Francie jako africký nároďák? „Migranti ji dělají takovou, jaká je,“ píší média

Drtivé převahy hráčů černé pleti ve francouzské fotbalové reprezentaci si musel všimnout každý, kdo sleduje probíhající světový šampionát. Platí to i pro africká média – ta začala národní tým Francie dokonce označovat za šestý africký nároďák! „Migranti dělají Francii tím, čím dnes je a jakou bude zítra,“ napsal dokonce africký list La Pays.

Rasismus je ve fotbalových kruzích velkým tématem a na boji proti němu si zakládá i samotná FIFA. Když se ale začaly objevovat zlé hlasy na adresu reprezentace pořadatelského Ruska, že v týmu nemá žádného hráče tmavé pleti, to už bylo nepochybně za hranou (psali jsme ZDE).

Kdo se podobného nařčení obávat nemusí, to je nepochybně favorizovaná Francie. V ní totiž černošští fotbalisté afrického původu drtivě přečíslují i rodilé Francouze. A toho se začala chytat africká média!

„Ze 34 hráčů reprezentace jich je 23 z Afriky (20 černých a 3 Arabové), 7 Francouzů a 4 další jiného původu. V kostce, Afrika pokračuje na mistrovství skrze své syny,“ informuje například list Aujourdhui au Faso, který také píše, že Afričané mohou být hrdí na „africkou Francii“, která vyřadila Argentinu a pomstila tím jejich kontinent.

Argentinci totiž ve strhujícím čtvrtém kole základní skupiny poslali domů Nigérii.

Kylian Mbappé je jednou z největších francouzských hvězd.

V podobném duchu ovšem o Francii, kterou na šampionátu táhne třeba mladík Kylian Mbappé, syn Kamerunce a Alžířanky, píší i další média. Podle listu Le Pays africké naděje na mistrovství neskončily vyřazením Senegalu, ale pokračují společně s francouzským týmem.

Jednou z hvězd Francie je N’Golo Kanté, jehož předci pocházejí z Mali.

„Mbappé a Samuel Umtiti jsou původem z Kamerunu, N’Golo Kanté z Mali, Blaise Matuidi má angolský a konžský původ, Paul Pogba z Guineje, Nabil Fekir je alžírského původu,“ vyjmenoval list pár z hráčů afrického původu, kteří tvoří kostru francouzského týmu.

„Stoupenci krajní pravice nesmí zapomínat, že jsou to migranti, kdo dělá z Francie to, čím je nyní a čím bude zítra,“ píše pak Le Pays.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:00 neděle 4. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

  • 126
  • 33
  • 25
  • 15
  • 10
  • 8