Afghánské uprchlici Tálibán popravil otce: Teď je z ní slavná fotbalistka i lékařka

Neuvěřitelný příběh napsal život dnes čtyřiatřicetileté Nadii Nadimové z afghánského města Herát. Když byla malá, radikálové z Tálibánu popravili jejího tatínka, a tak se s matkou a sestrami rozhodla utéct do Evropy. Tam se stala příkladem pro všechny migranty. Vedle kariéry profesionální fotbalistky vystudovala medicínu.

Příběh je to jako vytržený z filmu. Nadie bylo jedenáct let, když jejího tatínka, generála afghánské armády, zajal Tálibán. Radikálové ho následně v poušti popravili.

Rodina se rozhodla na nic nečekat, prodali všechen majetek a z něj potom zafinancovali cestu do Evropy. Díky padělaným pasům se jim podařilo dostat do Pákistánu a poté kamionem do Itálie. Poté už následoval Londýn a nakonec vysněné Dánsko. 

Nadia Nadimová v dresu PSG

V tamním uprchlickém táboře se holčičce zalíbil fotbal, který tam hrály její vrstevnice. Nějaký čas je pozorovala, časem sebrala odvahu a přidala se k nim. A v tu chvíli se ukázalo, že má na fotbal neuvěřitelný talent.

Na plácku v dánském centru pro migranty se začal psát příběh, jenž skončil až na vrcholu ženského fotbalu. Nadia se stala profesionálkou, dostala se do dánské reprezentace a později oblékla dokonce dresy evropských gigantů Manchesteru City a PSG. 

V Paříži dokonce Nadia Nadimová nosila desítku, číslo vyhrazené největším hvězdám.

V Paříži se mimochodem jen o rok minula se známou českou brankářkou a youtuberkou v jedné osobě Bárou Votíkovou.

V současnosti hraje Nadia Nadimová za americký tým Racing Louisville. Ve čtyřiatřiceti letech se její profesionální kariéra začíná chýlit ke konci. Že by po ní neměla do čeho píchnout, to se ale nestane.

Nadia Nadimová

Zní to až neuvěřitelně, ale i když angažmá v týmech jako City či PSG je štací na plný úvazek, Nadia dokázala souběžně s fotbalovou kariérou vystudovat medicínu. Teď získala titul a může se pomalu vrhnout do praxe. 

Nadia Nadimová zároveň s fotbalovou kariérou vystudovala medicínu.

„Když dáte uprchlíkovi šanci, může přispět do společnosti a učinit ji lepší. Podívejte se na mě, jsem lékařka, moje sestra je lékařka a moje dvě další sestry jsou zdravotní sestry,“ prohlásila dánská fotbalová reprezentantka pro magazín Vogue.

K tomu všemu je Nadia ještě aktivistkou a bojovnicí za práva žen především v silně muslimských zemích. A ve volném čase se učí ještě i jazyky. Celkem jich umí jedenáct!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:27 čtvrtek 19. května 2022. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 18
  • 13
  • 11
  • 7
  • 3