Předsedu FAČRu Malíka zvolili na přání estébáka, bude jen loutka

Český fotbal má nového předsedu, stal se jím Martin Malík, člověk za nímž stojí Roman Berbr, nejmocnější muž fotbalu a borec, který se chlubí tím, že byl u státní bezpečnosti. Malíka navíc podpořil i Miroslav Pelta, minulý předseda, který je obviněn z machinací s dotacemi. Prostě ráj…

Abychom zasadili úterní valnou hromadu fotbalové asociace do souvislostí, pro fotbal tak typických, stačí připomenout zprávu z pondělí. Je typická, ukazující polosvět, šero, v němž se hraje.

Martin Synecký, někdejší bezpečnostní manažer asociace, byl obviněn, že bývalému předsedovi Miroslavu Peltovi vyzradil, že je v jeho kanceláři odposlouchávací zařízení. Jeho pomocí se policisté snažili dokázat, že Pelta manipuluje se dotacemi.

Nepovedlo se jim to, k obvinění vedly až jiné kroky. Pelta totiž věděl, že je na Strahově, v sídle asociace odposloucháván. A dával si majzla. „Ještě aby mi to neřekl, dával jsem mu kilo,“ pronesl Pelta na Syneckého adresu v jednom z odposlechů.

Na valné hromadě vystoupil i bývalý předseda Miroslav Pelta.

Je to příklad, který se zdánlivě netýká volby nového předsedy (fotbal byl bez něj od května, kdy byl Pelta obviněn). Jenže není to tak.

Přesně totiž dokumentuje, jaké poměry v něm vládnou. Klientelismus, vydírání, protislužby, jinak to nejde. Králem tohoto pokřiveného světa je Roman Berbr, místopředseda asociace.

Bývalý sudí si kolem sebe vybudoval kohortu věrných, kteří mu šli na ruku při cestě za ovládnutím fotbalu a nyní i při tom, když se snaží udržet u moci.

Berbr ovládá fotbalové funkcionáře z krajů i okresů jednoduše.

Zaprvé jde povětšinou o bývalé rozhodčí, takže o nich všechno ví. Kdo, kdy, kde… Co? No, samozřejmě řídil zápasy, jak bylo potřeba. Zadruhé si je kupuje, ale - samozřejmě - za peníze asociace, za dotační finance.

Dvě kontroverzní postavy české komory asociace: Miroslav Liba a Roman Berbr.

První bod je těžko dokazatelný, málokdo byl chycen doslova při činu. Ale druhý už se dávno provalil. Berbr instruoval své „poddané“ v Pardubickém kraji, jak mají distribuovat finance.

„Jen těm, kteří půjdou s námi,“ napsal před časem do mailu, který se dostal do médií.

Ale pozor, při své aroganci to ani nepopírá. „To je přece jasné, tak by se choval každý,“ řekl. Takhle to zkrátka funguje: žádná daná pravidla, jen rozhodnutí „Náčelníka“, jak Berbrovi ve fotbale přezdívají.

Právě Berbr si nyní vybral Martina Malíka, mimo jiné někdejšího obchodního a marketingového ředitele Warner Bros Entertainment či ředitele společnosti STES, dceřiné obchodní společnosti fotbalové asociace, aby se stal novým šéfem asociace.

Toho Berbr, ač proti Malíkovi stál Petr Fousek, fotbalový diplomat protřelý funkcemi ve světové i evropské federaci, prosadil na post předsedy.

Nakonec, pomohl mu i kamarád Pelta, jenž vystoupil na valné hromadě, všechny odpůrce zkritizoval, o Berbrovi řekl, že je skoro bůh a rozloučil se: „Mám vás všechny rád, čau.“

I když Malík tvrdí, že se dokáže Berbrovi postavit, nebude to tak. Asociaci vede loutka, již na provázcích vodí fotbalový lord Voldemort.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:06 středa 11. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 5
  • 5
  • 5
  • 4
  • 4