po „milionu“ letech. Tedy, bylo to jedenapadesát roků, co v Brně doufali.

    Ale to nesnižuje jeho zásluhy.

    Martin Erat se pak nechal přemluvit, aby znovu otevřel kariéru v reprezentaci a pomohl na olympiádě. Je z něj šéf, kapitán, lídr. Není to náhoda, Erat není jen tupá „hokejka“, ale také přemýšlivý chlap znalý světa.

    A také plný naděje.

    „Mám před sebou další výzvu. Vyhrát olympiádu a mít další titul. Když hlava chce, proč to nezkusit a vyhrát,“ řekl.

    Pavel Francouz se chystá na životní turnaj, bude českou jedničkou na olympiádě.

    Čech Francouz

    Jméno ho zrovna nepředurčuje, aby byl českou hvězdou. Pavel Francouz.

    Ale pokud chceme slavit další Nagano, měl by to zvládnout. Je to brankář. A brankář je v hokeji nejvíc. Víc než Jaromír Jágr.

    Francouz bude českou jedničkou a výkony například na posledním mistrovství světa ve Francii ukázaly, že může být faktorem X úspěchu.

    „Je to určitá dávka odpovědnosti a nadšení. Tohle se pak mísí. Jsem šťastný, že taková šance přišla, takže je teď na mně, abych odváděl co nejlepší práci. Trenér mě teď zvolil jako jedničku, ale taky to může být příští zápas zase jinak. Stejně je to tak, že jdete zápas od zápasu. Vím, jak je to otřepaná fráze, ale tak to je. Může to hrát nějakou roli na psychiku, když všichni tři víme, jak se věci mají,“ řekl českým novinářům.

    Ať ta fráze platí.

    Petr Koukal by měl pomoci bojovností a prací v oslabeních.

    Zloděj puků

    Petr Koukal je nenápadné jméno v české sestavě. Ale také chlap protřelý velkými bitvami.

    „Patří mezi hráče, ze kterých cítím, že chtějí uspět. Kouky je trošku nenápadný, ale umí obrovsky pozitivně strhnout mužstvo. Vidíte, jak bojuje, i když má handicap, není úplně velký, ale nahrazuje to něčím jiným. A jeho touha po vítězství...“ řekl trenér Jandač, když nominoval národní mužstvo na olympiádu.

    O Koukalovi totiž jsou pochyby. Je mu pětatřicet, je prťavý (neměří ani metr osmdesát). Jenže nenávidí prohry. „Úplně je nesnáším,“ vyznal se.

    V Koreji bude prospěšný v oslabení. Zablokuje střelu, ukradne puk, je otravný jako vosa. Například na zlatém mistrovství 2010 v Německu tvořil první dvojici na oslabení s Tomášem Rolinkem. Za turnaj dali ve čtyřech pět gólů!

    I Jágr na tom šampionátu koukal. Na Koukala.

    Třinecký kanonýr Martin Růžička se na olympiádu dostal až po zranění Milana Gulaše.

    Náhradník z Dubaje

    Jeho jméno bylo jako rozbuška. Třinecký střelec Martin Růžička dal v předvánoční přípravě Finsku tři góly a Jandač byl za blázna, když ho nakonec nezapsal do nominace.

    Přesto to neudělal.

    Jenže je tu změna, zranil se Milan Gulaš a Růžička vyrazil do Koreje. Zrovna byl na dovolené v Dubaji, když se tu zvěst doslechl.

    Mohl by být trumfem. Je to střelec od boha, chladnokrevný zabiják.

    Plzeňský útočník Milan Gulaš, nejproduktivnější hráč české extraligy, vypadl z olympijského týmu až v Koreji. Zranil se při poslední přípravě s Finskem.

    Problém: Parťák bez parťáka

    Ano, přijel Růžička, ale odjel chlap, který je na tom v sezoně ještě líp. Gulaš vládne produktivitě v celé extralize, navíc má zásadní podíl na tom, že Tomáš Mertl, dříve pracant velmi slušné kvality, najednou vede tabulku střelců.

    Znají se od základky a najednou v Plzni, kde se sešli v této sezoně, rozjeli festival hokejové krásy.

    V Pchjongčchangu jim to nebude dopřáno, Gulaš se zranil v poslední přípravě s Finskem. Deset minut před koncem, sakra. V souboji, do kterého vůbec nemusel jít, mu sok natrhl kolenní vazy. Nešťastná náhoda.

    A Mertl je najednou osamocený.

    „Spoléhali jsme na ně, štve mě to. Tomáš si prostě musí poradit i bez Milana,“ nakázal kouč Jandač.

    Pokud se to povede, bude po problému.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:02 pátek 15. června 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      8
    • Trapas
      7
    • Haha
      5
    • Cože
      5
    • Sladký
      4
    • Tvl
      4