Djokovićovi znovu zrušili víza. Tentokrát už má antivaxer v Melbourne utrum

Přetahovaná Novaka Djokoviće s australskými úřady nekončí! A tentokrát mají navrch u protinožců. Australský ministr pro imigraci Alex Hawke zrušil tenistovi víza, která získal na základě výjimky z povinného očkování. Místo obhajoby titulu na grandslamovém Australian Open by měla světová jednička zemi opustit.

„Využil jsem své pravomoci podle paragrafu 133C odstavce 3 zákona o migraci a zrušil platnost víza pana Novaka Djokoviće s ohledem na zdraví a dodržování pořádku, neboť to bylo ve veřejném zájmu,“ uvedl australský ministr pro imigraci Alex Hawke ve svém prohlášení směřujícím k tenisové jedničce.

„Vláda premiéra Scotta Morrisona je pevně odhodlána chránit australské hranice, zejména v souvislosti s pandemií covidu-19,“ dodal.

Tenistovi nyní hrozí nejen deportace, ale i zákaz vstupu do země až na tři roky. Dá se sice očekávat, že Djokovićovi právníci se opět pokusí rozhodnutí zvrátit soudní cestou, moc času jim ale nezbývá. Australian Open začne už v pondělí. Hráč by měl znovu podstoupit výslech s imigračními úředníky a opět se přesunout do detenčního hotelu.

Premiér Morrison rozhodnutí velmi přivítal a upozornil, že Austrálie, která měla jeden z nejdelších lockdownů, má ve spojení s covidem-19 průměrně nejmenší úmrtnost a největší proočkovanost na světě.

„Australané museli kvůli pandemii hodně obětovat a oprávněně očekávali ochranu a to ministr (Hawke) udělal,“ komentoval rozhodnutí ministra pro imigraci Morrison.

Kolem prodělaného covidu-19 Novaka Djokoviće stále panují velké nejasnosti. Německý Der Spiegel dokonce uvedl, že test může být zmanipulovaný. Hráč navíc může mít problémy i v Srbsku poté, co ve středu přiznal, že se v prosinci po pozitivním testu, tedy s vědomím nákazy, zúčastnil rozhovoru pro deník L’Équipe. Za porušení izolace v Srbsku hrozí pokuta či vězení až na tři roky.  

Tenista se dostal do hledáčku také španělských úřadů. Ty nyní prověřují jeho prosincovou cestu do Marbelly, kterou v dokumentech předložených v Austrálii zamlčel.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:22 sobota 14. května 2022. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 20
  • 5
  • 3
  • 3
  • 3