Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Skandály MS ve fotbale: Jak dozorce z Dachau přizabil francouzského mušketýra

    Nemají se rádi, to opravdu ne. Francouzi a Němci nejsou zrovna milující se národy a tehdy 8. července 1982 dostal ve španělské Seville jejich vztah další ránu. V semifinále mistrovství světa totiž německý brankář Toni Schumacher doslova sestřelil Francouze Patricka Battistona. A ještě měl cynické řeči.

    Byl to pro Francouze těžký den. Nad Němci vedli v prodloužení už 3:1, zbývalo dvacet minut do konce. Náskok ale neudrželi a do finále mistrovství světa šli po remíze 3:3 a penaltovém rozstřelu Němci.

    Francie navíc přišla o jednoho ze svých hrdinů – o Patricka Battistona.

    Toni Schumacher vyrazil vpřed, míče si vlastně nevšímal.

    Tenhle obránce vyrazil v 55. minutě semifinále do útoku, naběhl si na krásný pas myslitele Michela Platiniho a běžel sám na Toniho Schumachera. Špičkou si gólmana obhodil, ale sám už neprošel. Brankář naskočil, otočil se bokem a Battistona tvrdě trefil do hrudi a hlavy.

    Byl to zákrok jak z akčního filmu. Brutální atak.

    „Horor. Atentát. Strašidelné,“ psali ve francouzských médiích.

    „Myslel jsem, že je mrtvý. Neměl žádný pulz a byl tak bledý,“ vzpomínal francouzský kapitán Platini. Ten byl první, kdo k Battistonovi přiběhl.

    „Lidé se mě na ten moment často ptají, ale já o tom mluvím nerad. Už se asi nikdy nedozvíme, jestli to Schumacher udělal úmyslně, nebo ne,“ řekl později Battiston.

    Patrick Battiston měl po střetu s Tonim Schumacherem dva vyražené zuby a tři zlomená žebra.

    Každopádně ale víme, jak se Schumacher zachoval. Otočil se, došel pro míč a chtěl rozehrávat od brány. Soupeře, který měl dva vyražené zuby, tři zlomená žebra a pochroumaný obratel, si nevšímal.

    Navíc po zápase jen cynicky utrousil: „Zubaře klidně zaplatím.“

    Další podivností byla reakce rozhodčího. Nizozemec Charles Corver neodpískal ani faul, natož aby Schumachera potrestal. Později přiznal, že udělal chybu.

    „Bylo těžké tu situaci posoudit, protože jsem sledoval míč,“ vykládal. „Schumacherovi jsem měl dát červenou kartu. Ale během zápasu jsem byl přesvědčený, že jsem rozhodl správně,“ vysvětloval.

    Schumacher se po nějaké době omluvil, s Battistonem se dokonce potkal na tajné schůzce.

    Toni Schumacher trefil Patricka Battistona bokem a zadkem.

    „To Schumacherovo vyjádření bylo nešťastné, ale pak se mi omluvil, takže asi nějakou vinu cítil. Teď ho beru jako někoho, kdo prostě chtěl vyhrát za každou cenu. Pro vítězství chtěl udělat cokoliv,“ prohlásil Battiston.

    „Nevěděl jsem, že je to tak vážné. Ale stejně to bylo poprvé, kdy jsem se skutečně bál. Stál jsem v bráně a vypadalo to strašidelně,“ popisoval sám brankář ve své autobiografii nazvané Anpfiff, tedy Odpískáno.

    Schumacher si každopádně užil po faulu svoje. Francouzští fanoušci ho překřtili na dozorce z koncentráku v Dachau, stal se nepřítelem jejich země.

    „Německo je ve fotbale naším nejhorším protivníkem. Dokonce pro to mají pěkné slovo Angstgegner,“ napsal deník L’Équipe. Tato složenina se dá přeložit asi jako soupeř, z kterého jde strach.

    K tomu Schumacher vskutku výrazně přispěl.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:00 pátek 12. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      10
    • Trapas
      9
    • Sladký
      9
    • Haha
      8
    • Tvl
      8
    • Cože
      7