„Tohle bylo naposledy.“ Srdcař Plekanec oznámil konec v reprezentaci

Má za sebou přes sto reprezentačních startů a po náročné sezoně v NHL by mu nikdo neměl za zlé, kdyby si místo světového šampionátu dopřál zasloužený odpočinek. Přesto Tomáš Plekanec opět neváhal a vyrazil do Dánska pomoct českému nároďáku v boji o medaile. Tentokrát už ale naposledy. Pětatřicetiletý matador po vyřazení se Spojenými státy sklesle prohlásil, že jeho reprezentační kariéra končí.

Patří k symbolům hokejového nároďáku. Startoval na jedenácti světových šampionátech, na tom letošním si v utkání s Ruskem připsal jubilejní stý start. V pětatřiceti letech by Tomáši Plekancovi omluvenku po náročné sezoně každý odpustil, jenže on se znovu rozhodl nenechat český tým ve štychu a v Dánsku odstartoval s áčkem na dresu.

„Kariéra letí strašně rychle a zážitky a emoce národního týmu, to člověk jen tak nezažije. Když přijdete na zimák a vidíte fanoušky s vlajkami. Ten pocit nenahradíte. Miloval jsem to odmalička. Pocit, že vám fandí celá republika, bych přál každému. Je to mrazení v zádech. O tom nároďák je,“ vyprávěl Plekanec během šampionátu v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Jenže ono mrazení už Tomáš Plekanec víckrát nezažije. Po hořkém vyřazení se Spojenými státy prozradil, že pro něj byl letošní šampionát posledním v kariéře.

Na otázku, zda příští rok opět využije příležitost si atmosféru v národním týmu vychutnat, odpověděl sice s lehkým úsměvem na rtech, ale s jasně patrným smutkem v hlase: „Ne, já už ne. Tohle bylo naposledy.“

Éra ostříleného matadora, který svojí autoritou a zkušenostmi nejednou podržel tým českých mladíků nad vodou, v reprezentaci definitivně končí. Nástupce trenéra Josefa Jandače tedy hned zkraje čeká důležitý úkol: Najít za Tomáše Plekance adekvátní náhradu. A to bude tvrdý oříšek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:49 pátek 14. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 9
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6